Metų pradžioje daugelį nustebino buvusio Vilniaus restoranų „Lauro lapas“ ir „Bistro 1dublis“ veido virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko išsiskyrimas su sostinės Trakų gatvėje veikiančiu restoranu „Dublis“. Panašu, kad ši istorija paprastai nesibaigs.

Prieš kurį laiką pasakodamas, kodėl nusprendė trauktis ir kurti nuosavą restoraną D. Praspaliauskas DELFI Maistui anksčiau kalbėjo:

„Skyrybos buvo pakankamai greitos – kai tik atsirado nepasitikėjimas vienas kitu, viskas ir sugriuvo. Iš labai gerų draugų tapome vienas kito visiškai nesuprantančiais žmonėmis. Mes tiesiog nusprendėme, kad mums nebe pakeliui.

Planuota plėstis, bet ne į tą segmentą, kuris patiktų man. Aš „Dublį“ kūriau ne tam, kad svečius maitintume pigiai. Man kokybė – pats svarbiausias dalykas. Ar pas mane eitumėte valgyti į valgyklą, ar būtų smagu, kad Praspaliauskas jums gamintų po 2 eurus kainuojančius patiekalus? Aš taip negalėčiau – jei nebūtų įperkami geri produktai, aš savimi nepasitikėčiau“.

Beje, šiuo metu pigiausias patiekalas „Dublio“ meniu yra austrė su pagardais, kuri kainuoja 3 Eur. Brangiausias yra jautienos kepsnys, už kurį tektų mokėti 24 Eur. Į šią kainą neįtrauktas 10 proc. aptarnavimo mokestis. Degustacinė vakarienė vienam asmeniui restorane kainuoja 50 Eur ir aptarnavimo mokestis.

Virtuvės šefo vieši ir nevieši pasisakymai neprasprūdo buvusiam verslo partneriui, dabartiniam „Dublio grupės“ savininkui Nielsui Peteriui Pretzmannui pro ausis.

Jo atstovų redakcijai perduotame pranešime teigiama, kad restoranui „Dublis“ vadovaujant D. Praspaliauskui „buvo nustatytas kelių dešimčių tūkstančių eurų trūkumas, buvęs virtuvės šefas ir vadovas be akcininkų pritarimo pasikėlė sau atlyginimą ir savinosi restorano darbuotojams priklausiusius pinigus“.

Esą dėl netinkamo finansų valdymo ir galimo lėšų savinimosi restoranas skaičiuoja patyręs bent 65 tūkst. eurų nuostolių.

Paklausti apie įrodymus, kuriais grindžia tokius įtarimus, „Dublio grupės“ atstovai DELFI žurnalistui leido susipažinti su kai kurių dokumentų kopijomis.

Klausiamas, kodėl tokią informaciją paviešino dabar, ar ne dėl to, kad D. Praspaliauskas neseniai paskelbė apie planus atidaryti nuosavą restoraną, N. P. Pretzmannas sakė:

„Ne, tai neturi nieko bendro. Iš tikrųjų aš pats nesidžiaugiu, kad viskas taip vyksta. Vis dėlto esu priverstas tai padaryti, nes jis nesiliauja skleidęs melagingas žinias apie „Dublį“.

Verslininkas teigė negalintis raštu pateiktį visų esą melagingų teiginių ir kalbų, kurias paskleidė buvęs vadovas, nes jų susidarytų ilgas sąrašas. Tačiau jos esą yra nukreiptos į ir kenkia pačiam restoranui, šio darbuotojams ir jam, kaip buvusiam verslo partneriui. Taigi norisi tokias kalbas galų gale sustabdyti ir atskleisti tiesą.

Paklaustas, ar nesutarimų paviešinimas, juos iš tikrųjų pasibaigs, nes šefas dėl to gali paduoti į teismą, dabartinis restorano savininkas sakė to nesibaiminantis.

„Taip, jis gali kreiptis į teismą, pateikti ieškinį, bet aš dėl to nesijaudinu. Tai, ką jis kalba, yra netiesa. Rinkai norisi pateikti tikras žinias, o ne jo asmenine nuomone paremtus gandus“, – kalbėjo N. P. Pretzmannas ir pridūrė, kad pirmą kartą gyvenime yra priverstas imtis tokių veiksmų.

Susipažinęs su buvusio partnerio redakcijai perduotu pranešimu, D. Praspiliauskas neslėpė esąs šokiruotas.

„Sunkiai suprantu buvusio partnerio dabar išsakomus šmeižikiškus ir melagingus kaltinimus, kai vasario 16-17 dienomis pasirašėme akcijų pirkimo-pardavimo sutartį draugiškai nutarę, kad neturime jokių priekaištų vienas kitam ateityje dėl UAB „Dublio grupė“ veiklos.

Straipsnis neatitinka tikrovės, neteisingai pagrįstas, nes visi ginčai, dėl kurių išsiskyrėme ir aš palikau „Dublį“, o ne buvau atleistas, buvo išspręsti. Turėdamas visus rašytinius įrodymus nesuprantu Nielso Peterio veiksmų. Gavęs tokią informaciją jau kreipiausi į teismą ir pateikiau procesinius dokumentus dėl garbės ir orumo gynimo“, – komentavo jis.

Nacionalinė teismų administracija patvirtino, kad antradienį Vilniaus miesto apylinkės teisme gautas D. Praspaliausko prašymas dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo. Teismas per 3 darbo dienas turi išspręsti šį prašymą. Ieškinio dėl garbės ir orumo teismas antradienį nebuvo gavęs.

Priklauso nuo susitarimo

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigė nežinanti ginčo tarp „Dublio“ restorano ir buvusio jo šefo D. Praspaliausko esmės.
Evalda Šiškauskienė

Paklausta, ar dažnai Lietuvoje susipyksta restoranų savininkai ir jų virtuvių vadovai, dėl ko tai įvyksta, ji svarstė:

„Manyčiau, kad kartais įmonėse būna klausimų, kiek ji priklauso ir kiek jai atstovauja šefas ar samdytas direktorius, o kiek akcininkas. Tarp abiejų pusių dėl to turi būti sutarimas. Būna, kad savininkas supyksta, kai darbuotojas ima savintis restoraną, sako, jis yra mano restoranas. Bet jei yra susitarimas, tai yra normalu.

Pvz., 10 metų aš pati turėjau 3 restoranus, kurių direktorius buvo anglas. Niekas net nežinojo, kad jie priklauso man – kaip savininkę mane tai visiškai tenkino“, – pasakojo asociacijos vadovė ir pridūrė, jog kartais konfliktai tarp savininkų ir darbuotojų gali kilti dėl paprasčiausio nesusikalbėjimo.

E. Šiškauskienės teigimu, nuo susitarimo priklauso ir kaip bus kontroliuojama šefo veikla, restorano išlaidos, kad šis netaptų nuostolingas.

„Tai vėlgi susitarimas, kokia duota laisvė. Virtuvės šefai nori padaryti geriausiai ką gali, jie tą ir daro. Vis dėlto, manau, kad kontroliuoti turėtų direktorius. Tačiau nežinau, kaip buvo toje įmonėje.

Aišku, šefai yra menininkai. Aš į juos žiūriu kaip į kūrėjus. Jei paklaustumėte tapyti įsijautusio dailininko, kokius pirkti dažus – kurie brangesni ar geresni, turbūt jis pakėlęs akis nustebęs žiūrės – tai yra tas pats. Aišku, kai nesueina finansai irgi negerai. Apskaita turi būti, verslo logika irgi“, – kalbėjo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)