Pasak J. Dijsselbloemo, per šį posėdį buvo nuspręsta, kad Graikijos kreditorių atstovai greitu laiku sugrįš į Atėnus aptarti su šalies valdžia „papildomo reformų paketo“, kuris gali būti susijęs su pensijų ir mokesčių sistemomis.

Iš J. Dijsselbloemo pasisakymo galima suprasti, kad akcentas nuo griežto taupymo proceso perkeliamas prie esminių reformų, skirtų stabilizuoti šalies biudžetą, proceso.

Anksčiau pirmadienį, prieš prasidedant euro grupės posėdžiui, J. Dijsselbloemas sakė, kad jo tikslas – įtraukti į Graikijos kreditavimo procesą Tarptautinį valiutos fondą.

Dabar Graikija pagal trečiąją finansinės paramos programą kredituojama tik iš Europos stabilumo mechanizmo (ESM), paremto euro zonos finansais.

Dviejose ankstesnėse finansinės paramos programose TVF dalyvavo kaip kreditorius.

„TVF visada aiškiai leisdavo suprasti, kad sieks stabilios biudžeto trajektorijos, paremtos esminėmis reformomis, skirtomis atgaivinti ekonomiką, ir kad sieks skolos tvarumo, – priminė J. Dijsselbloemas jau per spaudos konferenciją. – Skolos tvarumo klausimas bus grąžintas į darbotvarkę po to, kai bus suderintas visas reformų paketas“.

„Kreditorių atstovai ir Graikijos valdžia laikosi bendros nuomonės, kad šaliai būtinas esminių reformų paketas, kaip ir reikalauja TVF. Derybos dėl reformų paketo dydžio dar vyksta, – sakė J. Dijsselbloemas. – Mano tikslas – įtraukti TVF į Graikijos kreditavimą. Reformų paketas, biudžeto trajektorija, skolos tvarumas turi būti pakankami – TVF turi būti tikras, kad jo reikalavimai Graikijai įvykdyti ir kad jis gali iškelti direktorių taryboje klausimą dėl kreditavimo šaliai atnaujinimo“.

Euro grupės vadovas priminė, kad žengti svarbūs žingsniai, tačiau dar nepakankami tam, kad TVF iškeltų klausimą dėl Graikijos kreditavimo direktorių taryboje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją