Tiek Vakaruose, tiek Rytuose populiari mentorystė pamažu sėkmingai skverbiasi ir į Lietuvos kasdienybę, taip praturtindama ir besimokinančių, ir jau nemažą patirtį savo srityse sukaupusių žmonių gyvenimus.

Poreikis – juntamas

Su neraminančiais profesiniais klausimais susiduriame kiekvienas: vieni po studijų nusprendžiame leistis norima kryptimi, bet stokojame įgūdžių ar pasitikėjimo savimi, kiti viduryje karjeros stabtelėjame ir nusprendžiame keisti profilį, treti tiesiog smalsaujame, kaip atrodo profesinė kasdienybė tų, kur „žolė žalesnė“. Nepaisant klausimų skirtumų, į juos ne visuomet galime atsakyti sau patys vieni – dažnai prireikia ir kitų žmonių pagalbos.

Matydami aibę klausimų ir stokojančių atsakymų, vilniečiai Saulius ir Tatjana, po daugiau nei pusantrų metų kūrybinių bandymų, į virtualų pasaulį paleido „idialogue” mentorystės platformą. Pasak kūrėjų, „idialogue“ idėja norima kitiems padėti greičiau atrasti savo karjeros kelią – mentorystės platformoje Tu atrasi profesionalą, kuris Tau padės pasirinkti arba stums eiti greičiau.

Ir išties – sausio mėnesį platforma sulaukė 100-ojo mentoriaus, įrodydama, kad per kelis mėnesius vis daugiau mokinių ir mokytojų noriai būrėsi į vieningą bendruomenę. Nuo IT iki finansų, nuo pardavimų iki švietimo – visose srityse galima rasti savo mentorių.

Kaip platforma veikia? Turintys profesinių klausimų ir augimo tikslų, registruojasi platformoje, pagal aprašymą išsirenka mentorių ir kviečia jį profesinei pažinčiai. Per 48 val. sulaukę atsakymo, jie sutaria su mentoriumi tolimesnio bendravimo ir bendradarbiavimo detales, iš ko seka periodiški susitikimai, skype skambučiai bei namų darbų atlikimas. Viso šio bendradarbiavimo rezultatas – iš anksto kartu mokinio bei mentoriaus iškeltas tikslas, ko iš jų partnerystės tikimasi, ir ką įsisavinti, išmokti ar atrasti siekia mokinys.

Kodėl verta?

Kalbant apie mentorystę, dažniausiai nekyla abejonių, kokią naudą iš jos gauna mokinys: juk jis, savaime suprantama, pasisemia galybę žinių iš savo srities ekspertų, randa atsakymus į kilusius klausimus, aiškiau ir realiau mato savo karjeros kelią. Tačiau neretai kyla abejonė – o kokia viso to nauda mentoriui? Juk būdamas pažengęs kažkurioje srityje, jis, ko gero, ir taip nestokoja veiklų ir galėtų savo laisvą laiką skirti poilsiui, draugams ar pramogoms.

Platformos autorius Saulius dalinasi, jog įvairiapusė mentorystės nauda mentoriams aiškinama įvairiai. Pirmiausia, mentoriai, perduodami savo žinias ir patirtį, tokiu būdu socialiai prisideda prie šalies gerovės, padėdami būsimiems profesionalams pasiekti karjeros aukštumų – juk kuo daugiau savo srities ekspertų, tuo turtingesnis ir kokybiškesnis šalies darbo jėgos laukas.

Žiūrint iš pragmatiškos pusės, užsienio tyrimai atskleidžia, kad tiek mentoriai, tiek mokiniai, bendradarbiavę mentorystės principu, ilgalaikėje perspektyvoje gali pasidžiaugti didesniu atlyginimu. Ir nors priežastinius ryšius brėžti ankstoka, daroma prielaida, jog mentoriai tokio bendradarbiavimo dėka tiek įtvirtina savo kompetencijas ir praplėčia pasaulėžiūrą, kad gali drąsiau konkuruoti su kitais savo sričių ekspertais. Tai patvirtina ir kiti skaičiai – net 75 proc. viename užsienio tyrime dalyvavusių mentorių teigia, jog mentorystė prisidėjo prie jų kopimo karjeros laiptas. Galiausiai, geresnis jaunosios kartos supratimas, talentų paieška, praplėstas kontaktų ratas – visa tai neišvengiamai praturtina ir patį mentorių.

Antrindama platformos bendraautorė Tatjana atkreipia dėmesį į „atvirkštinės mentorystės“ fenomeną. Pasak jos, mentoriaujant tam tikrose srityse, kaip antai IT, pastebima, jog savo sričių senbuviai, bendraudami su veržliais, smalsiais ir nuolat tobulėti siekiančiais jaunuoliais, neretai pasisemia iš jų naujų žinių. Kartais ilgą laiką sukantis toje pačioje nišoje prireikia inovatyvių įžvalgų, kitokio požiūrio kampo, ir būtent mokiniai gali tai pasiūlyti.

Žvilgsnis į priekį

Autoriai atvirauja, jog ilgalaikėje perspektyvoje svajoja apie tokią platformą, kurioje galėtų susijungti mentoriai ir mokiniai iš skirtingų pasaulio kraštų. Kaip neįtikėtina būtų semtis finansų žinių iš amerikiečių brokerio, ugdyti pardavimų kompetencijas kartu su kolega iš Kinijos, ar planuoti nuosavą verslą išvien su kaimynais skandinavais.

„O kol kas į svajonę žengiame mažais žingsneliais: džiaugiamės papuolę tarp dešimties geriausių 2016 m. Lietuvos startuolių, sekame vis augantį bendradarbiaujančių mentorių ir mokinių porų skaičių ir artimiausiu metu planuojame pirmuosius mokymus bendruomenės mentoriams“ – socialiniame tinkle dalinasi platformos kūrėjai.

Panašu, kad mentorystės bendruomenė artimiausiu metu tik dar labiau augs ir stiprės, o profesinių klausimų nestokojantys turės vis daugiau galimybių surasti trokštamus atsakymus. Juk sakoma – tam, kad žmogus taptų absoliučiai bet kurios profesinės srities ekspertu, jis privalo skirti 10 000 valandų nuolatinei praktikai. Dabar jau žinome, kad atradus profesinę aistrą ir šalia turint tos srities profesionalą, 10 000 valandų kelionė gerokai sutrumpėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)