Maža to, maždaug pusantrų metų sostinės Justiniškių mikrorajone esančiame prekybos centre „Norfa“ plataus profilio parduotuvės darbuotoja dirbusi Diana P. buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn.

Ikiteisminis tyrimas dėl svetimo turto pasisavinimo buvo pradėtas po „Norfos“ parduotuves valdančios bendrovės kreipimosi – kadangi atliekant inventorizaciją kaskart buvo nustatomas vis didesnis prekių trūkumas, apsaugos darbuotojai buvo įpareigoti kuo įdėmiau stebėti ir pirkėjus, ir pardavėjas. Tačiau tai nedavė jokių rezultatų.

Bet vieną dieną į „Norfą“ paskambino anonimas ir pranešė, kad prekybos centro kasininkės padeda žmonėms nemokamai įsigyti įvairių prekių, kai kasoje nuskenuoja tik mažą dalį pirkinių.

„Pradėjau žiūrėti vaizdo įrašus ir pastebėjau, kaip vieną dieną vyras ir moteris iš parduotuvės išeina su pilnais krepšiais, o pagal atsiskaitymo kvitus pirktų prekių kiekis neatitinka pirktų prekių sumos, – sakė apsaugos darbuotojas. – Buvo patikrinti ir ankstesnių datų vaizdo įrašai, situacija pasikartojo su tais pačiais žmonėmis.“

Visais tais atvejais, kai už pirkinius mokėjo mažą sumą, nors jų į maišus prisikraudavo pakankamai daug, pirkėjus aptarnaudavo ta pati pardavėja Diana P.

Nustatyta, kad pardavėja bendrovei „Norfos mažmena“ padarė 404 eurų žalą.

Kaip galima iš prekybos centro pasisavinti prekes už jas nesumokant, Diana P. teigė sužinojusi iš savo bendradarbių. „Jos sakė, kad skenuojant prekes galima praleisti kelias prekes, jų nenuskenuojant ir neišmušant į kasos čekį, o pirkėjas jas pasiima ir išeina“, – vėliau policijoje per apklausą prisipažino pardavėja.

„Todėl nutariau pasiūlyti savo mamai ir tėčiui atvykti į parduotuvę ir apsipirkti tokiu būdu, jie sutiko, – sakė Diana P. – Tai darydavau tuomet, kai darbo vietoje nebūdavo apsaugos darbuotojų – šeštadieniais arba sekmadieniais.“

Kaip sakė pardavėja, visi prekybos centro darbuotojai žinojo, kad apsaugininkai savaitgaliais į darbą ateina nuo 8 iki 9 val., o parduotuvė pirkėjams duris atverdavo 7 val., todėl tai buvo pats palankiausias laikas niekam nestebint savintis prekybos centrui priklausančias prekes.

„Nusikaltimus padariau tik tuo metu, kai nebuvo apsaugos, – prisipažino pardavėja. – Tėvai prisikraudavo pilnus vežimėlius įvairių prekių, aš nuskenuodavau tik pigiausias prekes arba kasoje išmušdavau neatitinkančių prekių kodus su mažesnėmis kainomis.“

Pasisavintų prekių sąraše buvo ne tik įvairi kosmetika, bet ir brangesni mėsos produktai, kava ir t. t. – jeigu pardavėjos tėvai kasoje pateikdavo prekių už maždaug 80-100 Eur, jie sumokėdavo vos apie 12 Eur. Tiesa, taip buvo ne iš karto.

„Iš pradžių sumos buvo gerokai mažesnės, pavyzdžiui, tėvai paimdavo prekių už 20 Eur, aš kasoje nuskenduodavau tik vieną kitą prekę – norėjau pažiūrėti, ar schema veikia ir ar ateityje pavyks taip daryti“, – prisipažino buvusi pardavėja.

Ji pažymėjo, kad vagystėse nedalyvavo apsaugos darbuotojai, o pasisavintus produktus suvartodavo jos šeima.

„Maisto produktus namuose suvalgydavome, o kitas prekes panaudodavome pagal paskirtį“, – sakė Diana P.

Ji prisipažino, kad savintis prekes iš darbdavio nutarė tik dėl to, jog trūko pinigų. „Labai gailiuosi, kad taip pasielgiau, o ypatingai – kad įvėliau savo tėvus“, – sakė buvusi pardavėja.

Atlikus „Norfos“ patikrinimą buvo nustatytas gerokai didesnis prekių trūkumas, jų pasisavinimu buvo įtariama ir dar viena pardavėja, tačiau bendrovė žalos nereikalavo priteisti, nes neturėjo įrodymų, jog būtent dėl jų susidarė nuostoliai.

Tuo metu Diana P. jau atlygino parduotuvei nuostolius – sumokėjo 500 Eur. Tačiau tai jos neatleido nuo baudžiamosios atsakomybės – ikiteisminio tyrimo metu surinktą medžiagą išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismas konstatavo, kad buvusi pardavėja padarė nusikaltimą.

„Diana P., dirbdama „Norfos“ parduotuvėje plataus profilio darbuotoja, ir būdama materialiai atsakinga pasisavino jai darbdavio patikėtą turtą“, – konstatavo teisėja Inga Štuopienė.

Įvertinusi byloje nustatytas aplinkybes, kaltinamąją charakterizuojančią medžiagą bei tai, kad ji šiuo metu yra motinystės atostogose, teisėja Dianai P. skyrė 8 MGL (301,28 Eur) baudą. Ją leista sumokėti per šešis mėnesius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (602)