SIA „Travel RSP“ vykdoma veikla Lietuvoje neatitinka Turizmo įstatymo nuostatų, t. y. SIA „Travel RSP“ nėra įtrauktas į galinčių laikinai teikti kelionių organizavimo paslaugas Lietuvos Respublikoje kelionių organizavimo paslaugų teikėjų sąrašą.

Departamentas atkreipia dėmesį, kad Latvijos kelionių organizatoriaus SIA „Travel RSP“ organizuotas turistines keliones siūlo įsigyti Lietuvos kelionių pardavimo agentas UAB „Kodėl gi ne LT“ (svetainė www.kodelgine.lt), kuriam yra žinoma, kad SIA „Travel RSP“ neturi teisės veikti Lietuvoje.

Departamentas įspėja, kad UAB „Kodėl gi ne LT“, siūlydamas vartotojui neteisėtai veikiančio Lietuvoje SIA „Travel RSP“ organizuotas turistines keliones, klaidina vartotoją, t. y. sudaro įspūdį, kad kelionė gali būti teisėtai parduota.

Pasak VTD atstovės spaudai Gerdos Butkuvienės, departamentas neragina atsisakyti jau įsigytų „Travel RSP“ kelionių, tačiau perspėja žmones, kurie dar planuoja jas pirkti.

„Mes labiau norėtume įspėti tuos, kurie dar nėra įsigiję „Travel RSP“ organizuojamų kelionių. Tie, kurie jas jau turi, jie turi važiuoti ir viskas galbūt bus gerai. Mes tik norime, kad jie žinotų, kad jei kažkas atsitiks, Lietuvoje jiems nelabai kas padės, nes organizatorius yra įsteigtas Latvijoje (....) Aiškintis arba, blogiausiu atveju, bylinėtis teks su Latvijos institucijomis“, - BNS sakė G. Butkuvienė.

„Mes turistus visada raginame pasitikrinti, ar kelionių organizatorius yra legalus, ar jis teisėtai veikia Lietuvoje“, - pridūrė ji.

„Kodėl gi ne LT“ direktorės Vaidos Tamulienės teigimu, bendrovė pardavinėja kelių Latvijos kelionių organizatorių, įskaitant ir „Travel RSP“, keliones, ir šios veiklos atsisakyti neketina.

„Mes dirbame ne su viena Latvijos agentūra, išvykimas yra iš Rygos. Mes galime pardavinėti ir Čekijos, ir kitų šalių kompanijų keliones. Mes esame apie tai kalbėję su Turizmo departamentu, pateikėme jiems nuorodas į „Travel RSP“ interneto svetainę, kur aiškiai parašyta, kad kelionės organizuojamos iš Rygos“, - BNS tvirtino V. Tamulienė.

VTD teigimu, jei konkretaus turisto kelionė prasideda Lietuvoje, nepriklausomai nuo to, iš kur kelionę pradeda kiti grupės turistai, ją gali vykdyti tik kelionių organizatorius, turintis departamento išduotą pažymėjimą arba įtrauktas į galinčių laikinai teikti paslaugas Lietuvoje teikėjų sąrašą.

V.Tamulienė pripažino, kad „Travel RSP“ kelionės į Kroatiją vyksta per Lietuvą ir Lenkiją, kur yra numatyti sustojimai, tačiau, anot jos, tai nereiškia, kad šios kelionės organizuojamos iš Lietuvos.`

„Tai yra kelionės iš Latvijos, „Travel RSP“ neorganizuoja kelionių iš Lietuvos. Visuose mūsų pasiūlymuose rašoma, kad išvykstama yra iš Rygos, o kelionės metu yra numatyti trumpi sustojimai Lietuvoje ir Lenkijoje, lygiai tas pats yra skelbiama „Travel RSP“ interneto puslapyje (...) Žmonės tikrai išvyksta, per tuos dvejus metus, kiek mes dirbame su „Travel RSP“, nebuvo nė vieno skundo“, - pabrėžė V.Tamulienė.

Ji pripažino, kad sutartys yra sudaromos pagal Latvijos įstatymus, todėl jas įsigijusiems keleiviams galioja Latvijoje numatytos draudimo ir kitos apsaugos.

Pasak VTD Turizmo veiklos priežiūros skyriaus vedėjo Tado Žentelio, nepaisant to, kad „Travel RSP“ veikla neatitinka Turizmo įstatymo, jai pritaikyti sankcijų galimybių nėra.

„Esant dabartiniam reglamentavimui, taikyti sankcijas „Travel RSP“ neturime jokių galimybių, tačiau jos keliones Lietuvoje pardavinėjanti agentūra turi tam tikrą informacijos pateikimo atsakomybę“, - BNS sakė T.Žentelis.

Jo teigimu, šiuo metui departamento specialistai aiškinasi „Travel RSP“ kelionių pardavimo Lietuvoje aplinkybes.

„Reikia išsiaiškinti, ką jie („Kodėl gi ne LT“ - BNS) sąmoningai darė, kokią jie informaciją turėjo (...) Mes juos raštu įspėjome, kad negalima pardavinėti „Travel RSP“ kelionių, žiūrėsime, kokia bus reakcija ir tada spręsime dėl tolesnių veiksmų“, - aiškino T.Žentelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)