Jaunieji profesionalai, studijavę užsienio universitetuose ir įgiję įvairios tarptautinės darbo patirties, dirbo valstybės institucijose, rašoma pranešime spaudai.

„Džiaugiuosi, kad programos dalyvių teorinės ir praktinės žinios, profesinės įžvalgos bei patirtis suteikia viešojo sektoriaus institucijoms galimybę perimti užsienio gerąją praktiką ir inovatyvius veiklos modelius, darbo kultūrą“, – teigė vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė.

Ji pabrėžė, kad įgyvendinant šią programą buriamas aktyvių, pilietiškų profesionalų tinklas viešajame sektoriuje ir formuojama pavyzdinė pasaulio lietuvių bendruomenės ir Lietuvos viešojo sektoriaus partnerystės praktika.

„Dar per atrankas pastebėjome, kad šios projekto kartos kandidatai susidomėję visuomenei ypač aktualiomis temomis: visuomenės psichikos sveikatos gerinimu, kultūros skatinimu, jaunimo įtraukimu ir socialinės atskirties mažinimu.

Šiose srityse profesionaliai atlikti darbai yra ypač reikalingi mūsų šaliai“, – kalbėjo programos vadovė Agila Barzdienė, Ji pasidžiaugė, kad ši programa naudinga siekiant ne tik susigrąžinti nutekėjusius protus, bet ir diegti naujoves viešajame sektoriuje.

Per pastarąjį pusmetį sukurta startuolio viza, sudarysianti sąlygas greičiau ir paprasčiau startuoliams kurtis Lietuvoje. Siekiant užkirsti kelią karteliniams susitarimams, parengtas Konkurencijos, Viešųjų pirkimų ir Specialiųjų tyrimų tarnybų tarpinstitucinis bendradarbiavimo modelis.

Jaunųjų profesionalų dėmesio sulaukė ir jaunimo regioninė politika – sukurtas interaktyvus jaunimo politikos žemėlapis, inicijuoti apdovanojimai „Draugiškas jaunimui“, pateiktos rekomendacijos, kaip efektyvinti jaunimo reikalų koordinatorių funkciją.

Rezultatus pristatę, patirtimi ir įžvalgomis pasidaliję projekto dalyviai labai vertina suteiktą galimybę kurti savo šaliai, tačiau pripažįsta, kad siekiant pokyčių tenka susidurti su nemažais iššūkiais.

„Dirbome visuomenės psichikos sveikatos gerinimo klausimu. Tai tema, kurios aktualumu neabejoja tarptautinės patirties įgiję profesionalai, tačiau teko bendrauti su daugybe specialistų, kurių nuomone, viskas ir taip pakankamai efektyviai veikia, nors statistika ir žiniasklaidoje nuolat pasirodanti informacija liudija visai ką kita“, – teigė Kristina Medžiaušytė.

Projekto dalyvė kartu su Donatu Paulausku parengė nacionalinį visuomenės psichikos sveikatos prevencijos modelį ir mobilią emocinės pagalbos sau programėlę „Padėk sau“. „Tai pirmasis Lietuvoje inovatyvus psichoedukacijos įrankis, skirtas visuomenės psichikos atsparumui didinti ir pagalbos sau įgūdžiams formuoti. Visuomenei programėlė bus prieinama jau balandžio mėnesį“, – nurodė projekto dalyvė K. Medžiaušytė.

Ankstesnių kartų programos dalyviai taip pat džiugino proveržiais įvairiose srityse – nuo sutrumpintos migracijos procedūros aukštos kvalifikacijos specialistams iki paprastesnių darbo santykių inicijavimo, pakuočių depozito sistemos plėtojimo, pirmojo biobanko Lietuvoje steigimo.

2012 m. Ūkio ministerijos ir viešosios įstaigos „Investuok Lietuvoje“ inicijuota ir šiuo metu kartu su vyriausybės kanceliarija vykdoma programa „Kurk Lietuvai“ – pirmoji ir kol kas vienintelė profesinio tobulinimo ir gerosios užsienio praktikos pritaikymo programa Lietuvoje. Ji suteikia galimybę profesionalams savo žiniomis ir idėjomis prisidėti prie modernios Lietuvos ateities kūrimo.

Šiuo metu jaunieji profesionalai kviečiami teikti paraiškas 2017–2018 metams. Daugiau informacijos ir paraiškos formą galite rasti čia (prašoma užpildyti iki 2017 m. balandžio 10 d.).

Programa „Kurk Lietuvai“ sulaukė pripažinimo tokių organizacijų kaip UNESCO, Jungtinių Tautų konferencija, o prekybos ir vystymo klausimais apie ją rašė įtakingos žiniasklaidos priemonės: „The Economist“ ir „The Guardian“.