„Valstiečių“ lyderis siūlo numatyti, kad „nėra draudžiama masiniuose renginiuose, į kuriuos patekimas nemokamas ir neribojamas, įrengti nemokamas zonas, į kurias patekimas yra ribojamas, ir kuriose prekiaujama silpnais alkoholiniais gėrimais“. Taip pat siūloma įpareigoti renginių organizatorius, kad šie pasirūpintų, jog minėtas zonas nepatektų jaunesni kaip 20 metų asmenys.

„Išplečiame paaiškinimą. Praktiškai tai yra išaiškinimas, kur galima prekiauti viešuose renginiuose, kurie yra nemokami, kur įėjimas yra neapribotas. Ten dabar išaiškinta, kur bus galima prekiauti. Aš tą ir anksčiau sakiau, bet negirdi, nuolat vis mus bara, tai dabar išaiškinome, dabar jau, atrodo, neturėtų būti pretenzijų“, – BNS pirmadienį sakė R. Karbauskis.

Anot jo, ši pataisa dėl specialiųjų zonų per viešuosius renginius bus svarstoma jau ketvirtadienio Seimo posėdyje kartu su visu Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų paketu. R. Karbauskis patikino, kad jo teikiama pataisa suderinta ir su premjeru Sauliumi Skverneliu.

Pirmadienį po Vyriausybės vadovo susitikimo su festivalių, kitų kultūros ir sporto renginių organizatoriais, premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas pareiškė, kad Seime svarstomos pataisos dėl alkoholio prieinamumo mažinimo gali įsigalioti vėliau nei planuota. Anot jo, „galimas variantas“, kad pataisos nepradėtų galioti sausį.

„Iš tikrųjų buvo kalbama apie įsigaliojimo terminus, tai yra tiesa, ką kalbėjo ir kolegos, kad tie įsigaliojimo terminai, atsižvelgiant į objektyvius kriterijus ir argumentus, gali būti nukelti, yra alternatyva. Kitas dalykas, premjeras užsiminė ir apie įstatymo leidybos teisę, konkrečiai kalbant apie gyventojų parašų rinkimą“, – teigė T. Beržinskas.

Pasak premjero atstovo, stebėdama alkoholio suvartojimo statistiką ir kitus duomenis, naujas pataisas gali teikti ir Vyriausybė.

Tuo metu R. Karbauskis pirmadienį BNS teigė nematąs poreikio atidėlioti pataisų įsigaliojimo laiko, nes daugelis siūlymų, „valstiečių“ lyderio teigimu, nereikalauja ypatingo pasiruošimo.

Seimas priims sprendimus, yra projektas, ten labai aiškūs terminai ir tais terminais vadovausimės. (...) Kai pradeda kelti klausimus kažkokie lobistai, kad kažko gali nespėti, tada ir atsakymas – tada ir nukelsim, jei kažko nespėsime. Tik aš nesuprantu, apie ką konkrečiai kalbama. Nes čia ar nuo 18, ar nuo 20 metų (leisti įsigyti alkoholį – BNS), ką čia nukelti? Reklamos draudimas – ką čia nukelti? Kur iš viso ką nukelti? Nėra praktiškai nė vieno siūlymo, kuris galėtų būti neįgyvendinamas. O vienas siūlymas, neprisimenu tiksliai kuris, numatytas nuo 2020 metų įsigaliojimas“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Anot jo, vienintelis ilgesnio pasirengimo reikalaujantis ribojimas – specializuotų alkoholio prekybos parduotuvių įteisinimas. Tam numatyti vieneri metai, per kuriuos Vyriausybė turi parengti siūlymus. Dabartiniame pataisų projekte minėto klausimo nėra.

Valdžiai svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus, renginių organizatoriai baiminasi, kad planuojami alkoholio ribojimai sugriaus festivalius arba privers juos išsikelti į užsienį. Pataisose numatyta, kad masiniuose renginiuose prekyba alkoholiu draudžiama.

Reaguodamas į išsakytus nuogąstavimus, sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga su grupe parlamentarų pasiūlė išimtis: renginiuose, į kuriuos reikia pirkti bilietus, alkoholiniai gėrimai draudžiami nebūtų, tačiau muzikantai tokiomis nuolaidomis džiaugtis neskuba. Renginių organizatoriai toliau nuogąstauja, kad prekyba alkoholiu festivaliuose būtų neįmanoma dėl apribotos prekybos sezoninėse lauko kavinėse.

Festivalių organizatoriai, muzikantai taip pat laikosi pozicijos, kad į jų renginius susirenkantys žmonės – ne ta visuomenės dalis, kurią reikia drausminti ribojimais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)