Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) penktadienį pranešus, kad su Alžyru suderinti veterinariniai sertifikatai lietuviškiems pieno ir mėsos produktams, E. Mackevičius teigia, kad patekti į musulmoniškos šalies rinką tikrai sunku, o perdirbėjams dar teks surasti prekybos partnerių toje Šiaurės Afrikos šalyje.

„Naujieną eksportuoti į Alžyrą vertiname labai teigiamai, tai buvo kelerių metų darbas, kad galėtume gauti visus leidimus. Atsiveria realios praktinės galimybės eksportuoti ir dabar tiktai turime surasti partnerių. Intensyviai ieškome. Tokių rinkų, kaip Alžyras mums būtinai reikia“, – kalbėjo E. Mackevičius, užsiminęs, kad perdirbėjai dar nesvarsto tolesnių žingsnių Afrikoje, bet aktyviai ieško galimybių kituose regionuose.

„Alžyras – galėtų būti vartai į Afriką, bet kitose žemyno valstybėse kol kas planų nėra. Labiau yra Vidurio Rytai, Iranas. Taip pat Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai. Domina turtingos valstybės. Tai būtų artimiausi planai. Ir, beje, Kinija – jautienai tai būtų labai gerai ir būtų geras papildymas prie galimybės eksportuoti į Japoniją“, – sakė LMPA direktorius, kurio žiniomis, jau yra teigiamų poslinkių bendradarbiaujant su vasario pabaigoje atsivėrusia Japonijos rinka. Vis dėlto ji labai specifinė ir didelio eksporto masto į tą tolimąją Azijos šalį veikiausiai nebus. Kita vertus, tai svarbi papildanti rinka.

„Verslui labai svarbu turėti ne vieną ir ne dvi rinkas. Vienoje yra vienokie reikalavimai, kitoje – kitokie. Vienur lengviau parduoti subproduktus, kitur dar kažką. Kai turime rinkų komplektą, mums geriau diversifikuoti ir galime gauti didžiausią naudą. Jeigu turime vieną rinką, kaip buvo Rusijos atveju, tai arba viską veži, arba nieko“, – pridūrė Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius E. Mackevičius.

Kaip jau skelbta, Lietuvos gamintojai į Alžyrą galės eksportuoti pieną ir jo produktus, jautieną ir kitus raudonos mėsos (jautienos ir avienos) gaminius bei pusgaminius.

Alžyro pareigūnai akcentuoja, kad eksportuojant pieno produktus, jų mikrobiologiniai parametrai turės atitikti pateiktų sertifikatų pavyzdžius. Be to, į Alžyrą bus galima įvežti tik tuos mėsos produktus, kuriems Halal sertifikatai bus išduoti tik Lietuvos religinės institucijos (Muftiato). Kitų šalių islamiškų institucijų išduoti sertifikatai negalios.