Byloje ieškovai Nerijus Numavičius, Vladas Numavičius, Ignas Staškevičius, Mindaugas Bagdonavičius ir bendrovės „Vilniaus prekyba“, „Franmax“, „Leksita“ prašo pripažinti, kad Mindaugo Marcinkevičiaus paskelbta informacija apie galimą mokesčių vengimą neatitinka tikrovės ir žemina dalykinę reputaciją.

Ieškovų pusė prašė teismo procesą padaryti neviešą ir į bylą įtraukti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) raštą. Šiuos prašymus teismas atmetė.

Tada ieškovams atstovaujantys advokatai paprašė nevieša pripažinti dalį bylos medžiagos, kuri susijusi su fiziniais asmenimis, t. y. minėtais ieškovais.

Šį prašymą teismas taip pat atmetė, tačiau ieškovai pasinaudojo teise tokią nutartį skųsti aukštesnės instancijos teismui. Taigi, bylos nagrinėjimas sustabdytas, kol pastarasis priims naują sprendimą.

VMI neatskleidė kokio turinio raštą pateikė teismui, tačiau pakomentavo, kokių naujų priemonių buvo imtasi po to, kai speciali komisija įvertino institucijos veiksmus dėl „Vilniaus prekyba“ ir koncerno „MG Baltic“ įmonių grupių veiklos.

„Darbo grupė išsiaiškino, kad iki šiol vykdyti operatyvūs patikrinimai bei mokestiniai tyrimai daugiausiai buvo skirti vertinti tam tikrus atskirus sandorius, surinkti papildomą informaciją, jų metu nebuvo kompleksiškai vertinta ir pasisakyta dėl mokestinių prievolių vykdymo visumos.

Todėl, siekiant išsiaiškinti, ar mokesčių mokėtojai nenaudoja mokesčių vengimo schemų ir kad būtų padarytos vienareikšmiškos išvados dėl mokestinių prievolių vykdymo, komisija rekomendavo taikyti griežčiausią kontrolės formą – kompleksinius mokestinius patikrinimus. Tokie patikrinimai turi apimti ne tik jau tirtus, bet kur kas ilgesnius veiklos periodus. Taip bus atlikta ir buvusių veiksmų kontrolė.

VMI, atsižvelgusi į komisijos rekomendacijas bei pastabas, jau pradėjo minėtų grupių atrinktų įmonių ir akcininkų patikrinimus. Patikrinimus atliks VMI darbuotojai, kurie iki šiol neatliko jokių kontrolės veiksmų minėtų įmonių atžvilgiu“, – tokį komentarą žiniasklaidai išplatino VMI.

Koncerno ,,MG Baltic" ekonomikos ir finansų direktorius Vidas Lazickas komentare žiniasklaidai pripažįsta, kad VMI atlieka koncerno ir jo akcininko mokestinį patikrinimą bei tikrinamos kelios koncerno kontroliuojamos bendrovės.

„Esame pasirengę bendradarbiauti su VMI atstovais bei teikti visą reikalingą informaciją, kad minėti patikrinimai būtų operatyviai pabaigti ir neliktų neatsakytų klausimų tiek mums, tiek visuomenei. Suprantame, kad VMI turi ne tik teisę, bet ir pareigą tikrinti mokesčių mokėtojų apskaičiuojamų ir sumokamų mokesčių į valstybės biudžetą teisingumą. Visos koncerno bendrovės yra audituojamos tarptautinės audito kompanijos“, - komentare teigia jis.

Primename, kad minėta komisija suburta po to, kai iš pareigų buvo atleistas inspekcijos vadovas Dainoras Bradauskas.

Pranešdamas apie jo atleidimą finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad įvertinus Specialiųjų tyrimų tarnybos pateiktą medžiagą, tarnybinio tyrimo metu nustatyta, jog tuometinis VMI viršininkas vykdydamas tarnybines pareigas, ne darbo vietoje darbo dienomis ir darbo metu sistemingai ir kryptingai susitikinėjo su koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu.

Su juo aptarinėjo mokesčių vengimo schemas ir kitus su mokestiniais patikrinimais susijusius klausimus, nors tuo pat metu VMI vykdė „MG Baltic“ ir jos akcininkų patikrinimus.

Viename iš susitikimų esą buvo aptarinėti VMI atlikti ir atliekami „Vilniaus prekyba“ ir jų akcininkų kontrolės veiksmai, D. Bradauskas atskleidė tik mokesčių administratoriui žinomą informaciją apie minėtos įmonės akcininkus, informavo apie dar vienos pageidautos įmonės mokestinio tyrimo eigą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)