Komitetas pavedė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai kartu su Lietuvos savavaldybių asociacija nedelsiant pateikti komitetui pasiūlymus šiai sistemai tobulinti, pateikti informaciją dėl gautų lėšų panaudojimo savivaldybėse už parduotus savivaldybių būstus bei informaciją, kokia rinkos kaina Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybėse parduoti joms priklausę būstai. Komitetas žada toliau tęsti parlamentinę kontrolę šiuo klausimu.

SRDK trečiadienio posėdyje nagrinėjo Valstybės kontrolės 2017 m. kovo mėn. atlikto audito „Ar užtikrinamas būsto prieinamumas mažas pajamas gaunantiems gyventojams“ rezultatus. Audito metu vertinta, ar paramos būstui išsinuomoti sistema užtikrina būsto prieinamumą jo laukiantiems asmenims ir šeimoms, ar lėšos ir savivaldybių socialinio būsto fondas valdomi efektyviai, racionaliai ir teisėtai.

VK atliktas auditas parodė, kad esamos paramos būstui išsinuomoti formos iš esmės yra neveiksmingos ir neatitinka Lietuvos gyventojų, neturinčių pakankamai lėšų pragyventi ir negalinčių jų gauti savo pastangomis, lūkesčių bei poreikių. Įvertinus socialinio būsto poreikį ir jo laukiančiųjų skaičių, konstatuota, kad miestų savivaldybėse socialinio būsto gali tekti laukti nuo 20 iki 30 metų, o rajonų – nuo 10 iki 20 metų. Socialinį būstą kasmet gauna tik apie 3 proc. jo laukiančių asmenų (šeimų).

Šių metų balandžio 7 d. šalies savivaldybėse į laukiančiųjų paramos būstui išsinuomoti sąrašus buvo įrašyti 12 494 asmenys (šeimos).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)