ECB paliko galioti bazinę palūkanų normą ties nuliniu lygiu dar vieną mėnesį. Bankas taip pat patvirtino nekeisiantis obligacijų pirkimo programos, kuri jau sumažinta nuo 80 mlrd. eurų iki 60 mlrd. eurų per mėnesį, informuoja BBC.

Pasitikėjimas ekonomika šiuo metu yra aukščiausias nuo euro zonos skolų krizės, bet infliacijos lygis neatitinka ECB tikslinio rodiklio jau penktus metus iš eilės.

Kaip spaudos konferencijos metu teigė ECB prezidentas Mario Draghi, atsigavimą paskatino didesnis vartojimas, atlyginimų augimas bei pasaulinis ekonominis pakilimas. Tačiau infliacinis spaudimas „išlieka silpnas“, kainos šiais metais daugiausia kilo dėl didesnių energijos kainų, sakė M. Draghi.

„Gaunami duomenys (...) patvirtina, kad euro zonos atsigavimas tampa vis stabilesnis ir rizikų mažėja“, – sakė M. Draghi, tačiau pridūrė, kad augimo prognozės rizikos „susijusios daugiausia su pasauliniais veiksniais“.

ECB sumažino bazinę palūkanų normą praėjusiais metais, mėgindamas paskatinti ekonominį augimą ir išvengti defliacijos.

Bankas ketvirtadienį patvirtino, kad aktyvų supirkimo programa bus tęsiama bent jau iki 2017 m. gruodžio arba dar ilgesniam laikui, jeigu iškiltų būtinybė. Pernai gruodį ECB netikėtai nusprendė sumažinti aktyvų supirkimo apimtis nuo 80 mlrd. iki 60 mlrd. eurų per mėnesį nuo 2017 m. balandžio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)