Tokią poziciją šalies vadovė išreiškė, penktadienį susitikusi su už EK vicepirmininku Valdžiu Dombrovskiu, atsakingu už eurą, socialinį dialogą, finansinį stabilumą, finansines paslaugas ir kapitalo rinkų sąjungą.

„Susitikime šalies vadovė taip pat pabrėžė, jog Lietuvos įgyvendinamas socialinis modelis yra svarbi struktūrinė reforma, kuriai Europos Komisija turėtų taikyti išlygą, vertindama Lietuvos finansinę drausmę“, - teigiama Prezidentūros pranešime.

Anot D. Grybauskaitės, Lietuvai būtina įgyvendinti struktūrines reformas ir darbo rinkos, švietimo, socialinės bei sveikatos apsaugos srityse.

Prezidentė ir eurokomisaras taip pat aptarė, kaip Lietuva įgyvendino ekonomines EK rekomendacijas, taip pat ES ateities scenarijus, pasirengimą „Brexit“ deryboms.

Socialinio modelio, kaip socialinės ir darbo rinkos struktūrinės reformos, atitikimą Stabilumo ir augimo pakto išlygoms, Komisija įvertins pavasarį, kai bus vertinama Lietuvos 2017-ųjų stabilumo programa.

Paktas numato galimybę ES šalims, kurios įgyvendina svarbias, į ilgalaikį finansų tvarumo stiprinimą orientuotas struktūrines reformas, neįtraukti jų kaštų vertinant valdžios sektoriaus balanso ir išlaidų didėjimo rodiklių atitikimą ES fiskalinės drausmės taisyklėms.

Valdžios sektoriaus deficitas kitąmet sudarys 0,7 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) - 0,1 procentinio punkto mažiau, nei buvo numatyta pirmajame projekte. Valdžios sektoriaus struktūrinis deficitas 2017 metais turėtų sudaryti apie 1,2 proc. BVP - taip pat 0,1 procentinio punkto mažiau.

Iš viso socialinio modelio kaštai 2017 metais sudarys 0,5 proc. BVP. Struktūrinis valdžios sektoriaus deficitas, neįskaitant socialinio modelio kaštų, 2017 metais būtų mažesnis už 2016-aisiais numatomą deficitą.

Europos Komisija praėjusią savaitę paskelbė, kad Lietuva padarė tam tikrą pažangą vykdant rekomendacijas dėl fiskalinių reikalų bei stiprinant žmogiškąjį kapitalą, tačiau tik nedidelė pažanga padaryta įgyvendinant našumo gerinimo priemones.

Anot EK, kitas Lietuvos iššūkis yra užtikrinti spartesnį artėjimą prie Vakarų Europos valstybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)