„Iki 1 mlrd. eurų papildomai galima būtų tikėtis surinkti. Tiktai tam tikslui reikia dviejų krypčių: pirma, pačią mokesčių sistemą padaryti skaidresnę ir lengviau administruojamą, ir šioje srityje, kaip matau, pokyčiai yra į gerąją pusę, jie buvo pradėti dar ankstesnės Vyriausybės. Antroji sritis yra mokesčių naštos mažinimas, ypač darbo mokesčių, - tai savaime menkintų verslo motyvaciją mokesčius slėpti ir mokėti atlyginimus šešėlyje“, - pirmadienį naujienų agentūrai ELTA sakė G. Nausėda, įvertindamas Vyriausybės planus iš šešėlinės ekonomikos ištraukti 800 mln. eurų.

Ekonomistas pridūrė, kad minėtos dvi priemonės priklauso viena nuo kitos: geriau administruojant mokesčius auga jų įplaukos, o tuomet atsiranda ir rezervas mažinti mokesčių naštą. Vis dėlto pastarasis žingsnis, pasak G. Nausėdos, Lietuvoje žengiamas pernelyg retai.

„Kol kas matau norą griežčiau administruoti, bet nematau aiškių intencijų tą mokesčių naštą mažinti. Pas mus dažnai taip būna: surinkus daugiau tiesiog ir ištaškyti daugiau, o tuo metu mokesčių naštą mažinti vis kažkokios kliūtys sutrukdo, vis sugalvojama įvairių atsikalbinėjimų. Tai, sakyčiau, mentalinė mūsų Lietuvos problema: nesvarbu, ar ekonomikai gerai ar blogai, mes lengvai mokesčius padidiname, bet į priešingą pusę pasukti rankeną mums sekasi labai sunkiai“, - sakė ekonomistas.

G. Nausėda akcentavo, kad, nors dvi įvardytos kryptys yra svarbiausios, kovojant su šešėliu aktuali ir situacija su korupcija šalyje.

„Aišku, demoralizuoja, kai žmonės mato, kad iš jų surinkti pinigai yra taškomi į dešinę, į kairę, naudojami neracionaliai ar tiesiog nuplaukia į kažkokias pašalines kišenes. To mokestinio patriotizmo tai tikrai neprideda. Čia taip pat yra rezervų“, - sakė SEB banko prezidento patarėjas G. Nausėda.

Kaip jau pranešta, finansų ministras Vilius Šapoka pirmadienį paskelbė, kad vien šiųmečiame biudžete numatyta iš šešėlio papildomai ištraukti beveik 170 mln. eurų.

Pirmadienį prasidėjus tradicinei akcijai „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“, ministras sakė, kad iš neapskaitytos ekonomikos perimtos lėšos pirmiausia būtų nukreiptos į kovą su skurdu ir nelygybės mažinimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)