Tokį sprendimą teismas priėmė patenkinęs ieškinį pateikusios Kauno bendrovės „NFQ Technologies“ prašymą – laikinosios apsaugos priemonės pritaikytos siekiant prisiteisti 87 120 Eur skolą ir 4 321 Eur delspinigių.

„Egzistuoja grėsmė, jog priėmus galimai ieškovei palankų arbitražo teismo sprendimą jo įgyvendinimas gali pasunkėti arba pasidaryti neįmanomas“, – neskundžiamoje nutartyje nurodė Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Egidijus Žironas.

Turto arešto aktų registro tvarkytojui nusiųstoje teismo priimtoje nutartyje taip pat nurodoma, kad Zzz.lt buvo nuslėpusi faktą, jog turi didžiulius kreditorinius įsipareigojimus – pagal kovo 2 d. Klaipėdos apylinkės teisme patvirtintą taikos sutartį iki metų pabaigos bendrovei „Klaipėdos viešbutis“ yra įsipareigojusi sumokėti 400 tūkst. Eur baudą.

„Vien faktas, kad atsakovė žinojo apie didelės skolos egzistavimą, nes pati ją patvirtino taikos sutartimi, ir teismui nurodė, kad atsakovė neturi jokių skolų Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai, įsiskolinimų tiekėjams, darbuotojams ar valstybinėms institucijoms, nepasisakydama apie skolas pagal kitas prievoles, sudaro pagrindą abejoti atsakovės sąžiningumu ir galimai palankaus ieškovei arbitražo teismo sprendimo įvykdymu, jei atsakovės atžvilgiu nebus pritaikytos papildomos laikinosios apsaugos priemonės“, – nutarė teismas.

Apribojimus Zzz.lt turtui dar vasarį buvo pritaikęs Vilniaus apygardos teismas, tačiau tada buvo leista areštuoti tik bendrovei nuosavybe priklausantį kilnojamąjį ar nekilnojamąjį turtą, neviršijant 91 510,92 Eur sumos. Teismas šį turtą uždraudė parduoti, įkeisti ar kitais būdais perleisti kitiems asmenims.

Tačiau su tokios procesinėmis prievartomis nesutiko „NFQ Technologies“, apeliacinės instancijos teismo prašiusi areštuoti pinigines lėšas, nes „jokio areštuotino turto, išskyrus pinigines lėšas sąskaitose“, neturi.

„Šiai dienai joks atsakovės turtas nėra areštuotas, nes jo paprasčiausiai nėra“, – nurodė ieškovai.

Tuo metu Zzz.lt siekė, kad būtų panaikintas areštas ir teismui nurodė, jog niekada neslėpė savo turto, nuo ieškinio pateikimo neįgijo daugiau skolų, jos vykdoma veikla sėkmingai plečiasi. Vilniaus apygardos teismo nutartyje yra nurodyta, kad, kaip matyti iš balanso, 2015 m. Zzz.lt turėjo turto už 42 481 Eur, o 2016 m. lapkričio 8 d. duomenimis, dirbo 58 darbuotojai.

„Didele ieškinio suma ieškovė sąmoningai siekia pakenkti atsakovės dalykinei reputacijai ir sukelti nuostolių pritaikius laikinąsias apsaugos priemones“, – teigė atsakovai.

Savo ruožtu Zzz.lt teisme taip pat siekė, kad būtų taikytos laikinosios apsaugos priemonės bendrovės „NFQ Technologies“ atžvilgiu – Vilniaus apygardos teismas balandžio 11 d. buvo leidęs areštuoti Kauno bendrovės nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą, o jo nesant – pinigines lėšas 429 172 Eur sumai. Tačiau ši nutartis neįsiteisėjo ir jau yra panaikinta: gavęs „NFQ Technologies“ paaiškinimus ir susipažinęs su bendrovės turtine padėtimi teismas balandžio 28 d. nutarė, kad nėra pagrindo taikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Lietuviško verslo scenarijus

Šioje byloje ieškinį pateikusi bendrovė „NFQ Technologies“ teismui nurodė, kad pagal sutartį Zzz.lt buvo suteikusi IT paslaugas, už kurias nebuvo atsiskaityta. Savo ruožtu Zzz.lt nesutinka su pareikštu ieškiniu ir teigia, kad sutartį nutraukė dar 2016 m. liepą, nes esą netenkino atliktų darbų kokybė, o reikalaujama priteisti pinigus beveik už keturių mėnesių paslaugų kainą, nors jos esą nebuvo teikiamos ir bendrovė jomis negalėjo pasinaudoti.

„Jie mums daug prižadėjo, bet tai buvo nekokybiški darbai, vos teko išsilaižyti, mes jiems esame pareiškę ieškinį apie 400-500 tūkst. Eur, teismas yra areštavęs jų turtą, tai žmogeliai areštavo atitinkamai atgal – lietuviškas scenarijus, – sakė Zzz.lt direktorius Žilvinas Vasiliauskas. – Jie atliko labai mažą dalelytę darbų ir jie buvo labai nekokybiški, mes su jais atsisveikinome, o jie sugalvojo už kažkiek mėnesių išsireikalauti uždarbį. Nenorime visko pasakoti, nes dar vyksta teisminiai procesai.“

Bendrovės vadovas tikino, kad teismo pritaikytas areštas Zzz.lt neturės įtakos veiklai: „Ši suma mūsų veiklos rezultatų neįtakoja.“

Tiesa, teismui atskiruosiuose skunduose bendrovės teisininkai nurodė kitaip: „Atsakovės vykdomai veiklai esminę reikšmę turi atsiskaitymas su tiekėjais, nes be jų atsakovės veikla būtų visiškai paralyžiuota – atsakovė negalėtų vartotojams pateikti jokių prekių, (...) areštas atsakovės piniginėms lėšoms negali būti taikomas, nes tai sužlugdytų jo veiklą.“

Areštas Zzz.lt piniginėms lėšoms jau kartą buvo pritaikytas – tokį sprendimą priėmė teismas praėjusių metų lapkritį, tačiau vėliau laikinosios apsaugos priemonės buvo pakeistos ir leista areštuoti tik turtą. Šis areštas buvo taikomas iki sausio 20 d., kai teismas nutarė ieškinį palikti nenagrinėtą – šalys buvo nutarusios ginčą spręsti komerciniame arbitražo teisme. Tačiau tai nesukliudė ieškovui papildomai kreiptis į bendrosios kompetencijos teismą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo iki teismo sprendimo priėmimo.

Tuo metu bendrovės „NFQ Technologies“ atstovė Jurgita Juškienė teigia, kad dedikuota bendrovės komanda dirbo prie prekybos platformos Zzz.lt vystymo, o nustojus bendradarbiauti nebuvo sumokėta už dedikuotos komandos darbą, atliktą pagal sutartį.

„Bendravimas su partneriais teismuose mums nėra įprasta praktika, todėl pirmiausiai susidariusią problemą siūlėme spręsti taikiai, pateikdami siūlymus, kokiomis sąlygomis tai būtų galima padaryti, – sakė ji. – Tris mėnesius bandėte spręsti taikiai, tačiau Zzz.lt nuolatos keitė savo poziciją. Tik tada, kai jau buvo visiškai aišku, jog taikiai šios situacijos išspręsti nepavyks, nes matėme, kad Zzz.lt tiesiog nenori mokėti už dedikuotos komandos darbą, buvome priversti ginti savo poziciją teisiniu keliu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)