Apie 16 val. šalia Seimo prie įrengtos scenos būriavosi kelios dešimtys jaunuolių, vėliau žmonės ėmė rinktis aktyviau, koncertui prasidėjus aikštėje buvo daugiau nei 100 žiūrovų, tačiau netrukus minia ėmė pastebimai didėti ir po valandos jų buvo galima suskaičiuoti bent kelis šimtus.

Renginio organizatoriai pasirūpino apsaugos darbuotojais, budėjo greitosios pagalbos automobilis, kiek tolėliau išrikiuota eilė lauko tualetų.

Vos prasidėjus koncertui pasirodė grupelė renginio dalyvių, kurie nešėsi įvairiais užrašais išmargintus plakatus: „Vynuogynų nerausim“, „Ne prohibicijai“, „Someljė ne nusikaltėlis“ ir pan., susirinkusiems dalino mėlynas apyrankes su grotažyme #laisvėrokenrolui.

Koncertas prasidėjo legendine Eurikos Masytės daina „Laisvė“. Renginio vedėjas Vytaras Radzevičius netrukus pristatė ir pirmą atlikėją Vidą Bareikį, kuris atliko specialiai renginiui sukurtą dainą.

Atlikęs kelias dienas Saulius Urbanavičius Samas susirinkusiems kalbėjo, kad visi žmonės yra skirtingi, negalima visiems taikyti vienodų ribojimų ir draudimų, nes tai nėra laisvė.

„Sulaukėme laikų, kai atėję į valdžią politikai sako, kad esame neverti laisvės, nes jų nuomone esame nesąmoningi ir neatsakingi.

Tai reiškia, kad netrukus gyvensime valstybinio diktato arba policinio blaivybės internato sąlygomis, iš mūsų bus atimta laisvė. Dabar valdžia pasakys, kas galima ir kur galima. O mes turėsime būti paklusni avių ar ožkų banda ir vykdyti jų nurodymus“, – koncerte kalbėjo Algirdas Kaušpėdas ir ragino neatiduoti valdžiai savo laisvės, ką valgyti ir ką gerti.

Vienas po kito į sceną lipo atlikėjai, žinomi visuomenės veikėjai. Visi jie pasisakė prieš naujus griežtus ribojimus, kurie esą ne tik varžytų laisvą pasirinkimą, kenktų sąžiningam verslui ir žiniasklaidai, tačiau iš esmės nespręstų įsisenėjusių problemų.

Nepriklausomybės aikštėje koncertas rengiamas reaguojant į naujausias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas.

Vienas iš koncerto iniciatorių muzikos prodiuseris ir renginių organizatorius Lauras Lučiūnas neslėpė prieštaraujantis naujiems draudimams ir ribojimams.

„Tikrai nereikia mūsų ganyti, nes nesame kokia avinų banda. Patys laisvai galime nuspręsti, kaip mums gyventi. Neneigiame, kad Lietuvoje yra alkoholiu piktnaudžiaujančių asmenų ir su alkoholizmu susijusių problemų. Vis dėlto, esame įsitikinę, kad siūlomi draudimai ir ribojimai, jų nesprendžia, o tik suvaržo kitų atsakingus pasirinkimus“, – DELFI sakė prodiuseris.

Jo teigimu, renginių organizatoriai seniai laikosi pasiteisinusios sistemos, kaip užtikrinti tvarką festivaliuose, kaip prekiauti gėrimais ar maistu. Tad nauji ribojimai visiškai sujauktų rinką, o kai kurių tradicinių renginių tiesiog neliktų.

L. Lučiūnas teigė nepritariantis ir naujausioms pataisoms, kad nuo 2020 m. alkoholiu būtų leidžiama prekiauti tik tuose renginiuose, į kuriuos patekimas yra ribojamas s ir mokamas. Anot prodiuserio tokiais siūlymais tik norima sudaryti įspūdį, kad kažkas dėl kažko nusileido, tačiau esą pataisos iš principo yra ydingos.

Riboti alkoholio suvartojimą pasišovė praėjusį spalį išrinkta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kuri yra sudariusi koaliciją su Socialdemokratų partija.

Daugelis sutaria, kad Lietuvoje esama nemažai su alkoholizmu susijusių problemų. Tačiau abejojama, ar jas spręsti padėtų kai kurių prieštaringai vertinami draudimai ir ribojimai.

Primename, kad šiuo metu Seime svarstomos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, kurioms išvadas jau pateikė ir Vyriausybė.

Pataisomis siūloma įvesti nemažai naujų ribojimų ir draudimų – siūloma leisti prekiauti alkoholiniais gėrimais nuo 10 val. iki 20 val. arba iki 15 val. sekmadieniais, neparduoti alkoholio 20 metų neturintiems asmenims, drausti prekybą nestacionariose prekybos ir maitinimo vietose bei paviljonuose, uždrausti alkoholio reklamą ir kt.

Renginių organizatoriams bene aktualiausia siūloma nuostata, kad silpnais alkoholiniais gėrimais būtų leidžiama prekiauti tik tuose renginiuose, į kuriuos patekimas yra ribotas ir mokamas.

Taikaus koncerto „Laisvė rokenrolui“ feisbuko paskyroje kone 5 tūkst. internautų nurodė dalyvausią renginyje, dar beveik 9 tūkst. nurodė susidomėjimą juo.

Iki vakaro koncerte turėtų pasirodyti žinomi atlikėjai ir grupės: „G&G Sindikatas”, „Bix“, „ba.“, „The Station“, „Leon Somov & Jazz“, „Baltasis Kiras“, „Solo Ansamblis“ bei Vidas Bareikis. Specialią programą rengia Radistai, Mantas Katleris ir Mantas Stonkus.

Teigiama, kad renginio organizatorių ir dalyvių tikslas – garsiai kartu pasakyti Seimo nariams ir Vyriausybės atstovams, kad visuomenė moka švęsti atsakingai ir nenori naujų draudimų.

„Laisvę Rokenrolui“ palaiko sporto, kultūros, muzikos pasaulio atstovai, renginių organizatoriai bei Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga.

Žinutė aiški: „Mes norime dar kartą valdžios atstovams pasakyti – ačiū, nereikia. Susitvarkysime patys. Jūsų visagalis rūpestis jaudina, bet jūs apsirikote su adresatu. Rūpinkitės verčiau tais, kurie nebegali ir nebenori patys savimi pasirūpinti. Nekiškit nagų prie mūsų festivalių, negadinkit vasaros, nepančiokit rokenrolo. O jeigu nesusitarsim, pažadam, grosim tol, kol pasigailėsit turintys ausis. Nes mūsų tikrai neužčiaupsit. #LaisvėRokenrolui!“ – rašo renginio organizatoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)