„Mes daugiau nei valandą laiko užtrukome, aš tikrai noriu pasidžiaugti ir padėkoti Sveikatos apsaugos ministerijai, nes ta išvada, aš manau, tikrai yra subalansuota, pasiektas maksimalus kompromisas, siekiant tikslų ir riboti prieinamumą, ir mažinti alkoholizmo pasekmes, ir, išlaikant racionalų sveiką protą, nežlugdyti nei mūsų ekonomikos, nei verslo“, – sakė Premjeras po Vyriausybės pasitarimo, kuriame buvo svarstomos tokios alkoholio kontrolės priemonės, kaip nepardavimo amžiaus kėlimas iki 20 metų, pardavimo laiko trumpinimas, reklamos draudimai, pardavimo vietų griežtesnis reglamentavimas.

Vyriausybės vadovas teigė, kad dėl daugelio dalykų sutarta, o galutiniai neaiškumai turėtų būti išspręsti iki kitos savaitės Vyriausybės posėdžio.

Atsakydamas į prekybininkų argumentus, kad ribojimai paskatins pirkėjų turizmą į kaimyninę Lenkiją ir apsunkins regionų gyventojų kasdienybę, Premjeras vadina šantažu.

„Nes susiję ribojimai tie, kurie tikrai yra logiški, tai yra darbo laikas, ir kada pasakoma, kad žmonės turės rinktis, ar bėgti nusipirkti, tai pasirinkime prioritetą, ar mes negalime sekmadienio pusdienio apsieiti be pirkimo? Tuo labiau, kad viešojo maitinimo įstaigose bus prekiaujama. Tai tokie pasakymai, kad dabar parduotuvės derins laiką prie alkoholio, yra panašūs į šantažą“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras pasiektą sutarimą vadina kompromisiniu ir neatmeta, kad Seime gali būti siūlymų ir dėl griežtesnių priemonių bei ragina nesidairyti į kitas šalis. Jis tikisi, kad kaip ir įvedus tabako ribojimus, sugriežtinus prekybą alkoholiu, Lietuvos pavyzdžiu paseks ir kitos valstybės.

„Tabako ribojimų atveju Lietuva buvo viena iš pirmųjų, kuri ribojimus įvedinėjo, po to šalių atsirado daugiau, ir kiek sveikatos ministras pateikė, kad ne viena valstybė laukia panašių mūsų žingsnių, ir tendencijos gali būti, kad palaikymo iš kitų valstybių turėsime. Mes neturime kopijuoti ir sakyti, kaip yra kitose valstybėse“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras neneigia, kad trumpuoju laikotarpiu dėl sumažėjusio alkoholio vartojimo valstybė gali prarasti iš akcizų surenkamų pajamų į biudžetą, bet tiki, kad ilgainiui tai atsipirks.

„Žinoma, trumpuoju laikotarpiu tai yra natūralu (praradimai į biudžetą surenkamų pajamų – ELTA), jeigu mes kalbame apie prieinamumo mažinimą. Mes ribojame prieinamumą ir tikimės, kad vartojimas nesumažės? Tada tokių žingsnių nereikia. Bus mažėjimas trumpalaikiu laikotarpiu, bet ilgalaikiu laikotarpiu, kalbant apie pasekmes, tiek sveikatai, tiek socialiniam stabilumui, saugumui ir kriminogeninei situacijai tai tikrai turi būti pliusas“, – sakė S. Skvernelis.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas teigė daugeliui kompromisinių pasiūlymų, kurie pateikti Vyriausybės projekte, pritariąs, bet su tam tikromis išlygomis.

Prekybininkų atstovas nepagrįstu vadina siūlymą riboti vakarinį alkoholio pardavimo laiką dviem valandomis.

„Jis apsunkins ypatingai mažesnių miestelių mažų parduotuvių gyventojams apsipirkimo patogumą, nes parduotuvės tokios prisitaikys prie darbo laiko ir tiesiog jį sutrumpins“, – sakė L. Vilimas.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas taip pat sako, kad savivaldybėms suteikiama per daug laisvės dėl galimybės nustatyti teritorijas, kuriose draudžiama prekiauti alkoholiu.

„Pateikiau pavyzdį – vienos iš savivaldybių sprendimą visoje savo rajono teritorijoje drausti prekybą alkoholiniais gėrimais šunų parodos metu. Toks pavyzdys rodo, kad tokių atvejų gali būti. Dabar savivaldybės naudojasi tokiomis teisėmis. Mes manome, kad turėtų būti aiškesni kriterijai“, – sakė L. Vilimas.

Prekybininkų atstovas nekritikavo siūlymo didinti nepardavimo amžių iki 20 metų, pasak jo, čia – jau Seimo reikalas, kaip jį pagrįsti žmonėms.

„Šioje vietoje mes, kaip prekybininkai, kaip ir dabar užtikriname nepardavimo amžių iki 18 metų, tai lygiai taip pat užtikrinsime iki 20 metų nepardavimą asmenims“, – teigė L. Vilimas.

Asociacijos vadovas džiaugėsi, kad buvo atsižvelgta į jų siūlymus dėl reklamos draudimo.

„Visų pirma nenueita kraštutiniausiu keliu, kad tiek valgiaraščiuose, tiek parduotuvių lentynose nebūtų galima demonstruoti alkoholinių gėrimų. Mes pateikėme išimtis, kokios, mūsų supratimu, turi būti numatytos tokiam absoliučiam draudimui, ir į jas buvo atsižvelgta“, – sakė L. Vilimas.

Prekybininkų atstovas mano, kad draudimai paskatins pirkėjų turizmą į Lenkiją ir Latviją.

„Manome, kad bus labai ženkli įtaka rinkai. Tik reikia suprasti, kad visų pirma ne vartojimui, nes vartojimo įpročiai keičiasi per gana ilgą laiką, tiesiog bus įtaka pirkimo įpročiams. Tikrai matome ir stebime labai grėsmingas situacijas su didėjančiais kiekiais, dabar jau ir alkoholinių gėrimų, apsipirkimo Lenkijoje ir Latvijoje, kuri dabar turi daug mažesnius akcizus nei Lietuva. Kiekvienas papildomas ribojimas žmonėms sukelia nepatogumą, dėl ko jie vis tiek apsisprendę įsigyti tam tikrą prekę, ieškos būdų, kaip tai padaryti“, – sakė L. Vilimas.

Pasak jo, alkoholis Lietuvoje brangs tiek dėl akcizų, tiek dėl mažėjančio vartojimo.

„Alkoholis bet kokiu atveju, matyt, brangs dėl mokesčių akcizų didinimo. Taip pat reikia suprasti elementarią verslo logiką, jeigu labai stipriai kris pardavimai, gamintojai savo kaštus turės pasidengti didindami kainą likusiam parduodamam kiekiui“, – sakė L. Vilimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)