Sveikatos reikalų komitetui pritarus Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio pataisai, kad nemokamuose masiniuose renginiuose ir mugėse gali būti įrengtos specialios zonos, į kurias patekimas yra ribojamas ir kuriose būtų leidžiama prekyba silpnais alkoholiniais gėrimais iki 7,5 proc. etilo alkoholio koncentracijos, kai kurie valstiečiai suabejojo, ar tokio pat reguliavimo nereiktų mokamiems renginiams.

Į nemokamų masinių renginių ir mugių organizatorių specialiai įrengtas zonas, kuriose būtų prekiaujama silpnu alkoholiu, negalėtų patekti asmenys iki 20 metų.

Tačiau, pavyzdžiui, mokamame masiniame renginyje niekas neribotų devyniolikmečių buvimo vietose, kuriose prekiaujama alkoholiu – jie tik negalėtų alkoholio įsigyti.

Kaip žinoma, remiantis valstiečių pataisomis, nuo kitų metų bus draudžiama parduoti alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems nei 20 metų. Šiuo metu ši riba yra 18 metų.

Tačiau trečiadienį įvykusiame posėdyje kai kurie Valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai suabejojo pataisomis. Kaip DELFI pasakojo savo pavardės atskleisti nenorėjęs politikas, kolegos frakcijos posėdyje svarstė, kodėl nepalikus viso šito spręsti savivaldybėms arba kodėl nepadarius panašių zonų mokamuose masiniuose renginiuose.

„Vakar buvo sakančių, kad mes atrodysim kvailai, jeigu taip skirstysime renginius. Nes jei nemokamas renginys, tada įrengiamos zonos, kad nematytų vaikai alkoholio, o jei mokamas, tada jokių zonų nėra", - pasakojo valstiečių atstovas.

Šis R. Karbauskio siūlymas buvo kompromisinis. Iš pradžių Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ketino iš viso drausti alkoholio prekybą masiniuose renginiuose, vėliau atsirado masinių renginių skirstymas į mokamus ir nemokamus: esą mokamuose prekyba būtų galima, o nemokamuose – negalima.

Tačiau masinių renginių organizatoriai, politikai ir ekspertai ėmė sakyti, kad nemokamą renginį labai greitai galima paversti fiktyviai mokamu apmokestinant jį, pavyzdžiui, 0,10 euro mokesčiu. Todėl R. Karbauskis pateikė dar vieną variantą, kad nemokamuose renginiuose atsirastų specialios vietos, į kurias nepatektų žmonės iki 20 metų.

Pasak pašnekovo, reaguodama į kolegų nepasitenkinimą Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė tiesiog siūlė pritarti ketvirtadienį siūlomam paketui, o paskui registruoti pasiūlymus: esą toks variantas visai svarstytinas.

DELFI primena, kad ketvirtadienį valdantieji Seime svarstys Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis norima apriboti alkoholinių gėrimų prieinamumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)