Ir dabar augimas yra lėčiausias per daugiau kaip ketvirtį amžiaus; ir naujausia ūkio augimo gairė, paskelbta per Kinijos parlamento suvažiavimą, yra žemesnė negu pernai nustatytas 6,5-7,0 proc. lygis.

Metinis ūkio augimas 2016 metais sudarė 6,7 proc. – silpniausias nuo 1990 metų.

„Praėjusiais metais Kinijos plėtra susidūrė su grėsmingais iššūkiais dėl daugybės problemų ir susipynusių rizikų bei pavojų ir šalies viduje ir užsienyje“, – kalbėjo Li Keqiangas Nacionaliniam liaudies suvažiavimui.

Kinija sieks „BVP augimo apie 6,5 proc., ar daugiau, jei bus įmanoma“, nurodė jis, nors šiais metais laukiama „dar sudėtingesnių ir grėsmingesnių situacijų“.

Numatomas BVP yra žemesnis negu tikėtasi ir rodo, kad valdžia pagrindinį dėmesį skris rizikos valdymui, o ne trumpalaikiam augimui.

Delegatai iš visos Kinijos atvyko į Didžiuosius liaudies rūmus; ir tai, anot valdančiosios Komunistų partijos, patvirtina, kad ji tenkina visos liaudies interesus, nepaisant partijos valdžios monopolijos.

Kinija stengiasi pereiti nuo pernelyg sparčiai augančios ekonomikos, besiremiančios investicijomis, aplinką smarkiai teršiančia pramone ir eksportu, prie pastovesnės vartojimu varomos ekonomikos modelio.

Bet šį perėjimą stabdo lėtėjantis ūkio augimas, smunkanti valiuta, išpūstos pramoninės firmos, kapitalo tekėjimas užsienin, baiminimasis dėl galimo nekilnojamojo turto burbulo ir blogų paskolų krizės.

Anot Li Keqiango, „sisteminės rizikos kontroliuojamos, bet turime būti budrūs rizikų telkimuisi“.

„Mes užtikrinsime tvarką finansų sektoriuje ir pastatysime ugniasienę finansiniams pavojams“, – sakė jis dar nurodęs, kad bus siekiama palaikyti infliaciją „ties 3 proc.“ lygiu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją