Jis papasakojo apie itin įžūlų incidentą, kai kasininkė paspaudė svarstyklių platformą tiesiog jo akyse, o vieną garsų prekybos tinklą teko bausti dėl pažeidimų sveriant prekes.

Inspektorius taip pat atkreipė dėmesį, kad svorio neatitikimų gali būti perkant ir prekes, apie kurių svorio neatitikimus net nesusimąstytume. Tai pakeliuose sufasuoti miltai, cukrus, druska.

Pričiupo kasininkę nusikaltimo vietoje

Inspektoriaus, nuolat tikrinančio parduotuvių svarstykles, atmintyje itin įstrigo neseniai įvykęs atvejis.

Šiais metais, iškart po Naujųjų, įprasto vienos parduotuvės patikinimo metu jis iš pradžių padarė kontrolinį užpirkimą kaip paprastas pirkėjas, tačiau jau jo metu pastebėjo šiurkštų pažeidimą.

„Žinote, kartais kasininkės pažiūri į žmogų, kad gal patiklus atrodo, ir paspaudžia svarstyklių platformą. Tai tą kartą, kaip tik patikrinimo metu, turbūt aš kasininkei toks ir pasirodžiau, – nusijuokia jis. – Pagal vaizdo įrašą, kurį vėliau žiūrėjome, pamatėme, kad platforma buvo spausta ranka.“
Parduotuvės kasa

Tokiu atveju kasininkė buvo nubausta puse minimalios baudos ir kišenę turėjo palengvinti 50 eurų. Parduotuvę, kurioje įvyko incidentas, inspektorius griežtai atsisako atskleisti.

Dėl tokių incidentų I. Tkačenko pataria stebėti kasininkių darbą, o prieš prekių skanavimą dar apžiūrėti, ar svarstyklės rodo nulius.

„Gali juk ir be piktos valios kažkas būti. Pavyzdžiui, būna, žmogus kažką ne ten nepažiūrėjo, ranka paspaudė, pastūmė, ypač kasininkė, kuri dirba dirba ir netyčia priliečia platformą, o ji labai jautri.

Vieną atvejį galiu pasakyti, kadangi labai seniai buvo, jau viskas susitvarkė. „Norfos“ tinkle buvo problema. Neprisimenu, kokia įranga stovėjo, bet iš jos išėjo laidai. Tie laidai atsiremdavo į tą viršutinę svarstyklių platformos dalį ir padidindavo masę, ir pardavėjai nieko nepastebėjo, kol mes negavome skundo, nes pamatė žmogus, kad ateini į kasą – o jau svarstyklės kažką rodo“, – pasakojo jis.

Jis taip pat patarė visada pasiimti čekį, kadangi jame užfiksuoti pirktų produktų svoriai, todėl kilus įtarimams, visada turėsite įrodymų.

Įkliuvo dėl „Kregždučių“

Neretai pirkėjai skundžiasi, esą namuose pasvėrus prekę, ji sveria mažiau nei parduotuvėje. I. Tkačenko sako, kad tokie nuogąstavimai kartais pasitvirtina ir pažeidimai išties nustatomi, tačiau jų pasitvirtina nedaug.

„Per 2016 m. iš 36 gautų skundų pasitvirtino 11, bet tik vienas skundas buvo dėl prekių kiekio neatitikimo. Jis pasitvirtino. Kiti skundai buvo dėl naudojamų karšto ir šalto vandens, elektros skaitiklių, taksometrų“, – sako jis.

Tačiau I. Tkačenko pažymi, kad ši statistika apima tik Vilniaus apskritį, todėl realūs skaičiai gali būti didesni.

Jis juokiasi, kad žmonėms itin parūpo saldainiai arba jie tapo didesni smaližiai. Nuo praeitų metų vidurio kažkodėl padaugėjo skundų būtent dėl sveriamų saldainių svorio neatitikimų. Todėl šalia vaisių, daržovių ir kitų prekių inspektorius patikrinimo metu visada stengiasi paimti ir jų.

Būtent dėl saldainių įkliuvo ir minėtas prekybos centras, kuriame pirkėjo skundas pasitvirtino. „Ten buvo „Kregždutės“, kur pagavome, – atskleidžia saldainių pavadinimą. – Svoris buvo didesnis daugiau nei 100 g – 120 g net.“

Tačiau vėlgi inspektorius nesutinka atskleisti prekybos tinklo pavadinimo, tik priduria, kad tai buvo didelis ir populiarus prekybos tinklas.

Nubausti gali ir dėl miltų

Visgi daugiausia skundų užfiksuojama ne dėl pačių pirkėjų sveriamų, o jau sufasuotų prekių.

I. Tkačenko nustebina, kad parduotuvė gali būti baudžiama net jei masės neatitikimų randama ir dėl visai ne jos pačios fasuotų ar pakuotų prekių.

„Čia yra labai didelė problema. Pavyzdžiui, miltai. Patikrinimo metu atvažiavę į vietą ten, kur miltai yra gaminami, – ten masė gera, po kokio mėnesio atvažiavus į parduotuvę mes nustatome, kad tie miltai išdžiuvo – ir jau masės neužtenka. Ir tada susidaro tokia situacija, kad neišlaikytas produktų laikymo procesas. Tada baudžiame tuos, kurie parduoda – parduotuvę“, – sako jis.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad parduotuvės turi sverti visą gaunamą produkciją, I. Tkačenko šypteli: „Kontroliuoti, ką tu parduoti – turi. Tu parduoti prekę ir turi žinoti, ką parduodi. Ypač tai liečia tas parduotuves, kurios parduoda nelietuvišką prekę. Jei prekė lietuviška, mes gamintoją visada surasime.

Bet sunkiau su eksportuotojais iš Latvijos, Lenkijos, Vokietijos... Turėjome vieną atvejį, nesakysiu kokių produktų, kokiam tinkle, bet jie buvo iš Vokietijos. Pusę metų dar nepraėjo nuo jo, keli mėnesiai tik. Tai buvo Vokietijos produkcija, neužteko masės – ir teko bausti.“

Paprašytas patikslinti bent tai, koks tai buvo produktas, inspektorius vėlgi nepasidavė: Ne, nesakysiu, nes tada bus labai lengva nustatyti, kas ten buvo. Tai buvo ypatingas, nuolatinio vartojimo produktas. Tokiais atvejais ir pats, atrodo, niekaip negali suprasti, na kaip čia gali būti, juk vokiečių gamybos... Be va jums ir pavyzdys“, – sako jis.

Inspektorius taip pat sutiko pasidalinti ir bene smagiausiu skundu.

„Mes, kadangi dirbame su skundais – tai ir mėnulio fazes labai jaučiame, – šmaikštauja, – Skundas buvo toks: skambina vienas ponas, sako: akivaizdžiai apgaudinėja žmones Minsko „Iki“ – viena bandelė didesnė už kitą.

Važiuojame mes patikrinti, tai ta bandelė, kuri maža – yra gera, o ta, kuri didesnė – virš visų ribų. Tai aš ir sakau kepyklos vadovei: jūs žiūrėkite, darykite, kad panašios būtų, nes žmonėms įtarimas kyla“, – juokiasi inspektorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)