Šiomis šalčio nebijančiomis gėlėmis jie ketina papuošti artimųjų kapus. Kol gėlių pardavėjai džiaugiasi prakutusia prekyba, prekiaujantieji sodinukais optimizmu netrykšta. Ilgus metus turguje prekiaujanti Stasė patvirtino, kad šiuo metu labiausiai perkamos gėlės, tinkamos sodinti ant kapų. Populiariausios tradiciškai išlieka našlaitės.

Kadangi jų kainos turguje panašios, todėl pirkėjai krūmelius renkasi klausydami širdies ar pasikliaudami šalia esančių šeimynykščių patarimais. Vieniems patinka baltos spalvos žiedai, kitiems – geltonos.

Treti rinkdamiesi našlaites atsižvelgia į žiedų dydį. Jų kaina žemdirbių turguje svyruoja tarp 40-50 euro centų.

Gėlių prekeiviai nesiskundžia

„Vos spėjam suktis. Kiekvieno skonis skirtingas, todėl stengiamės, jog našlaičių pasirinkimas būtų kuo platesnis“, – „Sekundei“ sakė našlaitėmis prekiaujanti Stasė.

Prekybininkė atskleidė, kad pagal perkamumą našlaitėms nenusileidžia ir šalnoms atsparūs hortenzijų krūmai. Norintieji įsigyti puošnius žiedynus kraunantį augalą turi ne juokais pakratyti piniginę. Jų galima įsigyti už 10-12 eurų.

Pasak Stasės, našlaičių kainos nuo pernai metų nepakito, tačiau kai kurių gėlių kainos nedaug šoktelėjo į viršų. Moteris šypsodamasi prasitarė, kad pamažu praeina laikai, kuomet žmonės dėl kiekvienos prekės turguje puldavo derėtis.

Pašnekovės teigimu, pirkėjai rinkdamiesi gėles pirmiausia teiraujasi, ar joms nepakenks šalčiai. Stasė visus nuramina: našlaites galima rinktis drąsiai, nes vos keli laipsniai šalčio jų grožio nesunaikins.

„Juk didelių šalnų nebežada“, – sakė Stasė ir pridūrė, jog kaip ir visi be galo laukianti pavasarinės šilumos, kad gėlynai pagaliau pradėtų krauti žiedus. Tai, kad gėlių pirkėjai vis dar bijo šalnų, patvirtino ir įvairiomis gėlėmis prekiaujanti Danutė.

Dėl baimės išmesti pinigus kaip į balą žmonės pavasarines gėles perka vangiai, tarp jų ir gvazdikėlius. Šiuo metu jie kainuoja 40 euro centų.

Pasak Danutės, po Tėvo dienos jie turėtų atpigti, jei iki to laiko neišpirks. „Jeigu šalna būtų paryčiui kelias valandas jie nespėtų nušalti, tačiau jei šaltų visą naktį, gvazdikėliai neišgyventų“, – kalbėjo pati gėles auginanti Danutė.

Moteris taip pat prekiauja ir vasarinių gėlių daigeliais, kuriuos įsigyja savo balkonus norinčios pasipuošti moterys.

Danutė pabrėžia, jog ji prekiauja panašiomis kainomis kaip ir pernai.

„Visi nori, kad gėlės kelmas būtų didelis ir kainuotų pigiai. Visokių pageidavimų tenka išgirsti“, – šypsojosi pašnekovė. Jos teigimu, prekyba pavasario gėlėmis būtų vykusi kur kas pelningiau, jei būtų anksčiau pasitraukę šalčiai.

„Kai atšils pamatysime tikrąjį vaizdą. Kita vertus, turguje pasiūla tikrai gausi“, – neslėpė Danutė. Pardavė mažiau nei pernai Sodinukų prekiautojams šaltas pavasaris taip pat ne į naudą. Pernai tuo pačiu metu jie buvo pardavę kur kas daugiau įvairių rūšių medelių. „Galbūt daugiausiai nuperka vaismedžių. Nors žmonės įsigyja visko po truputį, kažko labai išskirti negalėčiau“, – sakė Žygis.

Vaismedžių sodinukai šiuo metu kainuoja 7 eurus. Žygio teigimu, jų kainos nuo pernai metų nepakito. Vyras sako, kad šiųmetės oro sąlygos dar leidžia sodinti vaismedžius, tačiau ragina per daug ilgai nedelsti. „Jeigu medis ne taip stipriai vegetuoja, jį dar galima sodinti. Nėra ko norėti, ilgą laiką snigo, lijo, tai niekas ir nepirko. Sušilus orams, jaučiasi šioks toks pirkėjų pagyvėjimas“, – nusivylimo prekyba neslėpė Žygis. Dekoratyviniais spygliuočiais, raganėmis, rožėmis, azalijomis prekiaujantis Algis teigia, kad kasmet jo auginamų augalų nuperkama vis mažiau. Jo parduodamos gėlės gali atlaikyti minus dviejų laipsnių šaltį.

Nepasitikintiems orų prognozėmis Algis pataria luktelėti. Prekeivis atkakliai besiderantiems pirkėjams visuomet nuleidžia kainą. Jis sako, jog pavertus dekoratyvinių augalų kainas į litus, jos būtų tokios pačios, todėl pataria žmonėms nepasitikėti aplink skaldančiais mitais. „Turguje konkurencija tokia didelė, kad su kaina neįmanoma išsišokti“, – kalbėjo Algis.

Vyro teigimu, netrukus į turgus pradės plūsti žmonės, ieškantys ne dekoratyvinių augalų, o „geltonai žydinčių gėlių“ – pomidorų ir agurkų. Pomidorų daigais prekiaujančios moterys sako, kad jų kol kas įsigyjama vos vienas kitas.

Tačiau kopūstų, salierų daigų, kuriuos be baimės jau galima sodinti į dirvą, nuperkama kasdien vis daugiau. Šiuo metu už keturis kopūstų daigus panevėžiečiai moka eurą, pernai už tą pačią kainą jie galėjo įsigyti tik tris. „Sėklos brangsta, o daigai pinga. Va, kokie stebuklai ant Lietuvos žemės vyksta“, – ironizavo prekiautojos. Gėlės – artimųjų kapams Savaitgalį turguje sutikti žmogų, kuris būtų įsigijęs sodinuką, buvo sudėtinga. Dauguma pirkėjų spietėsi prie gėlių pardavėjų ir nusipirkę norimą žiedą skubėjo į kapines. Norėdamos papuošti artimųjų amžinojo poilsio vietą Asta su mama įsigijo 24 našlaites.

„Jeigu vieno našlaičių krūmelio kainą išverstume į litus, kaina atrodo nemaža. Už visas gėles sumokėjome dvylika eurų. Dabar važiuosime į Šilaičių kapines, tačiau yra ir daugiau artimųjų kapų, kuriais turėsime pasirūpinti“, – „Sekundei“ sakė Asta.

Moterys prasitarė, kad našlaites kasmet renkasi norėdamos palaikyti tradiciją. Šias gėles birželio mėnesį pakeis kitos.

Su gėlėmis į Paįstrio kapines skubėjo ir Lina. Šiais metais ji artimųjų kapus nusprendė padabinti begonijų žiedais.

Vienas jų kainavo vos trisdešimt euro centų. Nors šios gėlės bijo šalnų, moteris šį kartą nusprendė surizikuoti, nes greitu metu kapavietę žada užkloti plokšte, todėl šios gėlės kapą papuoš tik Motinos dienos proga.

Moteris neslėpė, jog turguje visuomet stengiasi pasiderėti su prekiautojais. „Kai matau, kad žmogus nėra linkęs nusileisti ir nesileidžia į kalbas, sumoku, kiek prašo“, – su šypsena kalbėjo Lina.

Skaitykite daugiau: https://www.naujienos.lt/leidinys/sekunde/saltas-pavasaris-skriaudzia-ir-turgaus-prekeivius/