Atsiskaitančiųjų banknotais ir monetomis vis dar nemažai, tačiau palaipsniui jų skaičius mažėja, ypač tarp jaunimo, naujienų portalo BBC verslo rubrikoje rašo asmeninių finansų reporteris Kevinas Peachey.

Pasak jo, grynųjų pinigų išdavimo automatų operatoriams tai nieko gera nežada. Ar nebus atėjęs laikas pradėti galvoti apie naujas šių savo amželį jau atgyvenusių mašinų panaudojimo galimybes? Tačiau kaip dar – šiame skaitmeniniame amžiuje – galima panaudoti sienoje iškirstą angą, kurios vienintelė paskirtis – išduoti mums grynųjų?

Pasak vieno įrangos gamintojo, bankomatą būtų galima paversti „banku dėžėje“ (angl. bank in a box) – įtaisu, kuris veiktų kaip banko filialas ir kuriame kasdien, visą parą galėtume gauti visas mums įprastas banko paslaugas.

Kiti specialistai į tokį sumanymą žvelgia skeptiškiau. Pasak jų, viskas, ką galima padaryti, tai susitaikyti su bankomatų – o drauge ir grynųjų pinigų – eros pabaiga, mat netrukus juos esą visiškai pakeis telefonuose diegiamos elektroninės piniginės.

Truputis istorijos

Britų išradėjo Johno Shepherdo-Barrono inžinierių komandos sukurtą pirmąjį grynųjų pinigų išdavimo automatą 1967-aisiais Londone įrengė bankas „Barclays“.

Vis dėlto būta ne tik euforijos, bet ir tam tikrų nesklandumų. Štai Ciuriche, Šveicarijoje, sumontuotas bankomatas ėmė netikėtai, dėl neaiškių priežasčių strigti.

Kaip vėliau paaiškėjo, nesklandumus lėmė netoli bankomato susikertančios tramvajaus linijos.

Kad ir kaip ten būtų, bankomatai netrukus gerokai patobulėjo ir buvo pradėti įrenginėti visame pasaulyje. Remiantis naujausiais duomenimis, BRIC šalyse – Brazilijoje, Rusijoje, Indijoje ir Kinijoje – bankomatų vis dar sparčiai daugėja, o ir Vakarų Europoje jų nė kiek nemažėja.

Pastaraisiais metais jų ypač padaugėjo Rusijoje, o Indijoje jų skaičiaus didėjimas iš dalies siejamas su saulės baterijomis įkraunamų bankomatų išpopuliarėjimu šalies kaimo vietovėse.

Vakarų Europoje pagal bankomatų proporciją pirmauja Portugalija – čia vienam milijonui gyventojų tenka 1 516 bankomatų. O štai, pavyzdžiui, Švedijoje, kaip ir visoje Skandinavijoje, grynųjų pinigų palaipsniui apskritai atsisakoma. Čia bankomatų mažiausiai – 333 aparatai milijonui gyventojų.

Remiantis asociacijos „Payments UK“ pranešimu, bankomatų populiarumas Portugalijoje nebūtinai turi būti siejamas su įpročiu atsiskaitinėti grynaisiais.

„Portugalijoje bankomatai yra gerai integruoto bankų tinklo dalis, – rašoma pranešime. – Sudarytos sąlygos diegti įvairias inovacijas, leidžiančias vartotojams gauti daugybę kitų bankininkystės srities paslaugų: naudotis užstatų sistema, pirkti bilietus, mokėti mokesčius, apmokėti sąskaitas ar pasipildyti išankstinio mokėjimo korteles.“

Išradimo atgimimas nauju pavidalu

Ko naujo galima tikėtis vietoje įprastų mygtukais valdomų bankomatų, toliau domisi straipsnio autorius K. Peachey.

Vienas iš stambiausių tarptautinio masto bankomatų gamintojų ir programinės įrangos tiekėjų, NCR, ką tik pradėjo prekiauti naujausiu savo produktu – savitarnos bankininkystės aparatu. Bendrovės atstovų teigimu, naujasis banko paslaugų aparatas bus nė iš tolo nepanašus į senąjį – vartotojams jis labiau primins planšetę, o visi veiksmai bus atliekami 19 colių spalvotame jutikliniame ekrane.

Šiuose aparatuose numatyta ir vaizdo bankininkystės funkcija, kad vartotojai prireikus galėtų tiesiogiai bendrauti su banko darbuotojais. Be to, kaip nurodo gamintojas, naudodamiesi naujaisiais aparatais, žmonės galės pabaigti pinigų išėmimo arba pervedimo operacijas, pradėtas mobiliajame telefone.

Keletas tokių „savitarnos bankų“ jau įrengta Jungtinėse Amerikos Valstijose. Pasak NCR teritorinio padalinio direktorės Rachel Nash, netrukus ši naujovė bus pristatyta Jungtinėje Karalystėje, Europoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir kitur.

„Tai padės sumažinti atotrūkį tarp tų vartotojų, kurie pirmumą teikia išmaniosioms programėlėms, ir tų, kurie nenori nieko apie tai [elektroninę bankininkystę] girdėti“, – sakė ji.

NCR tyrimų duomenimis, 80 proc. operacijų, paprastai atliekamų bankų padaliniuose, gali būti atlikta naudojantis bankomatu, vaizdo ryšiu susisiekus su banko darbuotoju.

„Tai puiki išeitis, jei banko padaliniui tektų užsidaryti, – sakė R. Nash. – Tai tarsi bankas dėžėje.“

Rinkoje egzistuoja ir daugiau naujos kartos bankomatų pavyzdžių, tačiau, pasak kai kurių specialistų, bankomatai, kaip viena iš priemonių finansiniams reikalams tvarkyti, niekada nenurungs išmaniųjų telefonų.

„Bankomatai ir toliau bus tobulinami funkcionalumo požiūriu – iš bankomatų išsiimant grynuosius vis dažniau bus naudojamasi mobiliaisiais telefonais, – sakė asmeninių finansų valdymo portalo Bankrate.com vyriausiasis finansų analitikas Gregas McBride`as. – Nors ilgainiui dėl to, kad visuomenė linksta apskritai atsisakyti grynųjų, bankomatams gali iškilti išnykimo grėsmė, kol kas yra pernelyg anksti kalbėti apie jų įrašymą į Raudonąją knygą.“

Jo teigimu, kai (ir jeigu) Amerikoje naudojimasis bankomatais smuks, vartotojams už naudojimąsi ne savo banko tinklo bankomatais veikiausiai teks mokėti didesnius mokesčius.

Vienas iš Kembridžo alternatyviosios bankininkystės centro (Jungtinė Karalystė) steigėjų Robertas Wardropas įsitikinęs, kad kai bus sukurtos patogesnės elektroninės piniginės, bankomatais vartotojai neišvengiamai naudosis rečiau. Ši technologija, pasak jo, jau sukurta, tad vienintelė priežastis, kodėl tai neįvyko anksčiau, yra ne iki galo išspręstas privatumo užtikrinimo klausimas ir reguliavimo dalykai.

Be to, R. Wardropo teigimu, yra žmonių, vis dar vertinančių grynųjų anonimiškumą.

„Visos jūsų atliekamos [elektroninės] operacijos yra visiškai permatomos, taigi tie, kurie baiminasi Didžiojo brolio, stengsis kiek įmanydami jų vengti“, – sakė jis.

Pasak straipsnio autoriaus K. Peachey, bankomatų ir, žinoma, grynųjų pinigų ateitį galų gale nulems pačių vartotojų poreikiai ir norai. Bus taip, kaip nuspręs tie, kurie stovi eilėje prie kasos.