Užsiimanti melioracija, kelių tiesimu, bendrovė „Šalmesta“ neseniai įgyvendino Vietinio užimtumo projektą. Iš Darbo biržos gavusi paramos, pridėjusi savų pinigų, nusipirko keturis sunkvežimius, kelis ekskavatorius. Taip darbo atsirado septyniems biržoje registruotiems bedarbiams.

„Buvo atranka, prieš tai buvom Darbo biržoje. Atėjom, patiko. Darbo yra, dirbam jau 3 mėnesius“, – džiaugėsi vairuotojas Nikolajus Gurskij.

„Iš Darbo biržos subsidijų gavome 94 tūkst. eurų, maždaug tiek pat, įskaitant PVM, draudimus, teko prisidėti savų lėšų. Dieveniškės turime žvyro karjerą, tai ten galėtumėm įsteigti 3 – 4 darbo vietas vietos žmonėms“, – sakė UAB „Šalmesta“ generalinis direktorius Juozas Garla.

Darbo biržos parama pravertė ir Akmenynės kaime esančiai bendrovei – įsigijo stakles vamzdžiams gaminti. Dvi darbo vietas verslininkas įsipareigojo išlaikyti trejus metus.

„Savų pinigų reikėjo 35 proc. pridėti, o 65 proc. davė Darbo birža. Norėjome, kad būtų vietiniai darbininkai – iš kaimo“, – pasakojo UAB „Gręžiniai“ direktorius Miroslavas Bacevičius.

Nauja paslauga Šalčininkuose – vaikų žaidimų kambarys, įsteigtas darbo biržai skyrus 14 tūkstančių eurų įrangai.

„Tai duoda pajamų išsilaikyti, už nuomą sumokėti, darbo vietą išlaikyti“, – kalbėjo verslininkė Aistė Janovič.

Parama Vietinio užimtumo projektams Šalčininkų rajonas naudojasi daugiau nei dešimtmetį, per tą laiką įkurta puspenkto šimto darbo vietų, pernai – per 20.

„Ne tik mūsų rajono verslininkai naudojasi ta programa, bet gali atvykti verslininkai ir iš kitų rajonų. Pernai taip padarė bendrovė „Vakarų Ūkas“ iš Gargždų ir įkūrė 10 darbo vietų Turgelių seniūnijoje. Yra palengvintas garantijų suteikimas, nereikia visai paramos daliai, o tik pusei imant iš banko paskolą. Taip gerinamos sąlygos“, – pasakojo Vilniaus teritorinės darbo biržos Šalčininkų skyriaus vedėja Liana Rybak.

Darbo vietoms kurti iki 100 tūkst. eurų iš Darbo biržos gali gauti darbdaviai, kurie įgyvendina Vietinių užimtumo iniciatyvų projektus.

Šiemet į tokią paramą gali pretenduoti verslo įmonės iš 49 savivaldybių, tarp jų ir atskiros seniūnijos, kuriose nedarbas didesnis nei vidutiniškai šalyje. Dabar šis rodiklis siekia 8,7 proc. ir yra kiek mažesnis nei pernai tuo pačiu metu.