„Investuotojų forumo“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė teigė, kad tai buvo pirmasis investuotojų interesus atstovaujančios organizacijos atstovais susitikimas su finansų ministru. Susitikimo metu buvo aptarti laukiantys ministerijos darbai, prioritetai ir mokesčių klausimai.

Kaip teigė R. Skyrienė, daug dėmesio buvo skirta pagrindiniam prioritetui – kovai su šešėline ekonomika.

„Jaučiame, kad dar yra iš gyventojų didelė tolerancija ir visi žinome tuos sektorius, kur jos daugiausia, todėl į juos galima koncentruotis. Pavyzdžiui, mažmeninė prekyba, paslaugų sektoriai. Tarp ruošiamų čekių loterijų, siūlome kartu paderinus su Aplinkos ministerija įvesti tvarką, kad nebebūtų pardavinėjami nauji butai su daline apdaila. Galvojame, kad galbūt reikėtų atsisakyti nefiskalinių čekių, nes kam juos papildomai spausdinti, jei užtenka vieno“, – kalbėjo R. Skyrienė.

Portalas DELFI jau prieš metus rašė apie Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos išsakytą mintį, kad valstybei atsigavus po paskutinės krizės artėja laikas prabilti apie naujų butų pardavimus tik su pilna apdaila.

Kalbant apie nefiskalinius čekius Lietuvoje jau nuo 2014 m. galioja sistema, kur verslininkų naudojami kasos aparatuose yra užfiksuojami visi, net ir nefiskaliniai kvitai. Tokia tvarka leidžia Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) patikrinti informaciją net ir neturint fiskalinių čekių.

R. Skyrienė, kalbėdama apie priemones, kurios padėtų kovoti su šešėline ekonomika, paminėjo ir lengvatą gyventojams statybos ar būsto remonto darbams.

„Yra užsienio šalyse pavyzdžių, kur, pavyzdžiui, galima susigrąžinti fiziniam asmeniui statybos darbų PVM“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak jos, su ministru aptartas ir investavimo aplinkos gerinimas Lietuvoje: „Čia svarbu, kad mokesčių sistema būtų ir aiški, ir stabili“.

Komentuodama idėjas apie mokestines lengvatas reinvestuojamam pelnui, R. Skyrienė teigė, kad „Investuotojų forumo“ mokesčių specialistams atrodo, kad daugiau naudos atneštų ne reinvestuojamo pelno, bet investicijų lengvatos.

„Kalbėjome apie tam tikras lengvatas, pavyzdžiui, mokslinių darbų lengvatą, kuri yra puiki ir išsiskirianti, tačiau mažai įmonių deklaruoja tai ir matome problemą, kad sunku įrodyti, kad yra tokia veikla, todėl reikėtų permąstyti, kas iš tiesų galėtų pasinaudoti šia mokesčių lengvata“, – pasakojo „Investuotojų forumo“ atstovė.

DELFI primena, kad šiuo metu Lietuvoje galioja mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros lengvata, leidžianti susimažinti pelno mokestį.

Investuotojų atstovė teigė, kad verslas taip pat pasisako už šiuo metu galiojantį 70 proc. apribojimą nuostoliams perkelti. Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą perkeliamų atskaitomų mokestinių nuostolių suma negali būti didesnė kaip 70 proc. mokesčio mokėtojo apmokestinamojo pelno.

Rūta Skyrienė

„Taip pat išsakėme nuomonę, kad investuotojai nelabai patenkinti Mokestinių ginčų komisijos darbu. Jie argumentuoja, kad gal jos nereikia, jei vis vien sprendimai turi būti gaunami teisme, tai kam reikalinga tarpinė struktūra“, – kalbėjo R. Skyrienė.

Primename, kad Mokestinių ginčų komisija buvo įsteigta dar 1998 m. Komisija nagrinėja mokestinius mokesčių mokėtojų skundus.

„Investuotojų forumo“ vykdančioji direktorė taip pat teigė su ministru V. Šapoka aptarę ir „Sodros“ reformą.

„Atėjus į valdžią buvo panaikintas „Sodros“ lubų įvedimas. Matome, kad atlyginimai ir toliau auga, darbo jėgos kaštai ir toliau augs, tai be lubų galime tapti labai nekonkurencingi“, – komentavo pašnekovė. Pasak jos, aptartas ir darbuotojo bei darbdavio įmokų sujungimo klausimas. Tai darant, R. Skyrienės manymų, būtų galima perskaičiuoti kai kuriuos „Sodros“ tarifus ir gyventojų pajamų mokestį (GPM).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)