Bendrovė „Publicum Fcomm“ trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame cituojamas koncerno prezidentas Darius Mockus:

„Jei per daugiau nei 70 metų niekam nepavyko surasti didžiulę istorinę vertę turinčio dokumento, tai labiausiai tikėtinos dvi versijos – arba niekas rimtai neužsiėmė paieškomis, arba Aktas tiesiog dingęs negrįžtamai. Artėjant Nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui, mes norime padėti tašką šioje užsitęsusioje istorijoje.

Žinau, kad egzistuoja ne mažiau nei šešios skirtingos dokumento dingimo ir jo buvimo vietos versijos, todėl akivaizdu, kad ieškant dokumento sėkmę gali nulemti ne tik žinios, bet ir gebėjimas sutelkti pagalbininkų būrį, investicijos į pasirengimą ir krislas avantiūrizmo. Tuo tarpu siūlomas atlygis, manau, atitinka rizikos laipsnį ir galimas sąnaudas paieškoms“.

Pranešime taip pat nurodoma, kad jei dokumentas būtų rastas koncernas jį padovanotų valstybei.

Tačiau netrukus bendrovės „Idea prima“ vadovas, komunikacijos konsultantas Paulius Tamulionis „Facebook“ paskyroje pasidalijo tokiu įrašu:

„Esi vienas turtingiausių verslininkų. Nutari pagerinti reputaciją mecenatyste Lietuvos 100 m. proga, paprašai komunikacijos specialisto pasiūlyti idėjų, atsirenki tinkamiausią ir įgyvendini ją kaip savo, kartu su kita agentūra. Idėja kaip ir Tavo, nes juk sumokėjai 6 Eur už menkę baltame padaže „Basiliko“ restorane“.

Ne vienam besidalinančiam ir pasisakančiam po šiuo komentaru aišku, kad šiuo įrašu norėta pasakyti, jog kažkas pasisavino idėją apie premiją už akto originalą.

Tačiau pats įrašo autorius, sutikęs, kad būtų cituojamas jo įrašas, kol kas daugiau nieko nekomentavo.

„MG Baltic“ prezidentas D. Mockus neneigė bendravęs su P. Tamulioniu apie idėją dėl Nepriklausomybės akto originalo.

„Ką man reiktų patvirtinti, ar aš su juo pietavau? Pietavau. Teisybė“, – DELFI sakė verslininkas.

Paklaustas, ar pietų metu buvo pasiūlyta tokia idėja, jis kalbėjo:

„Sakė, turiu tau nemokamą pasiūlymą. Ir tą nemokamą pasiūlymą mes po pusės metų ilgai svarstę paleidome į gyvenimą.

<...> Čia tos aplinkybės, tai žinote. Kad čia nauja idėja? Apie ją 70 metų kalbama. Žinote, čia, duok Dieve, realizuoti tokią idėją. O čia, kad tai kelti? Kiek tokių sakytojų yra. Istorikas yra apie tai net knygą parašęs. Tas klausimo kėlimas, kaip sakyti, nei keistas, nei nekeistas“.

„Publicum Fcomm“ direktorius Vaidotas Vyšniauskas DELFI pripažino, kad idėja apie milijoną eurų buvo ne jų bendrovės.

„Ne, manęs jau kažkas klausė FB. Sakiau, kad ne mūsų. Turinys mūsų, mechanizmas mūsų, instrumentai, bet pati idėja – ne mūsų“, – pakomentavo jis.

Pagal Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymą autorių teisių objektais nelaikomi: idėjos, procedūros, procesai, sistemos, veiklos metodai, koncepcijos, principai, atradimai ar atskiri duomenys ir kt.

Advokatų profesinės bendrijos „Žabolienė ir partneriai Metida“ partneris advokatas Erikas Saukalas šią situaciją pakomentavo taip:

„Žvelgiant iš teisinės pusės, iš tiesų, idėjos, kaip autorių teisių objektai, nėra saugomos, todėl už svetimos idėjos panaudojimą nėra baudžiama. Pagal autorių teisę gali būti saugomas pats idėjos realizavimo turinys, jos įgyvendinimo būdas.

Nuo idėjų vagystės galima apsisaugoti tik vienu būdu – sudarant konfidencialumo sutartį, kurioje būtų numatytos sankcijos, baudos už jos neteisėtą idėjų atskleidimą ir panaudojimą.

Dabar pakankamai populiaru, kad verslo partneriai pietų metu aptaria įvairius reikalus, dalinasi idėjomis, ir tiesiog nėra galimybės tokią sutartį pasirašyti. Tačiau apie ją negalima pamiršti ir sutarties suderinimu patartina pasirūpinti kuo skubiau“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (383)