Kolektyvinio investavimo subjektų (KIS) padėtis buvo kitokia – dalyvių skaičius smuko beveik per pusę, mažėja ir valdomų portfelių vertė.

„Nors praėjusieji metai nebuvo ramūs dėl JAV prezidento rinkimų ir „Brexit“, investuotojams jie buvo sėkmingi – visi pensijų fondai dirbo pelningai, neprofesionaliesiems klientams platinamų KIS vienetų vertės didėjo. Tokius rezultatus daugiausia lėmė sėkmingos investicijos į Baltijos šalių ir JAV akcijų rinkas“, – sako Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų ir rinkų analizės skyriaus vyriausiasis specialistas Audrius Šilgalis.

II pakopos pensijų fondų, valdomų penkių pensijų kaupimo bendrovių, turtas per metus išaugo 17,3 proc. ir siekė 2,49 mlrd. eurų, o dalyvių skaičius padidėjo 3,5 proc.

Praėjusiais metais „Sodra“ į pensijų fondus pervedė 153,48 mln. eurų, pasirinkę mokėti papildomai dalyviai – 66,63 mln. eurų, o valstybė jiems papildomai pervedė 70,29 mln. eurų.

Dėl sėkmingos investicinės veiklos II pakopos pensijų fondų vienetų vertė 2016 m. vidutiniškai didėjo 4,4 proc.

III pakopos pensijų fondų valdomas turtas per 2016 m. padidėjo 29,2 proc. (18,0 mln. eurų) ir metų pabaigoje siekė 79,5 mln. eurų.

Dalyvių skaičius per praėjusius metus taip pat didėjo (9,0 proc.); gruodžio pabaigoje 51,6 tūkst. gyventojų buvo pasirinkę investuoti į III pakopos pensijų fondus.

Šių fondų vienetų vertės praėjusiais metais didėjo vidutiniškai 5 proc.

Kaip ir ankstesniais metais, KIS investicinių vienetų Lietuvoje išplatinta mažiau, nei jų išpirkta, todėl KIS rinka pastebimai traukiasi.

Per metus dalyvių skaičius sumažėjo beveik per pusę (46,3 proc.) – metų pabaigoje jis sudarė apie 7,4 tūkst., o investicinių portfelių vertė buvo beveik 190 mln. eurų (16,3 proc. mažėjimas, palyginti su 2015 m.).

Pagrindinė mažėjimo priežastis – dvi didelės valdymo įmonės pardavė savo valdomų fondų investicijas ir atsiskaitė su dalyviais.

Kainų augimas finansų rinkose 2016 m. lėmė 26,2 proc. sudarantį bendrą svertinį visų KIS vienetų vertės padidėjimą.

Informuotiesiems investuotojams skirtų kolektyvinio investavimo subjektų (IISKIS) rinka sparčiai auga.

2016 m. gruodžio 31 d. 11 valdymo įmonių valdė 39 IISKIS, o jų valdomas turtas sudarė 372,1 mln. eurų. Per metus šių fondų valdomas turtas padidėjo daugiau nei du kartus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)