„VSD pateikė 1174 išvadas, susijusias su ekonominiu ir energetiniu saugumu, šešios iš jų - neigiamos“, - rašoma žvalgybos institucijos 2016 metų ataskaitoje.

VSD strateginės komunikacijos vadovė Aurelija Katkuvienė BNS trečiadienį sakė, kad neigiamos išvados pateiktos dėl šešių konkrečių įmonių, bet jų departamentas neviešina.

Anot ataskaitos, departamentas rekomendavo iš NATO konkursų dalyvių pašalinti dvi įmones, nes jų akcininkė palaiko ryšius su Rusijos verslininkais ir aukšto rango pareigūnais, siejamais su Rusijos saugumo ir žvalgybos tarnybomis.

VSD pateikė dvi neigiamas išvadas dėl importo ir eksporto licencijas siekiančių gauti juridinių asmenų, nes nustatyta, kad pastarieji bendradarbiauja su asmenimis, kuriems taikomos Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Valstijų ekonominės sankcijos dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje.

VSD taip pat pateikė dvi neigiamas išvadas dėl juridinių asmenų, kurie neatitiko įstatymo reikalavimo, reglamentuojančio strateginę reikšmę turinčias investicijas.

Vienas iš šių atvejų jau yra paviešintas. Sausį BNS pranešė, kad Lietuvos institucijos ėmėsi veiksmų stabdyti verslininkų planus šalia Vilniaus įkurti didžiausią šalyje duomenų centrą, VSD perspėjus, kad jis gali būti sujungtas su Rusijos šnipinėjimo centru.

Remdamasi VSD, neigiamą išvadą dėl bendrovės „Arcus Novus“ projekto priėmė vyriausybinė komisija. VSD Vyriausybę perspėjo, kad duomenų centrą šviesolaidžių linijomis sujungus su Rusija, jis gali būti prijungtas prie šios šalies Federalinės saugumo tarnybos (FSB) radijo elektroninės žvalgybos centro.

Duomenų centro projektą ketino plėtoti „Arcus Novus“ antrinė įmonė „AmberCore DC“. Šios bendrovės neigia ryšius su Rusijos žvalgyba ir vyriausybinės komisijos išvadą apskundė teismui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją