Lietuvos pilietis įtariamas iš tarptautinių kompanijų „Google“ ir „Facebook“ sukčiaudamas išviliojęs 100 mln. dolerių (apie 92 mln. eurų).

„Teismas protokoline teismas nutarė neviešame posėdyje nagrinėti, gerbdamas įtariamo teises. Kadangi iki šio atliekamas ikiteisminis tyrimas, byla teisme nenagrinėjama“, – sakė teisėja Aiva Survilienė.

Vilniaus apygardos teisme kaltės klausimas nesprendžiamas – tik svarstoma, ar nėra kliūčių perduoti Lietuvos pilietį kitai šaliai už jam inkriminuotus nusikaltimus.

Generalinės prokuratūros prokurorė Rozita Požarskienė teigė, kad neviešu nagrinėjimu siekiama gerbti nekaltumo prezumpciją – JAV Lietuvos pilietis yra kaltinamas, bet dar nenuteistas.

„Gal nereiktų per daug viešinti. Nors mūsų įstatymai, nors mūsų įstatymas nenumato, kad ekstradicijos posėdžiai būtų nevieši“, – sakė prokurorė.

Neviešo posėdžio pageidavo ir į teismą konvojaus pristatytas E. Rimašauskas.

„Aš noriu apsieiti be viešumo, nei žinau ką parašė amerikonai. Būtų geriau kad be viešumo“, – sakė jis. Abu įtariamojo advokatai neprieštaravo pritarė kliento pageidavimui.

E. Rimašauskas buvo sulaikytas kovo viduryje, maždaug po mėnesio Lietuvą pasiekė JAV prašymas dėl įtariamojo ekstradicijos.

Prokuratūra šiuo metu suimtą 48 metų E. Rimašauską prašo išduoti remdamasi tarptautine sutartimi su JAV dėl ekstradicijos.

Kaip skelbta, Jungtinių Valstijų teisėsauga pateikė kaltinimus lietuviui dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės.

JAV Teisingumo departamento duomenimis, E. Rimašauskas sukčiavimo schemą organizavo nuo 2013 iki 2015 metų.

„Kitoje pasaulio pusėje E. Rimašauskas taikėsi į tarptautines internete veikiančias kompanijas ir apgavo jų agentus bei darbuotojus, kad šie pervestų 100 mln. dolerių į užjūrio banko sąskaitas, kurias jis kontroliavo“, – sakė Niujorko Pietų apygardos federalinis prokuroras Joonas H. Kimas.

Pasak jo, dalis pavogtų lėšų JAV kompanijoms grąžinta.
Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)