Artėjant vasarai „Tiesa“ pasidomėjo, kokie JK gyvenančių Lietuvių atostogų įpročiai. Keliauti į šiltus kraštus ir gulint prie baseino naudotis programa „viskas įskaičiuota“, o galbūt atvirkščiai – leistis į nuotykius tyrinėjant nesibaigiančias Didžiosios Britanijos platybes.

„Tiesa“ pakalbino JK dirbančias kelionių ekspertes, kurios negailėjo gražių žodžių apie šalį bei patarimų keliaujant svetur.

Mėgstamiausios kryptys

Skirtingose srityse dirbančios kelionių organizatorės Milda Butkienė ir Agnė Šalnė pritaria, kad net Lietuvą palikusiems tautiečiams labai svarbu atostogas leisti aktyviai ir kuo daugiau laiko būti gamtoje.

Žinoma, poilsinės kelionės į šiltuosius kraštus irgi nepraranda savo žavesio, tačiau galbūt dėl laiko stokos, o gal dėl įgimto lietuviams noro būti arčiau gamtos tarp emigrantų ypač populiarios trumpos, kelių dienų išvykos po JK.

Tuo metu su lietuviais keliautojais nuo 2005-ųjų dirbanti Justė Veržbickienė atkreipia dėmesį, jog daugelis vaikus auginančių tautiečių vasarą stengiasi atostogauti Lietuvoje, o naujas kelionių kryptis renkasi rudenį, žiemą ar pavasarį.

Tarp populiariausių atostogų Didžiojoje Britanijoje krypčių – neabejotinai vaizdingoji Škotija ir Snowdonia Velse. Pasak lietuvių keliautojų „Facebook“ grupės „Keliaujame po JK“ narių, taip pat būtina aplankyti Kornvalį, Lake Districtą, Cheddar Gorge‘ą, Camridge‘ą ir Bath'ą.

Škotijoje lietuviams keliones organizuojanti Milda prisipažino šį kraštą įsimylėjusi iš pirmo žvilgsnio. O štai į tolimas keliones lietuviams ir ne tik išvykti padedanti Agnė pasakojo, kad jai labiausiai įstrigo apsilankymas Kornvalyje, tačiau lietuviai mėgsta atostogauti ir egzotiškesniuose pasaulio kampeliuose.

M. Butkienė patvirtino, kad lietuviai Škotijoje keliauja daug. Jie lanko ne tik garsiausias turistines, tačiau ir mažiau žinomas vietas. Taip pat nelenkia ir Anglijos miestų, nacionalinių parkų, pilių.

Škotijoje lietuviai dažniausiai renkasi trumpas išvykas, populiarios savaitgalio kelionės. Dauguma jų keliauja savo transportu arba jį nuomojasi, patys organizuojasi maršrutus.

„Iš asmeninės patirties būčiau linkusi manyti, kad lietuviai labiau mėgsta aktyvias išvykas, pažintines keliones, kopti į kalnus“, – sako kelionių organizatorė.

Pasak Mildos, lietuviai emigrantai mėgsta gamtą ir pirmenybę teikia buvimui joje. „Dažnai sulaukiu klausimų apie namelių nuomą kalnuose, apie slidinėjimo vietas žiemą, kopimus į kalnus vasarą“, – pasakoja ji.

Tačiau, J. Veržbickienės manymu, lietuvių poreikiai gali būti labai įvairūs.

„Vyresnio amžiaus žmonės, šeimos su vaikais renkasi ramesnį, šiltesnį poilsį, o jaunimas, be abejonės, daugiau keliauja po Jungtinę Karalystę“, – dalijasi patirtimi kelionių ekspertė, „Tiesai“ atskleidusi, kad lietuviai jau kuris laikas yra pamėgę Didžiojoje Britanijoje itin populiarią kelionių rūšį – gyvenimą kempinguose. Justės patikinimu, šie yra tikrai puikiai įrengti, dažnai įsikūrę vaizdingose vietose, jūros pakrantėje, juose gausu pramogų visai šeimai.

„Vienintelė problema – nenuspėjamas oras“, – juokiasi ji.

Škotija abejingų nepalieka


Pasak kelionių konsultantės ir internetinio puslapio scotlandexplorer.com įkūrėjos M. Butkienės, Škotija yra nepaprasto grožio kraštas, galintis labai daug pasiūlyti aktyvų laisvalaikį mėgstantiems keliautojams.

„Škotija – tai šalis, kuri nepalieka abejingų. Istorinių ir gamtos turtų skrynia atsiveria kiekvienam keliautojui, atvykusiam ją atrasti“, – rašoma Mildos sukurtame keliautojams skirtame tinklalapyje apie Škotiją.
Ją pačią šiaurinės žemės, sako, patraukė pirmiausia nuostabiu kraštovaizdžiu, kalnais, akmeniniais nameliais, senomis pilimis, laukine gamta.

„Ir, žinoma, škotų svetingumu, – pabrėžia M. Butkienė. – Škotai – nuostabūs žmonės, tolerantiški, visuomet pasiruošę padėti, atviri, patikimi. Labai gera jaustis tokios bendruomenės dalimi. Pastebėjau, kad emigrantai, pagyvenę čia ilgiau, taip pat įgyja tokių savybių!“

Dėl vėsesnio klimato Škotija nėra populiari vieta pasyviam poilsiui, todėl dauguma čia atvykstančiųjų yra būtent aktyvaus laisvalaikio mėgėjai.

Kaip M. Butkienė jau pasakojo, vietos lietuviai dažniausiai keliones planuoja patys. O iš Lietuvos atvykę keliautojai ypač trokšta aplankyti pilis, pamatyti uolas, įkopti į kalnus.

„Keliautojai, kurie kreipiasi į mane dėl kelionių organizavimo, visuomet išreiškia norą kelias dienas skirti kalnams“, – šypsosi kelionių planuotoja.

M. Butkienė tikina, kad Škotijoje keliauti ypač saugu. Net jei ištiktų bėda, pamestumėte asmens dokumentus ar pasiklystumėte, škotai labai draugiški ir tikrai visuomet padės.

Pinigų kokybiškoms kelionėms negaili


Nors būtų galima pamanyti, kad mūsiškiai keliautojai dažniau renkasi nebrangų ir saugų orų atžvilgiu poilsį paplūdimyje, visos kelionių ekspertės teigė, jog lietuviai – nuotykių ieškotojų tauta.

M. Butkienė sutinka – lietuviai gana taupūs keliautojai ir stengiasi neišlaidauti, tačiau tai nereiškia, kad jie sau neleidžia pramogų. Tiesiog renkantis kelionės būdus dažniau pasirenka pigesnį, bet nebūtinai patogesnį variantą.

„Tikslios sumos atostogoms įvardyti negalėčiau – ji labai priklauso nuo to, ar keliaujama su šeima, ar dviese, kiek laiko praleidžiama atostogaujant. Iš pažįstamų emigrantų rato galiu tik daryti prielaidą, kad lietuviai taupo kelionėms JK, nes jie vasarą grįžta atostogų į Lietuvą, o Lietuvoje dabar irgi ne viskas pigu“, – pasakojo Milda.

A. Šalnė teigia, kad, remiantis jos patirtimi, lietuviai yra labiau linkę išlaidauti ir ilsėtis kokybiškai. Pasak kelionių ekspertės, net tie, kurie ieško pigių atostogų, dažniausiai renkasi kokybę ir dėl įsimintinesnių įspūdžių ryžtasi išleisti daugiau.

„Vienareikšmiškai lietuviams patinka aktyvesnis, tačiau tuo pačiu metu kokybiškesnis poilsis. Gulėti mūsų tautiečiams nepatinka, – užtikrina „Gold Holidays“ kelionių agentūroje dirbanti specialistė. Turiu ir tokių klientų, kurie į tolimas keliones važiuoja ne vieną, o tris ir daugiau kartų per metus.“

O tiems, kuriems norisi ramiai pagulėti, anot Agnės, kelionių agentūrų tiesiog nebereikia. „Vis didėjant pigių skrydžių ir apgyvendinimo pasirinkimui internete, lietuviai labiau linkę poilsines keliones planuoti patys“, – apibendrino ji.

Įdomiausios šių metų kelionių kryptys

Škotijoje gausu vaizdingų vietovių ir istorinio paveldo. Sostinė Edinburghas garsus savo pilimi ant kalno ir ilgaamže istorija. Glasgow – šiuolaikiškas ir daugiausia gyventojų turintis miestas. Tačiau šį sezoną Milda Butkienė lietuvių keliautojams Škotijoje rekomenduoja aplankyti šias tris atostogų kryptis:

● Isle of Skye – tai magiška vieta, nenuvilsianti nė vieno. Kalnai, uolos, fėjų slėniai ir baseinai, uostai – ir viskas vienoje vietoje. Ne veltui šią salą dažnai renkasi filmų kūrėjai.

● Škotijos salos Harris, Tiree ar Barra. Jų paplūdimiai laikomi vienais gražiausių pasaulyje. Nors oras ten permainingas, kelionė bet kuriuo metų laiku tikrai įsimins ilgam.

● Škotijos aukštikalnės keliaujant pro Glen Coe. „Visus savo keliautojus vežame šiuo keliu – įspūdžių užtenka visiems. Sustojame visose leistinose vietose, nes keliautojai nuolat nekantrauja nusifotografuoti. Panorama – užgniaužianti kvapą!“ – pasakoja turus Škotijoje, JK ir Lietuvoje gyvenantiems lietuviams organizuojanti M. Butkienė.

Saulėtų atostogų su šeima gerbėja J. Veržbickienė teigė liekanti ištikima poilsiui pietinėje Europoje, kur garantuotas puikus oras ir nealina ilgi skrydžiai.

„Tradiciškai geriausios vasaros atostogos yra pačioje Ispanijoje ar Ispanijos salose, Graikijos salose, Turkijoje, Portugalijoje“, – mėgstamiausias asmenines atostogų kryptis vardijo su šeimos nariais keliaujanti Justė.

Tiems, kuriuos domina egzotiškesnės atostogų kryptys, tolimųjų kelionių organizatorė A. Šalnė būtinai patarė aplankyti Omaną, Tailandą ir Kanadą.

Omanas – labai įdomi ir tarp lietuvių gana nauja atostogų kryptis. Tai nuostabi šalis, kurioje galite patirti nepamirštamas atostogas, – tikina Agnė. – Visų labai mylimas Tailandas vis dar išlieka viena populiariausių atostogų krypčių. Ši šalis keliautojams tikrai neatsibos niekada. Mėgstantiems aktyvų poilsį būtinai siūlyčiau apsilankyti Kanadoje. Labai daug žmonių iki šiol mano, kad ten nuvykti yra labai brangu, tačiau ši nepaprasto grožio šalis yra pasiekiama gana paprastai ir, palyginti, nebrangiai.“

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.