Savo užaugintomis daržovėmis prekiaujanti močiutė į miesto savivaldybės biudžetą privalės mokėti dešimt eurų per mėnesį, o kavinėms, vasarą lauke pastatančioms staliukus tai nieko nekainuos.

Tai lies tiek licencijas prekiauti alkoholiu turinčias, tiek jų neturinčias kavines.

Tokį sprendimą priėmė ketvirtadienį rekordiškai ilgai posėdžiavę Alytaus politikai.

Nors sprendimo tikslas buvo tik papildyti praėjusiais metais tų pačių politikų patvirtintus įkainius už prekybą miesto savivaldybės viešosiose vietose, kadangi atsirado naujų paslaugų, tokių kaip mobilios paslaugos, išnešiojamoji ir išvežiojamoji prekyba, galutinis rezultatas neabejotinai pradžiugino ne vieną verslininką, nes visas dėmesys posėdžio metu buvo nukreiptas būtent į juos.

Iki šiol galiojusiame, pernai priimtame sprendime buvo numatyta, kad kavinės, teikiančios viešojo maitinimo paslaugas prie esamos stacionarios maitinimo įmonės, prekiaujančios alkoholiniais gėrimais, privalo mokėti 3 eurų už vieną kv. m.

Tai – buvo bene didžiausia kaina Lietuvoje, bet tokį mokestį Alytuje mokėjo tik viena Rotušės aikštėje įsikūrusi kavinė. Kitos kavinės (šis mokestis liečia tik 5-6 įmones) leidimus teikti maitinimo paslaugas lauke buvo išsipirkusios dar pagal anksčiau galiojusius įkainius.

Atsiradus naujoms paslaugoms ir prireikus papildyti ankstesnį sprendimą, komitetuose atsirado ne vienas pasiūlymas mažinti įkainį.

Tarybos posėdžio metu socialdemokratų frakcija pateikė siūlymą šios rinkliavos dydį grąžinti į anksčiau galiojusį, kuris siekė 30 centų už kv. m.

Sumažinti įkainius siūlė ir konservatorius Andrius Jučas, pateikęs statistinius duomenis apie kituose šalies miestuose tokiai pačiai veiklai savivaldybių patvirtintus įkainius: Panevėžyje – 60 centų, Marijampolėje – 80, Kaune 1,2 euro, Vilniuje – 2 eurai.

Tačiau tokio galutinio varianto, kurį galiausiai patvirtino miesto tarybos nariai, greičiausiai nesitikėjo nė vienas Alytaus verslininkas.

Alytaus vicemerui Tautvydui Tamulevičiui netikėtai pasiūlius, socialdemokratams atsiėmus savo siūlymą dėl 30 centų už kv. m., o daugumai tarybos narių pritarus, mokestis už lauko kavines viešosiose savivaldybės vietose, visai panaikintas.

„Jeigu atidžiau skaitytumėte šį sprendimo projektą, tai pamatytumėte, kad jame yra numatyta, jog žmogus, prekiaujantis savo užaugintomis daržovėmis: morkomis, bulvėmis, mokės 10 eurų per mėnesį, o kavinės, nemokės nieko“, - po balsavimo replikavo prieš mokesčio panaikinimą verslininkams balsavęs „pilietininkas“ Aurelijus Jaruševičius.