Siekiant išsiaiškinti galimas korupcines schemas ir visus jų dalyvius, vykdant viešuosius pirkimus, vakar STT Vilniaus valdybos pareigūnai, tęsdami reikiamus ir suplanuotus tyrimo veiksmus, atliko apklausas bei kratas buvusio AB „Lietuvos energija“ vadovo R. J. (Rymanto Juozaičio - DELFI) bei buvusio AB „Lietuvos elektrinė“ vadovo P. N. (Prano Noreikos - DELFI) gyvenamosiose vietose.

R. Juozaitis neneigia, kad jo namuose atliktos kratos, tačiau tvirtina, kad mesti įtarimai jam yra melas.

Pasak pranešimo, įtariama, kad laikotarpiu nuo 2004 metų iki 2009 metų tuometinėms AB „Lietuvos elektrinė“ ir AB „Lietuvos energija“ (kurių pagrindinė akcininkė buvo Lietuvos Respublika ir valdžiusi akcijas per Lietuvos Respublikos ūkio ministeriją), organizuojant ir įgyvendinant tarptautinius didelės vertės viešuosius pirkimus, galėjo būti vykdomos nusikalstamos veikos – stambaus masto kyšininkavimas ir papirkimas, siekiant paveikti viešųjų pirkimų rezultatus ir įsigytų paslaugų bei vykdytų darbų netrukdomą tęstinumą.

Galimai neskaidrūs viešieji pirkimai ir korupcinės veikos susijusios su „Aplinkos ir techninio Lietuvos elektrinės atnaujinimo“ Elektrėnuose projektu bei Kauno hidroelektrinės modernizavimo projektu, kuriuose dalyvavo tiek užsienio įmonės, tiek ir subrangovai iš Lietuvos.

Tyrimas tęsiamas.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamentas.

Dar 2014 m. pranešta, kad antrinė Prancūzijos kompanijos „Alstom“ įmonė „Alstom Power“ yra kaltinama 8 metus mokėjusi kyšius.

„Alstom Power“ korupcijos byloje iki šiol figūruoja ir lietuviškų įmonių pavadinimai – naujai pateikti kaltinimai yra susiję su kontraktais su Lietuvos kompanijomis „Vilmetrona“ ir „Lietuvos elektrinė“, ir Elektrėnų elektrinės projektu, su kuriuo dirbo „Alstom“.

Didžiojoje Britanijoje šią bylą planuojama pradėti nagrinėti spalio mėnesį.

R. Juozaitis paklaustas apie STT pranešimą dėl jo namuose atliktų kratų, DELFI sakė:

„Melas, dezinformacija ir reketas. Iš Pranciškaus Jurgučio ir viskas. <...> Taip, bent iš tikrųjų man toks įspūdis susidarė. O daugiau nieko negaliu pakomentuoti“.

Energetikas teigė negalintis daugiau ieko komentuoti dėl „procedūrinių dalykų, kuriuos reikia „pradirbti“.

„Duosime priešieškinį, duosime, reiškia, juridinį – teisinį kelią“, – sakė R. Juozaitis.

Jis neigė kaip nors susijęs su Anglijoje atliekamu tyrimu dėl galimo bendrovės „Alstom Power“ nusikaltimo, paperkant Lietuvos bendroves:

„Aš nesusijęs, kadangi nebuvau, kadangi nebuvau nei „Lietuvos elektrinės“ vadovas, nei valdyboje buvau, nei atsakingas, nei dalyvavau ir šioje vietoje absoliučiai jokio kontakto neturėjau.

Kai buvo hidroelektrinės rekonstrukcija, buvo tarptautinis konkursas, kurį laimėjo. Daugiau aš jums nieko negaliu pakomentuoti“.

R. Juozaitis taip pat teigė, kad su Lietuvos bendrove „Vilmetrona“ jis nėra susijęs: „Nė pažįstu, nei žinau, nei girdėjau“.

2013 m. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Generalinė prokuratūra pateikė įtarimus piktnaudžiavimu tarnyba tuomečiams „Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės statyba“ valdybos pirmininkui P. Jurgučiui ir generaliniam direktoriui Valdemarui Jasevičiui. Ši bendrovė išregistruota 2015 m.

Teisėsauga įtarė, kad įgyvendinant Europos Sąjungos remiamą projektą šie asmenys galėjo pasisavinti daugiau nei 1,3 mln. Eur (4,5 mln. Lt) ir jų dalį nusikalstamu būdu legalizavo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)