Nesulaikė ašarų

Ankstų praėjusio penktadienio rytą didžiausia Raseinių krašto įmonė paskendo liepsnose ir dūmuose. Našus, modernus, daug investicijų pareikalavęs gamybos ūkis akyse virto pelenais. Atrodė, kad „Norvelita“ išnyks nuo žemės paviršiaus.

Rytinėje pamainoje darbą turėjusios pradėti kai kurios moterys nesulaikė ašarų. Baimę kėlė nedarbas ir gresiantys nepritekliai.

Nedaug paguodos tesuteikė ir iš visų aplinkinių rajonų (Tauragės, Jurbarko, Kelmės) atskubantys ugniagesiai. Situacija atrodė nevaldoma. Raseinių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras paskelbė, kad dėl didelės dūmų koncentracijos pavojingai padidėjo oro tarša, apylinkių gyventojams patarta likti namuose.

Netrukus prie gaisravietės pasirodė ir į nelaimę patekusios įmonės savininkai: „Norvelita“ valdybos pirmininkas Jordanas Kenstavičius, rinkodaros direktorė Viktorija Kenstavičienė.

Nors vaizdai buvo sukrečiantys, įmonės savininkai neatrodė sugniuždyti. Jie netrukus pranešė esantys pasirengę kiek įmanoma greičiau atnaujinti gamybą ir išsaugoti darbo vietas.

Gaisrą pavyko lokalizuoti po vidurdienio, tačiau virš gaisravietės dar ilgai draikėsi dūmai. Gelbėtojai neskubėjo išvykti: buvo ardomos pastatų liekanos, gesinami pavieniai židiniai, atnaujinamos komunikacijos.

Milijoniniai nuostoliai

Praėjus kelioms dienoms po nelaimės J. Kenstavičius atsakė į „Alio, Raseinių“ klausimus, taip pat pasidalijo kai kuriais pastebėjimais dėl gaisro aplinkybių ir jo pasekmių.

Jordanas Kenstavičius

– Kokius nuostolius dėl gaisro patyrė „Norvelita“?

– Šiuo metu nuostoliai yra dar skaičiuojami. Preliminariais duomenimis, tai gali viršyti 10 mln. eurų.

– Kokios prielaidos dėl gaisro priežasčių?

– Priežastys yra nustatinėjamos. Šiuo klausimu dirba specialiosios tarnybos. Kol kas gaisro priežastys nėra aiškios.

– Gamykla yra bene didžiausias darbdavys rajone. Ar po gaisro bus iš darbo atleista žmonių? Kiek, kuriam laikui?

– Dedame visas pastangas, kad nebūtų atleistas nei vienas žmogus.

– Ar esate numatę specialių priemonių, kaip būtų galima sušvelninti gaisro sukeltas problemas?

– Taip. Tiek turtas, tiek verslas yra drausti. Šiandien mes net nesvarstome, kad mūsų žmonės nukentės. Noriu pabrėžti, kad nelaimingo įvykio metu nenukentėjo ir net nebuvo sužeistas nei vienas žmogus. Tuo labiausiai džiaugiamės. Šiandien žmonės jaučia psichologinę įtampą daugiau dėl viešojoje erdvėje atsirandančios klaidinančios informacijos, kuri nėra mūsų siunčiama žinia.

– Ar šiuo metu gamykloje dirba kokie nors padaliniai?

– Kulinarijos padalinys jau dirba nuo sekmadienio ryto. Siekiame, kad kuo greičiau pradėtų veikti kiti padaliniai. Esame pasiruošę, laukiame būtinų leidimų ir kuo skubiau startuosime.

– Kada ir kaip planuojama pilna apimtimi atstatyti gamybinius pajėgumus?

– Ne viskas priklauso nuo mūsų planų. Mes pasiruošę veikti greitai. Turime patirties, žinome technologijas, turime nuostabius specialistus.

Šiuo metu rengiami planai sudegusiems pastatams atstatyti, užsakoma naujos įrangos, bendradarbiaujame su atsakingomis institucijomis dėl gaisro pasekmių skubaus likvidavimo. Galutinis rezultatas priklausys nuo to, ar greitai ir sklandžiai vyks derinimo, leidimų gavimo procedūros.

Skubus pasitarimas

Praėjusį pirmadienį Raseinių rajono savivaldybėje lankėsi Kauno teritorinės darbo biržos (KTDB) vadovas.

Buvo aptartos priemonės, kaip amortizuoti neigiamas pasekmes, kurias gyventojams gali sukelti darbo apimčių sumažėjimas.

„Susitikimo metu buvo priimti sprendimai, kurie padės Lietuvos ir Norvegijos uždarosios akcinės bendrovės „Norvelita“ darbuotojams išsaugoti darbo vietas. Imamasi įvairių prevencinių priemonių. Kiekvienam įmonės darbuotojui bus suteikta visapusiška konsultacija darbo rinkos klausimais.

Kauno teritorinės darbo biržos direktoriaus įsakymu yra sudaryta darbo grupė dėl Lietuvos ir Norvegijos uždarosios akcinės bendrovės „Norvelita“, kurios užduotis yra koordinuoti ir užtikrinti įmonės darbuotojų užimtumo klausimų sprendimą.

Paskirti Kauno teritorinės darbo biržos darbuotojai kartą per savaitę (esant poreikiui ir dažniau) lankysis įmonėje ir bendraudami su darbuotojais ir įmonės vadovais koordinuos prevencines priemones. Darbuotojams bus suteikta galimybė dalyvauti Aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse, persikvalifikuoti ar pasinaudoti Užimtumo rėmimo programomis“, – rašoma savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ atsiųstame KTDB pranešime.

Išskirtinė įmonė

Lietuvos ir Norvegijos uždaroji akcinė bendrovė „Norvelita“ yra viena didžiausių žuvų perdirbimo įmonių šalyje.

Respublikinių portalų duomenimis, 100 proc. „Norvelitos“ akcijų netiesiogiai valdo J. ir Viktorija Kenstavičiai. V. Kenstavičienė valdo antrinę bendrovę Latvijoje „Norvelita Latvija“ (90 proc.), Ukrainoje „Norvelita Ukraina“ (88 proc.) ir Norvegijos „Lyngdal Eiendom“ (50 proc.).

Respublikiniuose portaluose skelbiamais „Sodros“ duomenimis, „Norvelitoje“ dirba 673 darbuotojai, vidutinis mokamas atlyginimas kovą buvo 747,95 euro.

„Norime padėkoti visiems savo darbuotojams, specialiosioms tarnyboms ir visiems supratusiems ir padėjusiems nelaimėje. Džiaugiamės, kad nenukentėjo nei vienas žmogus. Mūsų prioritetai, kad nebūtų atleistas nei vienas darbuotojas“, – savo feisbuko paskyroje rašė V. Kenstavičienė.