Premjeras Algirdas Brazauskas antradienį žurnalistams sakė, kad bet kokios pretenzijos turėtų būti keliamos ne Vyriausybei, o Valstybės turto fondui.

"Kiek aš žinau, šitos pretenzijos gali būti keliamos tik Valstybės turto fondui, nes visus santykius turėjo Turto fondas. Vyriausybė kaip ūkio subjektas čia nedalyvavo", - kalbėjo premjeras po Vyriausybės posėdžio.

Naujas ieškinys arbitraže reiškia, kad nesėkmingas "Geonaftos" privatizavimas Vyriausybei gresia nuostoliais, kurie jau prilygsta už įmonę gautai sumai. "Naftos gavybą" šiuo metu kontroliuoja "Dujotekanos" vadovas Rimandas Stonys kartu su partneriais, o investicija į bendrovę jau yra atsipirkusi vien iš gautų dividendų.

Savo pretenziją "Naftos gavyba" argumentuoja tuo, kad privatizuojant "Geonaftą" sutartyje nebuvo nurodyta, jog tuo metu įmonei buvo iškeltas Švedijos bendrovės "Svenska Petroleum Exploration" ieškinys. Teigiama, kad dėl kelerius metus trukusio bylinėjimosi Kopenhagos arbitraže patirtos išlaidos sumažino "Geonaftos" vertę.

Kopenhagos tarptautiniame teisme "Svenska" 2003 metais iš Lietuvos Vyriausybės bei "Geonaftos" prisiteisė 12,5 mln. JAV dolerių ir šiuo metu Lietuvos teismuose bylinėjasi dėl šio sprendimo pripažinimo. Teismo sprendimu yra areštuota maždaug 20 mln. litų vertės "Geonaftos" turto.

2000 metais "Svenska" kreipėsi į arbitražą, teigdama, jog buvo pažeista "Genčių naftos" teisė kartu su bendrove "Geonafta" eksploatuoti Kretingos ir Nausodžio naftos telkinius Vakarų Lietuvoje. Šiuos telkinius eksploatuoja "Geonafta", kuri, kaip ir "Svenska", valdo 50 proc. "Genčių naftos" akcijų.

Lenkijos kompanijos "Petrobaltic" ir "Energopol Oil", Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos bei Lietuvos finansų maklerio įmonės "Vivum" sukurta bendra įmonė "Naftos gavyba" 2000 metų spalį už 52 mln. litų įsigijo 80,94 proc. "Geonaftos" akcijų.

1999-aisiais nedaug pelno uždirbusi "Geonafta", išaugus naftos kainoms, 2000-aisiais gavo 51,5 mln. litų grynojo pelno, o 2001-aisiais - 48,2 mln. litų, iš kurių mokėjo nemažus dividendus akcininkams.

Pasak rinkos dalyvių, vien dėl to "Geonaftos" privatizavimas nebuvo sėkmingas, nes vėliau būtų galima už įmonę gauti gerokai didesnę sumą.

"Geonafta", tiesiogiai ir per susijusias įmones išgaunanti visą šalyje gaunamą naftą, pernai uždirbo 49,7 mln. litų pelno ir išmokėjo 48 mln. litų dividendų.

Iš viso "Geonafta" pernai gavo 84,6 mln. litų pajamų - 34,5 proc. daugiau nei 2003-iaisiais (62,9 mln. litų). 2004 metais "Geonafta" išgavo 105,7 tūkst. kubinių metrų naftos - 3 proc. daugiau nei 2003 metais (102,6 tūkst. kubinių metrų).

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją