Kad gerokai ištuštinta banko sąskaita pirkėja pastebėjo tik kitą dieną – nuvykusi į prekybos centrą moteris pasidomėjo, ar nebuvo rasta jos kortelė, tačiau čia jai buvo atsakyta neigiamai.

Ir tik tada ji prisijungė prie elektroninės bankininkystės – pamatė, kad iš sąskaitos „Swedbanke“ buvo atliktos net 29 operacijos Kinijos internetinės prekybos milžinės „Aliexpress“ sistemoje.

Pasak nukentėjusiosios, iš jos sąskaitos už įvairius pirkinius trijų valandų laikotarpyje buvo sumokėta daugiau kaip 318 eurų.

Supratusi, kad tapo sukčių auka, moteris iš karto užblokavo kortelę ir kreipėsi pagalbos į policijos pareigūnus. Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, neteisėto įgijimo, laikymo ir panaudojimo svetimos elektroninės priemonės.

Netrukus buvo nustatyta, kad pirkinius internete užsakė ir už juos svetima kortele atsiskaitė „Hyper Maxima“ dirbanti kasininkė pardavėja Agneška I.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta dabar vienoje bendrovėje administratore dirbanti jauna mergina policijoje iš pradžių neigė, kad sukčiavo, tačiau pripažino, jog pirkėja kasoje buvo palikusi banko mokėjimo kortelę.

Pardavėja sakė, kad pirkėja kortelę paliko banko kortelės skaitytuve, ji to net nepastebėjo – kortelę padavė kitas pirkėjas, norėjęs atsiskaityti už prekes.

„Tada paskambinau į paslaugos skyrių vietiniu ryšiu ir pranešiau, kad mano kasoje yra palikta banko kortelė – paprašiau apie tai paskelbti per garsiakalbį, – kalbėjo Agneška I. – Tačiau paslaugos skyriuje man liepė skambinti į informaciją, kai čia paskambinau, liepė skambinti į paslaugos skyrių, bet čia vėl man pasakė skambinti į informaciją. Daugiau nebeskambinau – pasakiau, kad jie turi apsispręsti, kur turiu skambinti. Apie paliktą kortelę informavau apsaugą, bet jos tądien niekas taip ir neatėjo paimti.“

Kasininkė tikino, kad svetimą banko kortelę padėjo į darbo aplankalą, o paskui ją visiškai pamiršo.

„Baigusi darbą persirenginėdama prisiminiau, kad apsaugos darbuotojams neatidaviau svetimos banko kortelės – nutariau pati per „Facebook“ surasti kortelės savininkę ir jai kortelę grąžinti“, – aiškino Agneška I.

Tačiau pirkėjos esą nepavyko surasti, todėl kasininkė nutarė pasinaudoti svetima kortele – prisijungė prie kompiuterio ir „Aliexpress“ prisipirko įvairiausių prekių.

Apie tai policijos pareigūnams Agneška I. pasakė ne iš karto – prieš tai tikino, kad kortele galėjo pasinaudoti draugė, kurios namuose esą ji tą naktį nakvojo. Bet ši kategoriškai tai neigė.

„Jausdama, kad esu kalta, jog laiku neatidaviau banko kortelės apsaugos darbuotojams, esu pasiryžusi nukentėjusiajai atlyginti visą pinigų sumą, kuri buvo nuskaičiuota nuo jos sąskaitos, bet mokėti galiu dalimis, ne daugiau nei po 100 eurų į mėnesį“, – iš pradžių policijoje kalbėjo Agneška I.

Bet tai buvo melas – jau per kitą apklausą mergina prisipažino, kad būtent ji panaudojo „Maximos“ pirkėjos mokėjimo kortelę.

„Anksčiau neigiau, kad apsipirkau su svetima kortele, nes tikėjausi išvengti atsakomybės – iš tikrųjų tai aš iš darbo į namus parsinešiau pirkėjos pamirštą banko kortelę ir su ja keliolika kartų apsipirkau internetinėje parduotuvėje, – prisipažino dabar jau buvusi kasininkė pardavėja. – Apsipirkinėjau ne iš savo jau turėtos paskyros, o susikūrusi naują – kad nebūtų aišku, jog tai aš. Visa tai dariau iš namuose esančio kompiuterio – užsisakiau įvairių kosmetinių priemonių, smulkmenų.“

Agneška I. sakė, kad apsipirkusi už daugiau kaip 318 eurų banko kortelę išmetė gatvėje į šiukšliadėžę. „Dėl to, ką padariau, labai gailiuosi, esu pasiryžusi atlyginti žalą“, – tvirtino jaunoji sukčiautoja.

Nors ir prisipažino, kad apgaulės būdu panaudojo svetimą mokėjimo kortelę, Agneška I. baudžiamosios atsakomybės neišvengė – jai iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Arūnas Budrys nutarė, kad anksčiau neteista mergina turės sumokėti 12 MGL (451,92 Eur) baudą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (416)