„Sveikinu iš esmės pasiektą susitarimą su Graikija Eurogrupės susitikimo metu po kelis mėnesius trukusių sunkių derybų“, – po euro zonos šalių finansų ministrų susitikimo Maltoje sakė Europos Sąjungos ekonomikos reikalų komisaras Pierre'as Moscovici.

Smarkiai įsiskolinę Atėnai ir jų kreditoriai – Europos Sąjunga ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) – ilgą laiką nesutarė dėl Graikijos skolų naštos palengvinimo ir biudžeto tikslų šiai šaliai. Tačiau šalims būtina susitarti, kad Graikija išvengtų galimo nemokumo jau liepos mėnesį, kai Graikija turi grąžinti maždaug 7 mlrd. eurų skolų.

„Didžiosios kliūtys jau yra pašalintos ir yra likusi finišo tiesioji“, – po derybų sakė Eurogrupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas.

Jo teigimu, Graikijos vyriausybė dabar yra pasirengusi mažinti pensijas 2019 metais ir didinti mokesčius 2020 metais, nepaisant visuomenės opozicijos.

„Padėtis Graikijos negerėja ir mes dėl to esame atsakingi. Viskas per daug užtruko“, – Eurogrupės vadovas.

Nors buvo tikėtasi ūkio prieaugio, Graikijos ekonomika pernai stagnavo. O naujausi duomenys rodo, kad po tam tikros stabilizacijos vėl fiksuojamas smukimas, susijęs su neapibrėžtumu dėl Graikijos skolų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)