„Yra vienintelis neaiškumas - ne kartą mūsų įvardintas principas, kad Seimas turėtų pataisyti Darbo kodeksą taip, kaip sutarė Trišalė taryba, skatinant derėtis darbdavį ir darbuotojų atstovus. Tos derybos buvo pakankamai sėkmingos, jos įvyko, tačiau laikantis to principo, kad nauji pasiūlymai, kurie yra pateikti po Trišalės tarybos, yra nesvarstomi, jie nukreipiami į Trišalę tarybą“, - sakė S. Skvernelis interviu „Žinių radijui“.

Pasak Premjero, gavus Trišalės tarybos nuomonę būtų galima papildomas pataisas nagrinėti Seime.

„Yra dabar septynios intervencijos į kodeksą, ir šiandien kaip tik renkasi Trišalė taryba ir dėl tų septynių pataisų, kurios nebuvo nagrinėtos, šiandien Trišalė taryba pasisakytų. Tada, jos nuomone, būtų galima spręsti plenariniame posėdyje, kurioms pataisoms pritarti ir kurias atmesti“, - sakė S. Skvernelis.

Premjero nuomone, pateikti pasiūlymai yra daugiau techninio pobūdžio.

„Aš tikrai nemanau, kad jos (pataisos. - ELTA) yra esminės, juo labiau, kad beveik nei vienos jų nėra, kuri gintų arba atstovautų darbuotojų interesams. Jos yra daugiau techninio pobūdžio. Ir kai kurios yra tokios, kurias tikrai reikia aptarti Trišalėje taryboje“, - sakė S. Skvernelis.

Tikimasi, kad naujasis Darbo kodeksas įsigalios nuo šių metų liepos 1 d.

Praėjusią savaitę Socialdemokratų partijos prezidiumas rekomendavo frakcijos nariams Seime paremti papildomas kodekso nuostatas, kurioms yra pritaręs parlamentinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

„Aš tik priminsiu, kad mūsų kolegų partnerių ir Premjero nuomonė yra, kad turėtų būti pritarta tik Trišalėje taryboje suderintoms pataisoms. Mes sakome, kad papildomoms septynioms pataisoms, kurioms buvo pritarta komitete, turėtų būti pritarta ir Seime“, - yra sakęs partijos pirmininkas Gintautas Paluckas po prezidiumo posėdžio, primena ELTA.

Pasak Socialdemokratų partijos pirmininko, viena iš svarbiausių pataisų yra susijusi su laikino darbo įstaigų licencijavimu, kur įžvelgiama nemažai piktnaudžiavimo, taip pat siūloma keisti lokauto straipsnius bei dar keletas pakeitimų „daugiau techninio pobūdžio dėl profesinių sąjungų galimybių daryti įtaką darbo santykiams derantis su darbdaviu“.

G. Paluckas teigė, kad bet kokiu atveju pataisytas Darbo kodeksas įsigalios nuo liepos, nes niekas nesiūlo jo įsigaliojimo nukelti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) tikisi, kad dėl naujojo Darbo kodekso (DK) nuostatų spręsiantis Seimas gerbs Trišalėje taryboje socialinių partnerių pasiektus susitarimus. Ministerija kartu pabrėžia naujojo DK naudą darbuotojams.

Pasak viceministrės Eglės Radišauskienės, netiesa, kad naujasis Darbo kodeksas yra palankus tik darbdaviams. Jos teigimu, nuo liepos 1 d. darbuotojai turės daugiau galimybių derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus, daugiau galimybių kelti kvalifikaciją neprarasdami pajamų, kvalifikuotiems darbuotojams turės būti mokamas didesnis darbo užmokestis nei minimali mėnesinė alga, taip pat numatoma didesnė apsauga netekus darbo, daugiau galimybių tartis dėl palankesnių darbo sąlygų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją