Kaip skelbia BBC, per Federalinio atsargų banko posėdį – pirmąjį nuo tada, kai JAV prezidento pareigas eina Donaldas Trumpas, – buvo apsvarstyta galimybė didinti palūkanų normą jau kovo mėnesį. Dauguma ekonomistų prognozuoja, kad palūkanų normos bus didinamos birželį.

Tačiau iš protokolo matyti, kad FED pareigūnų nuomonės šiuo klausimu išsiskyrė dėl netikrumo, susijusio su D. Trumpo politika.

JAV vyriausiasis ekonomistas iš „Capital Economics“ Paulas Ashworthas sakė, kad „gana greitai“ frazė protokole „aiškiai palieka daug erdvės palūkanų normų didinimui kovą, nors... mes vis dar manome, kad FED šį sprendimą atidės iki birželio“.

„IHS Markit“ teigimu, protokolas ir kiti neseniai publikuoti dokumentai parodė, kad „didelė galimybė“, jog palūkanų normos bus didinamos kovą.

Jeigu vasario mėnesio infliacijos lygis ir užimtumo duomenys atitiks „neseniai užfiksuotas tendencijas“, FED gali „neturėti dingsties susilaikyti nuo tokio sprendimo“.

„Pantheon Macroeconomics“ vyriausiasis ekonomistas Ianas Shepherdsonas sakė, kad kitas palūkanų normų didinimas labiau tikėtinas gegužę nei kovą.

Kaip parodė protokolas, pora FED pareigūnų pasiūlė, kad Centriniam bankui galbūt reiktų pakeisti savo politikos pareiškimo formuluotę.

Banko patikinimas, esą jis planuojąs didinti palūkanas „laipsniškais tempais“, gali būti „neteisingai suprastas kaip įsipareigojimas per metus padidinti tik kartą ar du kartus“, tvirtino jie.

JAV federalinis atsargų bankas per sausio 31 -vasario 1 dienomis vykusį posėdį paliko galioti dabartinę palūkanų normą.

Gruodį JAV federalinis atsargų bankas padidino bazinę palūkanų normą 0,25 proc. punkto, iki 0,50-0,75 procento, pirmą kartą nuo 2015 m. gruodžio ir antrą kartą per pastaruosius dešimt metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją