„Tyrimo tikslas yra išsiaiškinti, ar derinant investicinį projektą Trakuose buvo padaryta nusikalstama veika, ar ne, ir jei buvo padaryta – kas ją padarė. Šiuo metu įtarimai tikrai niekam nėra pareikšti“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Į teisėsaugą kreipėsi verslininkas Darius Nedzinskas, jis korupcija kaltina Trakų istorinio nacionalinio parko direktorių Gintarą Abaravičių. Pastarasis sako, kad verslininkas projektą nori vystyti pažeisdamas įstatymus ir žada pats apskųsti jį teisėsaugai dėl neteisėto spaudimo. D. Nedzinskas ir G. Abaravičius taip pat kaltina vienas kitą neteisėta įtaka direkcijos darbuotojams.

Lietuvos radijo ir televizijos naujienų tarnyba trečiadienį pranešė turinti duomenų, kad STT pradėjo tyrimą dėl G. Abaravičiaus veiksmų. E. Martinonienė BNS patikslino, kad tyrimo objektas nėra vieno konkretaus žmogaus veiksmai, jo metu tikrinamos visos aplinkybės, susijusios su sprendimų priėmimu.

Minėtas verslininkas siekia atnaujinti seną Trakų autobusų stotį drauge įrengiant parduotuvę.

„Trastas“ į naujos Trakų autobusų stoties ir „Rimi" parduotuvės projektą žada investuoti 3 mln. eurų. Teritorijoje esančius 1987 metais statytus pastatus planuoja griauti ir vietoje jų iki 2018 metų pastatyti stoties ir 2 tūkst. kvadratinių metrų parduotuvės kompleksą.

Trakų istorinio nacionalinio parko vadovas teigia, jog rengiantis plėtoti šį projektą investuotojas ignoruoja specialiuosius planus ir jei būtų vystomas projektas nesilaikant reikalavimų, būtų sunaikinta dalis Trakų senamiesčio teritorijos.

Skundžiasi šimtatūkstantine žala

Nekilnojamojo turto valdymo bendrovės „Trastas“ savininkas ir vadovas D. Nedzinskas BNS teigė, kad jo įmonė kreipėsi į STT su pareiškimu, jog dėl G. Abaravičiaus galimo piktnaudžiavimo patyrė 174 tūkst eurų žalą.

„Prašėme, kad G. Abaravičius būtų pripažintas įtariamuoju, aš kaip pagrindinis įmonės akcininkas būčiau pripažintas nukentėjusiuoju, mano įmonė „Trastas“ – civiliniu ieškovu. Šiuo metu ruošiamas civilinis ieškinys G. Abaravičiui už padarytą žalą“, – sakė D. Nedzinskas.

Verslininkas teigė su advokatu Mindaugu Dūda parengęs raštą Vilniaus apygardos prokuratūrai apie, jo teigimu, G.Abaravičiaus darytą neteisėtą spaudimą vienai Trakų istorinio nacionalinio parko darbuotojai. Anot D.Nedzinsko, direktoriaus spaudimą darbuotoja galėjo patirti derindama architektūros reikalavimų sąlygas. Jo teigimu, darbuotoja ir pati kreipėsi į teisėsaugą.

Trakų istorinio nacionalinio parko darbuotoja Ivona Šiurpša pareiškime teisėsaugai nurodo, kad po jos apklausų STT apie tai sužinojęs parko vadovas G.Abaravičius pakeitė požiūrį į ją, ėmė ignoruoti, duoti nemotyvuotus įpareigojimus bei spausti. Darbuotoja nurodo, kad patyrė spaudimą kaip rengėja pasirašyti raštą, kurio nėra rengusi. Ji tikina, kad parko vadovas grasino tarnybinėmis nuobaudomis ir atleidimu iš darbo, todėl prašo liudytojos apsaugos.

Įmonės „Trastas“ vadovas teigė turįs informacijos iš kelių Trakų istorinio nacionalinio parko darbuotojų apie tai, kad jos buvo taip pat jau apklaustos STT. Pats verslininkas tvirtino kelis kartus jau liudijęs šiame tyrime.

Pasak jo, Trakų istorinio nacionalinio parko vadovo G.Abaravičiaus „veiksmai yra nukreipti į korupcinės aplinkos sukūrimą“ – dokumentai, D.Nedzinsko teigimu, parengti nesivadovaujant įstatymais, nemotyvuoti ir neargumentuoti, prieštaraujantys vienas kitam.

„Kas tai yra? Tai yra piktnaudžiavimas. Šiaip ikiteisminių tyrimų nepradeda dėl to, kad paprašė kažkas. Jie, matyt, mato pagrindą. Aš pasitikiu teisėsauga, ji ir išsiaiškins“, – sakė D.Nedzinskas.

Įtaria siekį nušalinti


Trakų istorinio nacionalinio parko vadovas G.Abaravičius BNS teigė kol kas nebuvęs apklaustas teisėsaugos ir šiuo metu pats rengia pareiškimą pareigūnams dėl verslininko spaudimo jam ir galbūt darytos įtakos kai kuriems parko darbuotojams.

Parko vadovo teigimu, verslininkas Trakų autobusų stoties ir prekybos centro projektą siekia vystyti nepaisydamas apribojimų užasfaltuoti Trakų senamiesčio sklypą ir nesilaikydamas numatytų derinimo procedūrų.

„Aš visada sakiau, kad toje vietoje yra Trakų senamiestis ir jo noras užasfaltuoti pirmąjį Trakų senamiesčio sklypą yra negalimas ne dėl to, kad man tai nepatiktų, o dėl to, kad tam yra parengti specialieji planai, kuriuos parengė specialistai, o patvirtino Kultūros vertybių apsaugos departamentas (dabar Kultūros paveldo departamentas – BNS) 1996 metais“, – aiškino G. Abaravičius.

Parko direkcijos teigimu, D. Nedzinskas pats užsiima korupcine veikla ir tam pasitelkia valstybės institucijas, žiniasklaidą bei viešųjų ryšių specialistus.

„Dabar jis (D. Nedzinskas) neva nuo 2015 metų kažką darė, su visais derino, bet derino taip, kaip jis nori, o ne tuo, kuo reikia vadovautis. Ir čia yra baisiausia korupcija, kuri yra vieša, kuriai yra pajungta viskas – tiek valstybės institucijos, tiek nacionalinės žiniasklaidos priemonės, jau nekalbat apie gerai jam dirbančius viešųjų ryšių specialistus, kurie išnaudoja visus komunikavimo metodus, teigiant jo subjektyvią nepagrįstą kaltinamąją nuomonę apie mane. (...) Dabar man jau pradeda aiškėti, kad, matyt, buvo daroma įtaka ir parko darbuotojams man nežinant“, – kalbėjo parko vadovas.

Anot G.Abaravičiaus, parko darbuotojai architektei - paminklotvarkininkei I.Šiurpšai, kuri buvo linkusi priimti palankų verslininkui sprendimą išduodant leidimą, jis pranešė galįs nusišalinti nuo sprendimo ir pasiūlęs pačiai pasirašyti tokį sprendimą prisiimant asmeninę atsakomybę.

Parko vadovo manymu, teisės aktų reikalavimų ir numatytų derinimo tvarkų nesilaikantis verslininkas savo kreipimusi į teisėsaugą siekia nušalintį jį nuo pareigų.

„Matyt, tokiu būdu bando daryti man įtaką, kad aš būčiau nušalintas. Matau baisų azijietišką veikimo būdą ir džiaugiuosi, kad esame ES ir kad tokie dalykai negali kartotis. Jei iš pradžių galvojau, kad vyksta nesupratimai, nežinojimai, tai dabar suprantu, kad viskas yra puikiai žinoma, bet aš spaudžiamas visais būdais, kad aš priimčiau palankų jiems sprendimą, neturėdamas jam pagrindo, ir palikčiau pats kaltas“, – BNS sakė G. Abaravičius.

Verslininkų skundai

Į šį ginčą, užstodamas G. Abaravičių, įsitraukė ir Seimo narys N. Puteikis. Jis pranešė, kad kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir STT dėl galbūt nesąžiningos sutarties ir teisės aktų, galimo kultūros viceministro Renaldo Augustinavičiaus piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, siekiant viešojo intereso sąskaita patenkinti privačius D. Nedzinsko ir jo verslo partnerių interesus.

Tuo metu Valstybinė kultūros paveldo komisija socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad penktadienį balsų dauguma nusprendė nepritarti planuojamai didelio masto ūkinės plėtros veiklai Trakų senamiesčio urbanistiniame draustinyje.

Apie tai, jog buvusio „Vilniaus prekybos“ akcininko, buvusio draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ valdybos nario D. Nedzinsko valdoma nekilnojamojo turto plėtros įmonė „Trastas“ norėtų investuoti į Trakų autobusų stoties ir parduotuvės projektą, Trakų rajono savivaldybė pranešė prieš metus – praėjusių metų kovą, tačiau projektas kol kas nėra pasistūmėjęs.

Kovo pabaigoje bendrovių „Fragrances International“ ir „Kristiana“ savininkas Benas Gudelis, bendrovės „Trastas“ savininkas D. Nedzinskas, politiko Artūro Zuoko valdomo jachtklubo advokatas ir kai kurie kiti verslininkų surengtoje spaudos konferencijoje tvirtino, jog Trakuose ne vienerius metus nepavyksta suderinti plėtros projektų, mat jiems priešinasi ir dirbtinai stabdo istorinio nacionalinio parko direkcija, o ypač jos vadovas.

Tuo metu G. Abaravičius aiškino, kad verslininkai manipuliuoja viešąja opinija ir interesu, siekdami naudos sau, o verslininkų vardinti projektai stabdomi, nes neatitinka teisės aktų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)