Net 51 proc. apklaustųjų kaip svarbiausią problemą nurodė infliaciją ir kainų augimą, rodo naujausio standartinio Eurobarometro tyrimo rezultatai.

Kitos 4 svarbiausios lietuvių minimos savo valstybės problemos taip pat susijusios su ekonomika: nedarbas (26 proc.), mažos pensijos (21 proc.), aukšti mokesčiai (20 proc.), bendra ekonominė padėtis (19 proc.). Tik šeštoje vietoje atsidūrė imigracijos į ES problema, kurią kaip svarbią paminėjo 15 proc. Lietuvos piliečių.

Vidutinis europietis kalbėdamas apie savo šalies problemas, visų pirma, minėjo nedarbą (31 proc.) ir imigraciją (26 proc.). Terorizmas kaip svarbi problema buvo minimas 14 proc. apklaustųjų (palyginti Lietuvoje – tik 1 proc.).

Paklausti, kokios problemos yra pačios aktualiausios visos ES mastu, tiek Lietuvos piliečiai, tiek visos ES piliečiai pirmiausia minėjo dvi: terorizmą (44 proc. Lietuvoje ir 33 proc. vidutiniškai ES) ir imigraciją (53 proc. Lietuvoje ir 45 proc. vidutiniškai ES). Viešųjų finansų situacija kaip viena pagrindinių problemų buvo minima vidutiniškai 17 proc. europiečių.

Atsakydami į klausimą, kokiais informacijos šaltiniais labiausiai pasitiki, tiek Lietuvos piliečiai, tiek ir visi europiečiai nurodė radiją ir televiziją (Lietuvoje jais pasitiki atitinkamai 66 ir 62 proc. apklaustųjų, o visoje ES vidutiniškai – 59 ir 50 proc.).

Taip pat daug piliečių pasitiki spauda (Lietuvoje – 53 proc., ES vidutiniškai – 46 proc. apklaustųjų). Internetu pasitiki 43 proc. Lietuvos piliečių. Tai vienas aukščiausių rodiklių visoje ES, kur vidutinis pasitikėjimas šiuo informacijos kanalu yra 36 proc.

Per tyrimą taip pat buvo analizuojamas gyventojų pasitenkinimas gyvenimu (dvejus metus Lietuvoje kilęs pasitenkinimo savo gyvenimu rodiklis 2016 m. rudenį smuktelėjo 5 procentiniais punktais; šiuo metu 70 proc. Lietuvos piliečių yra patenkinti savo gyvenimu), gyventojų lūkesčiai, pasitikėjimas institucijomis, ES politikos prioritetų vertinimas.

Eurobarometro tyrimas atliktas 2016 m. lapkričio mėnesį visose 28 ES valstybėse narėse.

Per tyrimą visoje Lietuvoje apklausti 1009 respondentai, atrinkti atsitiktinės tikimybinės atrankos būdu. Respondentų amžius – 15 metų ir vyresni. Apklausa reprezentuoja visų Lietuvos piliečių nuomonę su ne didesne kaip 3,1 proc. statistine paklaida.