Šalys buvo uždraudusios šios produkcijos importą paaiškėjus, kad gamintojai iš Brazilijos metų metus prekiavo nekokybiška mėsa, informuoja BBC.

„Toks sprendimas priimtas milžiniškų Brazilijos valdžios pastangų dėka, nes jai pavyko išaiškinti, kad buvo tiriami žmonių veiksmai, o ne mėsos kokybė“, – „Reuters“ agentūrai sakė Brazilijos žemės ūkio ministras Blairo Maggis.

Savo pareiškime Brazilijos prezidentas Michelis Temeras pažymi, kad šie Kinijos, Čilės ir Egipto žingsniai „patvirtina tarptautinės visuomenės pasitikėjimą mūsų sanitarijos kontrole, kuri pripažinta visame pasaulyje“.

Vis dėlto Kinija ir Čilė išsaugo draudimą importuoti produkciją iš 21 Brazilijos bendrovės, kurių veikla šiuo metu tiriama.

Kovo 17 d. Brazilijos federalinė policija sulaikė daugiau kaip 30 nusikalstamos grupės narių, pardavinėjusių produktus, kurių galiojimo terminas jau pasibaigęs, ir uždarė tris mėsos perdirbimo įmones. Dar per 20 įmonių veikla šiuo metu tiriama.

Tyrimo objektu tapo didžiausios Brazilijos mėsos gamintojos, ne tik veikiančios vidaus rinkoje, bet ir eksportuojančios savo prekes į užsienį.

Tyrėjų manymu, dviejų stambaus kapitalo įmonių (JBS ir BRF) vadovai duodavo sanitarijos inspektoriams ir pareigūnams kyšius, mainais į savo produkcijos kokybės sertifikatus. JBS ir BRF kategoriškai neigia savo darbuotojų dalyvavimą machinacijų schemoje.

Tyrėjai nustatė, kad gamintojai naudojo rūgštį ir kitas chemines medžiagas, kad pakeistų prekinę produkto išvaizdą ir nuslėptų pašvinkusios mėsos kvapą.

Brazilija yra didžiausia pasaulyje mėsos eksportuotoja. Per metus šalis parduoda šios produkcijos už daugiau nei 14 mlrd. dolerių. Kilus skandalui, eksporto dalis smarkiai sumažėjo.

Europos Sąjunga, kuri yra pagrindinė braziliškos mėsos importuotoja po Kinijos ir Honkongo, penktadienį paskelbė atsisakysianti produktų iš gamyklų, kurių veikla tiriama. Sveikatos bei maisto saugos klausimus kuruojantis eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis šią savaitę lankysis Brazilijoje, kur susitiks su oficialiais pareigūnais ir pramonės vadovais, prieš ES nusprendžiant, kokių priemonių imtis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją