„Nuoširdžiai užjaučiu nukentėjusius žmones, tačiau dėl to kaltinti administratorius ir versti gyventojus išleisti milžiniškus pinigus procedūrai, kuri niekuo nepadės - nelogiška“, - pranešime teigia J. Antanaitis, reaguodamas į kilusį sujudimą dėl fiksuotų legioneliozės atvejų.

Juozas Antanaitis

Šiuo metu sostinės daugiabučiuose atsirado įspėjimai apie numatomą vykdyti termošoko procedūrą, kurios metu į daugiabučius bus tiekiamas iki 66 laipsnių pakaitintas vanduo, o gyventojai raginami 15 minučių atsukti maišytuvus ir leisti karštą vandenį, kuris turėtų sunaikinti legionella bakterijas.

Pasak daugiabučių administratorius vienijančių Lietuvos būsto rūmų vadovo J. Antanaičio, ši akcija bus naudinga tik karšto vandens gamintojams, nes gyventojai sunaudos gerokai daugiau karšto vandens už kurį patys ir sumokės.

Tačiau vargu ar galima priversti visus gyventojus karštu vandeniu dezinfekuoti visus maišytuvus, dušo galvutes ir kitos mazgus.

Pasak vandens sistemų inžinierių, termošokas - trumpalaikis sprendimas, padedantis bakterijas išnaikinti tam kartui. Tačiau, jei vamzdynuose sudarytos tinkamos sąlygos daugintis bakterijoms, pavojus labai greitai vėl sugrįš.

Legionella bakterijos gyvena visur, jūsų vandentiekio sistemą jos gali pasiekti ir šaltu vandeniu. Esmė tame, kad jos sparčiai dauginasi tik vandenyje, kurio temperatūra siekia nuo 23 iki 46 laipsnių šilumos ir, atsiradus didelei jų koncentracijai, grėsmė užsikrėsti smarkiai padidėja. Ne viename senos statybos daugiabutyje vandens tiekimo sistemos tokios, kad ten joms sudarytos itin palankios sąlygos ir jų nesutvarkius jokie termošokai ir namų administratoriai negalės užtikrinti saugumo“, - pranešime spaudai sako UAB „Danfoss“ projektų vadovas Justas Rutkauskas.

Pasak pranešimo, dažname daugiabutyje karštas vanduo į butus patenka per keliolika stovų, dalis jų yra nutolę nuo šilumos mazgo. Jei pirmuosiuose stovuose vanduo reikiamos tamperatūros, tolesniuose tiesiog nepakanka slėgio ir neįmanoma išlaikyti reikiamos temperatūros.

„Norint išvengti šios problemos būtina įrengus specialius ventilius subalansuoti sistemą, kad vanduo visus stovus pasiektų ne mažesnės kaip 50 laipsnių temperatūros. Tai kainuoja nedaug, tekant karštesniam vandeniui jo sunaudosite mažiau, tad sureguliavimas greitai atsiperka. Tačiau to nepadarius termošokas ir kitos priemonės bus tiesiog neveiksmingos“, - tvirtina J. Rutkauskas.

Legioneliozę sukelia legionella bakterijos, Europoje kasmet užregistruojama iki 1500 legioneliozės atvejų. Žmogus šia liga užsikrečia įkvėpdamas smulkių vandens lašelių su ligos sukėlėja, didžiausia rizika užsikrėsti kyla sergantiems lėtinėmis plaučių ligomis bei žmonėms su nusilpusia imunine sistema.

Geriant vandenį liga neužsikrečiama.

Legionella bakterijų kolonijos gali susidaryti vandens maišytuvuose ir dušuose, sūkurinėse voniose, pirtyse ir saunose, garų kondensatoriuose, dekoratyviniuose patalpų fontanuose, kitose drėgnose vietose bei vandens telkiniuose.

Vandenyje, kurio temperatūra žemesnė kaip 20 laipsnių ir aukštesnė kaip 45 laipsniai, šios bakterijos nesidaugina, o temperatūroje, kuri aukštesnė kaip 60 laipsnių - žūva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)