Kol kas svarstoma apie pilotinius bandymus – esą visų pirma Darbo biržos funkcijas perimtų kelios savivaldybės Lietuvoje ir, įvertinus jų patirtį, būtų sprendžiama, ar imtis tokios reformos. Tokią iniciatyvą palaiko ir kai kurie valdantieji.

Akmenės rajono meras Valerijus Mitrofanovas sako, kad tokia tvarka būtų logiška, nes jei iš savivaldos reikalaujama investicijų pritraukimo ir darbo vietų kūrimo, tai reikia tam duoti ir įrankius.

„Jei keliame merų atsakomybę šioje srityje, tai savivaldai turėtų būti duodami ir įrankiai, kaip šioje srityje tvarkytis. Manau, kad šiandien nėra gerai, kai yra bendra centralizuota funkcija“, – sako Akmenės rajono meras.

Pasak jo, šiuo metu jo savivaldybėje susiklosčiusi situacija, kad Darbo biržoje nuolat lankosi pusantro tūkstančio žmonių, o, pasikalbėjus su verslininkais, paaiškėja, kad nėra kam dirbti.

Darbo rinkos tyrimų instituto direktorius Boguslavas Gruževskis pabrėžė, kad idėja Darbo biržos funkcijas perduoti savivaldybėms nėra nauja. Pasak jo, artimiausią tokios sistemos pavyzdį galima rasti Lenkijoje. Tačiau pasaulyje toks sprendimas nėra labai paplitęs.

Toks modelis, pasak Darbo rinkos tyrimų instituto direktoriaus, Lietuvai būtų nenaudingas iš esmės.

„Kalbant apie užimtumą, kalbant apie įtaką darbo rinkai, aišku, savivaldybių variantas būtų mažiau efektyvus“, – akcentuoja B. Gruževskis.