DELFI redakciją pasiekė neoficialios žinios, kad tyrime dėl galimo pridėtinės vertės mokesčio grobstymo T. Barštys buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Pats verslininkas to nei patvirtino, nei paneigė, tačiau tikina, kad jo vadovaujama bendrovė dirba skaidriai ir laikosi įstatymų.

Specialiojo liudytojo statusas asmeniui suteikiamas, kai pareigūnai apie jį neturi pakankamai duomenų pareikšti įtarimus dėl nusikalstamos veikos padarymo.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) neatskleidė, ar ir kodėl T. Barščiui yra suteiktas specialaus liudytojo statusas, nes to neleido padaryti tyrimui vadovaujantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Donatas Puzinas. Kol kas DELFI nepavyko susisiekti su juo, o situacijos nekomentavo ir Generalinė prokuratūra.

Neoficialiais duomenimis, pareigūnų dėmesio sulaukusi bendrovė „Kauno grūdai“ į valstybės biudžetą pradėjo mokėti kur kas daugiau mokesčių.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, per 2016 m. sausio ir vasario mėnesius „Kauno grūdai“ iš viso sumokėjo 3,7 mln. Eur mokesčių, o sumokėto PVM suma buvo 3,4 mln. Eur.

Šiemet per sausį – vasarį sumos išaugo per 40 proc. ir buvo atitinkamai 5,3 mln. Eur ir 4,9 mln. Eur.

„Sodros“ duomenimis, „Kauno grūdai“ turi 784 darbuotojus. Sausio mėnesį vidutinis jų darbo užmokestis neatskaičius mokesčių buvo 1060 Eur.

Bendrovės „Kauno grūdai“ generalinis direktorius Tautvydas Barštys nei paneigė, nei patvirtino, kad buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas. Bendrovė atsiuntė tokį jo komentarą:

„AB „Kauno grūdai“ mokamo PVM mokesčio padidėjimas niekaip nesusijęs su vykstančiu tyrimu. Sausio – vasario mėnesiais mokama PVM suma 2017 m. augo dėl didelių grūdų pardavimų ir trąšų bei pesticidų žieminės prekybos ūkininkams.

Įmonė dirba skaidriai ir laikosi įstatymų. Mūsų produkcija parduodama ne tik Lietuvoje, bet ir kitose pasaulio šalyse. Todėl per daugiau nei 130 metų patirtį versle, įsitikinome, kad skaidrumo principas turi būti taikomas ne tik mūsų įmonės politikoje, tačiau, remiantis VMI rekomendacijomis, siekiame įsitikinti, kad ir partneriai, su kuriais ruošiamės bendradarbiauti, veikia skaidriai ir laikosi galiojančių įstatymų“.

Primename, kad apie ikiteisminį FNTT tyrimą dėl galimo PVM grobstymo bendrovei „Kauno grūdai“ perkant lenkišką cukrų pranešta 2016 m. gegužę. Tada įtarta, kad per kelis mėnesius taip buvo pasisavinta daugiau nei 389 tūkst. Eur PVM.

Oficialiai galimais nusikaltimo organizatoriais buvo įvardijami trys asmenys: „Kauno grūdų“ pardavimų vadovas Baltijos šalims N. Aukštuolis ir vadybininkas P. Panavas (T. Barščio sūnėnas), taip pat bendrovėje „Įmonių steigimas“ dirbęs A. Remeika.

Pasirodžius šiai informacijai „Kauno grūdai“ pranešė pradėję vidinį patikrinimą.

„FNTT paviešintame tyrime minima, kad „Kauno grūdai“ yra bendrovė, kuri pirko cukrų iš tyrime minimų bendrovių. „Kauno grūdai“ nedalyvauja PVM grobstyme ir visas savo prievoles valstybei vykdo sąžiningai.

„Kauno grūdai” jau anksčiau yra perdavusi VMI ir FNTT visą prašytą dokumentaciją, susijusią su įmonėmis ir sandoriais, kurių atžvilgiu vykdomas tyrimas. Nieko daugiau pakomentuoti apie FNTT atliekamą ikiteisminį tyrimą negalime, nesame šio proceso dalyvis“, tada bendrovės išplatintame pranešime buvo cituojamas T. Barštys.

Be kita ko, tada jis tvirtino, kad bendrovei „Kauno grūdai“ nėra pareikšti įtarimai, darbuotojai į apklausas kviečiami nebuvo.

O FNTT įvardinti asmenys bendrovėje seniai nebedirba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)