Kaip pranešė ministerija, L.Kukuraitis per susitikimą taip pat sakė, kad bus tobulinami teisės aktai, reglamentuojantys pagalbą įdarbinant žmones su negalia.

„Žmogus yra pagrindinis prioritetas, o šiuo atveju matome koliziją tarp teisės aktų ir žmonių poreikių. Socialinių įmonių teisinis reguliavimas turi daugiau trūkumų, todėl teisės aktai bus taisomi, kad išties būtų atliepiami socialiai jautrių žmonių grupių lūkesčiai“, – teigė ministras.

Šiauliuose veikiančioje socialinėje įmonėje „Hestas“ šiuo metu dirba 145 neįgalieji.

Įmonės „Hestas“ neįgalūs darbuotojai ketvirtadienį apsilankė ne tik ministerijoje, bet Prezidentūroje, Vyriausybėje, Seime.

„Mūsų bendrovėje šiuo metu dirba 145 neįgalieji, tačiau dėl biurokratų neveiklumo nuo kitos savaitės liksime bedarbiais. Mums neįmanoma susirasti darbą, ypač Šiauliuose. Biurokratų iš Darbo biržos nužmogėjimas ir savivaliavimas peržengė bet kokias padorumo ir sveiko proto ribas“, – ketvirtadienį bendrovės išplatintame pranešime cituojama bendrovės darbuotoja Vitalija Žižniauskienė.

Bendrovė teigia, kad šią savaitę Šiaulių teritorinės darbo biržos buvo informuota, jog šios bendrovės darbuotojai nebegaus sumažėjusio darbingumo dotacijų už vasario mėnesį.

Be to, bendrovė privalės grąžinti dotacijas, nuo 2016 metų balandžio mėnesio gautas už dirbančiųjų ribotą darbingumą.

Darbo birža: bendrovė padarė ne formalius pažeidimus

Kaip pranešė pati Šiaulių teritorinė darbo birža, bendrovė „Hestas“ viešojoje erdvėje duomenis pateikia tendencingai ir daro spaudimą netinkamai interpretuodama faktus.

„Socialinė įmonė „Hestas“ padarė ne formalius pažeidimus, kaip bandoma pateikti visuomenei, bet nevykdė įsipareigojimų tiek valstybei, tiek savo darbuotojams, piktnaudžiavo teikdama Lietuvos darbo biržai informaciją apie vykdomą veiklą ir galimai klastojo duomenis, slėpdama savo veiklą, kuri nenumatyta verslo plane suteikiant socialinės įmonės statusą. Todėl valstybei turėtų grąžinti dalį lėšų, kurios buvo skirtos nenumatytai veiklai“, – aiškina birža.

Anot jos, socialinės įmonės statusas „Hestai“ suteiktas 2015 metų lapkričio 1 dieną, tuo metu įmonėje dirbo 17 darbuotojų, iš jų – 12 priklausančių neįgaliųjų tikslinei grupei.

Pagrindinė įmonės veikla, nurodyta verslo plane suteikiant statusą – paprastasis pastatų valymas.

2017 metų sausio mėnesį įmonė pateikė patikslinimą dėl nuo 2016 metų kovo mėnesio vykdomos veiklos – nurodė vykdžiusi ne tik verslo plane numatytą veiklą.

Pasak Darbo biržos, ji nedraudžia plėsti veiklos, bet parama skiriama tai veiklai, kurią įmonė nurodė prašyme dėl valstybės pagalbos.

Lietuvos darbo birža konstatuoja, kad vienuolika mėnesių įmonė teikė klaidingą informaciją ir neteisėtai naudojosi valstybės pagalba.

Šiai socialinei įmonei 2015 metais išmokėta 540,95 euro, 2016 metais – per 139 tūkst. eurų subsidijų neįgaliųjų užimtumui užtikrinti.

Šių metų sausį po planinio socialinės įmonės „Hestas“ patikrinimo nustatyta, kad įmonė vykdo daugiau veiklų, negu verslo plane numatyta valymo veikla, nors 2016 metais teiktose pažymose nurodydavo, kad pajamas gauna tik iš valymo veiklos.

Paprašius papildomų pažymų, paaiškėjo, kad bendrovė nuo 2016 metų balandžio užsiima ir elektros apšvietimo įrangos gamyba, o darbuotojų skaičius iki metų pabaigos išaugo iki 105 darbuotojų, iš jų – 103 neįgalieji.

„Įvertinus nustatytus pažeidimus, priimtas sprendimas neremti verslo plane nenumatytos veiklos“, – aiškina Šiaulių teritorinė darbo birža.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)