Naujovės numatomos prezidentė Dalios Grybauskaitės teikiamose įstatymų pataisose. Teigiama, kad jos leis valstybei ir savivaldybėms nemokamai naudotis valstybės registrais ir sumažins Registrų centro (RC) įkainius šalies gyventojams, pranešė prezidentūra.

Be to, tikimasi, kad įsigaliojus įstatymo pataisoms gyventojams ir verslui teks mažiau vargti renkant įvairias pažymas, kurių reikalaujama dėl įvairių išmokų, leidimų ir kt.

„Tikėtina, kad gyventojams gali sumažėti įkainiai už duomenų teikimą ir bus užtikrintas vieno langelio principo įgyvendinimas. Atvykęs į vieną instituciją gyventojas gaus kokybišką viešą paslaugą ir nebus siuntinėjamas skirtingų pažymų iš registrų“, – pristatydama naujovę kalbėjo prezidentės patarėja Gabija Grigaitė-Daugirdė.

Ji pripažino, kad šiuo metu institucijos privalo mokėti už registrų duomenis. Dėl to gali būti situacijų, kad siekdamos taupyti pinigus, institucijos pažymų prašo iš gyventojų. O šie už jas moka registrus valdančioms įmonėms.

G. Grigaitė-Daugirdė atkreipė dėmesį, kad dabartinės duomenų teikimo sąnaudos gali būti išpūstos dvigubai.

„Dabar didžioji dalis valstybės institucijų privalo mokėti už teikiamus ir gaunamus valstybės registrų duomenis. Anot prezidentės, valstybei pirkti duomenis pačiai iš savęs, yra absurdiška, prasilenkia ne tik su viešojo administravimo principais, bet ir su Europos Sąjungos rekomendacijomis“, – aiškino patarėja.

Pernai valstybės institucijos už duomenų teikimą ir gavimą RC sumokėjo 3,2 mln. Eur. Pvz., Nacionalinė žemės tarnyba – 2,1 mln. Eur, Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos savivaldybės – 0,5 mln. Eur, o visos miškų urėdijos per daugiau kaip dešimtmetį yra sumokėję net 25 mln. Eur. RC kasmet tūkstančius eurų išleidžia net ir neįgaliųjų, vaiko teisių apsaugos tarnybos, ligoninės, pataisos namai, kariuomenė.

„Prezidentės teigimu, neefektyvia veikla ir nomenklatūriniu valdymo stiliumi pagarsėjęs RC daugiau neturi lobti valstybės ir žmonių sąskaita. Todėl prezidentė siūlo valstybės institucijoms registrų duomenimis naudotis nemokamai“, – kalbėjo G. Grigaitė-Daugirdė.

Esą taip yra ir kaimyninėse Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, taip pat Airijoje, Portugalijoje, Slovakijoje ir Slovėnijoje.

Valstybės kontrolė nustatė, kad už naudojimąsi registrais valstybė ir žmonės smarkiai permoka. Auditas parodė, jog taikomi įkainiai nebuvo peržiūrėti net 11 metų, ir konstatavo, kad kainos už duomenų teikimą neatitinka sąnaudų, todėl gali būti gerokai išpūstos.

Todėl prezidentė taip pat siūlo numatyti, kad valstybės registrų tvarkytojų, tarp jų ir Registrų centro, sąnaudas ir įkainius peržiūrėtų nepriklausoma institucija.

Nepriklausomas auditas taip pat parodė, kad Registrų centro veikla yra neefektyvi dėl didelių darbo užmokesčio ir kitų su duomenų teikimu nesusijusių sąnaudų. Nors įmonės pelningumas siekia vos 1 proc. ir ji yra dotuojama iš valstybės biudžeto, vien tik premijoms 2015 metais buvo išleista 72 tūkst. eurų.

Viešojo sektoriaus skaidrinimas, taip pat ir Registrų centro pertvarka, yra vienas iš prezidentės įvardintų prioritetų Vyriausybei.

Numatoma, kad įstatymo pataisos galėtų įsigalioti nuo 2018 m. pradžios.

DELFI primena, kad prieš kurį laiką pranešta, jog kovo pabaigoje pareigas palieka ilgametis RC vadovas Kęstutis Sabaliauskas, užėmęs šias pareigas dar nuo 1997 m.

30 mln. Eur apyvartą turinčio RC pelningumas nesiekia 1 proc. Nepriklausomo audito išvadoje teigiama, kad viena iš mažo pelningumo priežasčių yra sąnaudų išpūtimas. Darbo užmokesčio ir socialinio draudimo sąnaudos šioje valstybės įmonėje siekia 71 proc.

2015 m. RC sąnaudos sudarė beveik 31 mln. Eur, iš jų beveik 22 mln. Eur buvo skirta darbo užmokesčiui ir socialinio draudimo įmokoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)