Turizmo departamento duomenimis, per praėjusių metų devynis mėnesius iš Lietuvos aplankyti Baltarusijos išvyko apie 153,8 tūkst. turistų (1,8 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį 2015 m.). Ar bevizis režimas Gardine pastebimai pakeitė į šią kaimyninę šalį važiuojančių Lietuvos gyventojų skaičių, bus galima pamatyti paskelbus galutinę praėjusių metų turizmo statistiką.

Vis dėlto išvykas į Baltarusiją organizuojančių bendrovių atstovai pastebi, kad, kaip reikiant, augantį susidomėjimą šia vienintele Europoje (neįskaitant Rusijos) autoritarine valstybe.

Svarbiausia kaina

Keliones autobusu ne tik į Gardiną, bet ir Baltarusijoje esančias senąsias LDK pilis organizuojančios bendrovės „Kelionių laikas“ direktorė Ilona Jozėnienė teigė, kad kelionės į Baltarusiją aktyviai užsakinėjamos. Tiesa, gyventojams, renkantis kelionę, visgi svarbiausiu kriterijumi lieka kaina, todėl kelionės, kur nereikia vizos, sulaukia daugiau dėmesio.

„Dabar labai aktyviai klientai užsakinėja tas keliones į Gardiną, kurios vyks nuo balandžio pabaigos ir įtraukiamas plaukimas Augustavo kanalais“, – pasakojo moteris.

Primename, kad pernai spalį Baltarusija paskelbė bevizį režimą Augustavo kanalų parko iniciatyva. Bevizis režimas leidžia turistams aplankyti gamtos objektą bei nuvykti į Gardiną ir jo apylinkes. Keliautojai įspėjami, kad išvykus iš bevizio režimo teritorijos gresia baudos.

Pasiteiravus, kodėl lietuvius domina išvykos į Baltarusiją, I. Jozėnienė pabrėžė, kad trumpos kelionės, į netoli Lietuvos esančius kraštus, domina dėl savo kompaktiškumo.

Pašnekovė taip pat neigė mitus, kad į Baltarusiją didelė dalis Lietuvos gyventojų važiuoja apsipirkti: „Nėra ten taip, kad labai pigiai visko galima apsipirkti. Tam važiuojama į Lenkiją. Gardinas domina dėl to, kad per savaitgalį galima pamatyti tai, kur dar nesi buvęs, ypač jaunimui. O vyresni nori pamatyti, kas ten pasikeitę“.

Minėta kelionių agentūra renka ir atskiras senjorų grupes kelionėms į Gardiną. Kaip pasakojo I. Jonėnienė, vyresnio amžiaus žmonės mėgsta keliauti bendraamžių būryje: „Jiems smagiau, patogiau, tempas kitoks, o ir kainą senjorams siūlome mažesnę“.

„Kelionių laikas“ pavasarį pradeda organizuoti ir dviejų dienų keliones į Gardiną, tačiau kartu tuomet įtraukiama ir išvyka į Balstogę Lenkijoje. Vis dėlto, kaip pripažino pašnekovė, lietuviams dėl kainos patrauklesnės vienos dienos kelionės.

Pats darbymetis

Kad kelionių organizatoriai turi kaip reikiant daug darbo dėl Lietuvos gyventojų susidomėjimo Baltarusija, pripažino ir bendrovės „Interlux travel“ direktorė Violeta Fontanini. Ši bendrovė taip pat organizuoja vienos ar dviejų dienų keliones į Gardiną.

„Esame užsivertę darbais ir ne tik Gardino. Šluoja viską, tačiau lietuviai renkasi dažniausiai arba pigiausius variantus, arba labai brangius“, – kalbėjo pašnekovė. Pasak jos, tarp trumpų kelionių taip pat populiarios išvykos į Krokuvą.

V. Fontanini teigimu, ypač žiemą populiaresnės vienos dienos išvykos į Gardina, nors pavasarį organizuojamų dviejų dienų kelionių grupės jau taip pat surinktos.

Kaip pasakojo pašnekovė, į Gardiną išvyksta tiek autobusų, kiek keleivių surenkama: pilnas autobusas – 66 žmonės, kad vyktų reikia užpildyti – 46 turistais.

Turistus į Baltarusiją kelionių organizatoriai veža ne tik šeštadieniais, bet ir šventinėmis dienomis. Pavyzdžiui, vasario 16 d. į Gardiną išvyko du minėtos bendrovės autobusai, artimiausią šeštadienį, vasario 18 d., – keturi autobusai.

„Pastebime, kad yra turistų, kurie važiuoja į Gardiną ne vieną, o po 3-4 kartus“, – pridėjo pašnekovė.

Pasak jos, jei vienos dienos kelionei į Gardiną galima surinkti tiek grupių, kiek laisvų autobusų turima, dviejų dienų kelionės Gardine organizavimas labiau ribotas.

„Vietų pavasariui dar yra, bet ten yra šiokia tokia problema su viešbučiais, ne visada gali priimti labai didelį kiekį žmonių. Nesinori turistų išmėtyti po hostelius, todėl apgyvendiname viename didžiuliame turistiniame viešbutyje. Ten jis vienas ir yra, todėl dviejų dienų kelionėms galime vežti tik vieną autobusą“, – teigė V. Fontanini.

„Interlux travel“ keliones į Gardiną organizuoja ir latviams, tačiau šiems, pasak pašnekovės, šis miestas nėra toks įdomus, todėl prie latvių renkami ir turistai iš Panevėžio. Kelionės į Gardiną iš Latvijos organizuojamos apie kartą per mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (560)