Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovės Agnės Širinskienės komitetas turės apsvarstyti pluoštą pataisų, kurias siūlė ne tik premjero Sauliaus Skvernelio Vyriausybė, bet ir patys Seimo nariai.

Dar neprasidėjus projekto svarstymui salėje kilo sumaištis, nes į ją netilpo visi norintys visų suinteresuotų pusių atstovai ir žiniasklaida.

Vyriausybės poziciją dėl pataisų pristatė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Jis paminėjo pagrindines alkoholio kontrolės nuostatas, dėl kurių pritarė Vyriausybė: gėrimų pardavimo laiko trumpinimą, reklamos draudimą, didesnį amžių, nuo kurio būtų leista pirkti gėrimus.

„Esminis dalykas, dėl kurio reiktų platesnio paaiškinimo – specializuotos parduotuvės <...>. Dėl šio klausimo Vyriausybė siūlo sėstis ir diskutuoti atskirai“, – kalbėjo A. Veryga.

Komitetas pritarė Vyriausybės pozicijai, kad parduotuvėse prekiauti gėrimais būtų galima nuo 10 val. ryto iki 20 val. vakaro, o sekmadieniais – iki 15 val.

Komiteto taip pat pritarė pasiūlymui, kad valstybės institucijos turėtų teisę duoti privalomus nurodymus riboti priėmimą prie interneto puslapių, kuriuose būtų reklamuojami alkoholiniai gėrimai.

Daug Seimo narių diskusijų sukėlė naujausi pasiūlymai dėl alkoholio prekybos ir vartojimo ribojimų mokamuose ir nemokamuose renginiuose.

R. Žemaitaitis svarstė, kad Vilniaus dienose ar kitame nemokamame renginyje galima pastatyti kelis užtvarus ir dėl vaizdo rinkti simbolinį mokestį. Kita vertus, parlamentaras ironizavo, kad kur nors viešame renginyje kunigui lauke aukojant mišias ir paragavus vyno, policininkai turėtų jį sulaikyti.

A. Matulas taip pat siūlė siekti kompromisų dėl prekybos festivaliuose ir kitų apribojimų, priešingu atveju, bus sudėtinga pasiekti, kad visiems įstatymo pataisų projektams pritartų Seimas plenariniame posėdyje.

Paklaustas, ar įsivaizduoja Jūros šventę be prekybos alumi ir kitais gėrimais, ministras sakė, kad kai kurios savivaldybės jau ir taip gali riboti prekybą gėrimais ir dėl to nieko blogo nenutinka, taigi, esą nebūtina „užsiprogramuoti“.

„Netikiu, kad klaipėdiečiai yra kvailesni ar piktybiškai nusiteikę“, – sakė A. Veryga.

Vis dėlto Sveikatos reikalų komitetas pritarė naujausiems pasiūlymams, kad prekyba gėrimais būtų uždrausta ne visuose renginiuose, o tik tuose, kurie nemokami ir į kuriuos neribojamas patekimas.

Posėdyje taip pat pritarta pasiūlymams dėl atitinkamų Vyriausybės pasiūlymų dėl Akcizų įstatymo pataisų ir dėl Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimų.

Muzikos ir pramogų festivalio „Galapagai“ idėjos autorius Algirdas Barniškis-Blėka po posėdžio žurnalistams sakė, kad į per naktį gimusius naujausius pasiūlymus dar reikia gilintis, tačiau prognozavo, kad Lietuvoje gali visiškai nelikti nemokamų masinių renginių. Esą už juos bent jau simboliškai teks susimokėti.

Paklaustas, kaip vertina komiteto pritarimą naujam renginių skirstymui į masinius mokamus ir masinius nemokamus, jis kalbėjo:

„Mes iš viso dar nevertiname, bet šitas skirstymas praktiškai atsirado tik šiąnakt, kiek mes išgirdome. Yra šūsnis popierių ir mums dar neaiškus. Svarbu, kaip balsuos Seimas.

Kaip yra dėl amžiaus, iki šiol irgi dar nelabai aišku. Iki 20 metų – tai yra visiškas absurdas. Anksčiau šnekėjo apie skandinavišką pavyzdį, dabar ieško amerikietiško pavyzdžio. Amerikietiškas paaimtas radikaliausias, skandinaviškas – radikaliausias, abu radikalūs pavyzdžiai, sudėti į vieną krūvą ir čia bus lietuviškas pavyzdys. Iš tikrųjų mes nenusileisime ir „Laisvė rokenrolui“ bus.“

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė prognozavo, kad jei kai kurioms įstatymo pataisoms bus galutinai pritarta, užsidarys dalis maitinimo įstaigų:

„Turistų prasme mes atrodysime apgailėtinai, kadangi niekur Europoje nėra tokių draudimo, kad alkoholį būtų leidžiama gerti tik 20-mečiams. Ačiū Dievui, išgirdo išlygą, kad 18-mečiai galės dirbti su alkoholiu.

Bet kai užsidarys lauko kavinės, tarkime, pajūryje per visą sezoną arba Vokiečių gatvėje arba rotušės aikštėje, tai tikrai bus labai keista“.

Po to, kai komitetas pasisakys dėl visų siūlomų pataisų, už jas bus balsuojama Seimo plenariniame posėdyje.

Kad Seimo priimtas įstatymas įsigaliotų, jį dar turi pasirašyti prezidentė.

Pastaruoju metu bene daugiausia diskusijų visuomenėje sukėlė pasiūlymas drausti prekiauti alkoholiniais gėrimais festivalių ir renginių metu.

Dėl to valdantieji kiek atsitraukė ir dabar siūlo, kad prekyba būtų draudžiama tik nemokamuose renginiuose.

Pakeitimų esmė:

- Draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais nemokamuose viešuose masiniuose renginiuose, mokamuose bus galima prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 7,5 proc.

- Fiziniams asmenims draudžiama gabenti ir viešose vietose laikyti alkoholinius produktus, kai viešai matoma jų pakuotė, išskyrus prekybos alkoholiniais gėrimais vietas.

- Alkoholinius gėrimus iš kavinių ir restoranų bus leidžiama išsinešti pirmadieniais-šeštadieniais 10-20 val. ir sekmadieniais 10-15 val.

- Bus uždrausta prekiauti alkoholiniais gėrimais nestacionariose viešojo maitinimo vietose savivaldybės nustatyto kurortinio, poilsio ar turizmo sezono laikotarpiu. Tokios nestacionarios vietos išvis išnyksta iš įstatymo.

- Draudžiama parduoti alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems nei 20 metų. Žmonės iki 18 metų gali turėti alkoholio, jei tai yra jų darbo dalis. Nustatomos baudos už alkoholinių gėrimų pardavimą neblaiviems asmenims, jaunesniems nei 20 metų ir kitus pažeidimus, kai pažeidimas padaromas pakartotinai – jos siekia 868-1448 eurų.

- Prekybos alkoholiu laikas parduotuvėse: pirmadieniais-šeštadieniais leidžiama parduoti 10-20 val., sekmadieniais 10-15 val.

- Pirmadieniais-šeštadieniais 10-20 val., sekmadieniais 10-15 val. bus galima prekiauti alkoholiniais gėrimais kavinėse, baruose ir restoranuose, tačiau už šio laiko ribų nebebus galima prekiauti alkoholiniais gėrimais atidarytoje pakuotėje vartoti vietoje, kas leidžiama dabar. Prekyba už šio laiko ribų bus galima tik pilstomais alkoholiniais gėrimais.

- Įtvirtinama teisė alkoholio pardavėjams reikalauti pateikti tapatybę liudijantį dokumentą iš visų alkoholinius gėrimus perkančių asmenų, o kai kyla abejonė, jog asmuo jaunesnis nei 25 metai, tuomet pardavėjas privalo reikalauti pateikti dokumentą.

- Įmonėms draudžiama gaminti ir parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes vaikams bei paaugliams, kurių dizainas imituoja alkoholinius gėrimus ar jų pakuotę.

- Draudžiama visų formų alkoholio reklama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1884)