„Dzūkijos vandenys“ perspėja: tokie skambučiai yra apgaulė. Bendrovė „Dzūkijos vandenys“ telefonu ar el. paštu neklausia jokios asmeninės informacijos!

„Vykdydama kokias nors akcijas, bendrovė „Dzūkijos vandenys“ apie tai alytiškius plačiai informuoja, paskelbia vietinėje žiniasklaidoje bei bendrovės interneto svetainėje www.vandenys.lt

Tad būkite budrūs, kad pas jus užsukę vandens filtrų pardavėjai neapsuktų galvą savo siūlomais „tyrimais“ ir įtaigiomis „išvadomis“. Nors vandens kokybę kontroliuojančios tarnybos vieningai tvirtina, kad Alytuje vandentiekiu tiekiamas požeminis vanduo yra saugus ir kokybiškas, tačiau vandens filtrų pardavėjai apie tai gyventojams pasakoja atvirkščiai ir tuoj pat savo žodžius patvirtina „tyrimu“, kuris tiesiog žmogų išgąsdina. Į vandenį įkiša elektrodus ir netrukus vanduo ima rusvai putoti, atsiranda nuosėdų", - teigiama bendrovės pranešime.

Tokiu „tyrimu“ žmogus įtikinamas, kad vandentiekio vanduo yra tikrai nešvarus, netgi kenksmingas sveikatai. Tačiau atkreipiamas gyventojų dėmesį, kad šis eksperimentas labai paprastai paaiškinamas.

„Vandentiekio vandenyje yra daug sveikatai naudingų mikroelementų ir mineralų, todėl vandenį veikiant elektra, vyksta cheminės ir elektrocheminės reakcijos. Iškritusiose nuosėdose daugiausia būna geležies. Atliekant tokį pat „tyrimą“ su filtruotu ar distiliuotu vandeniu, reakcija būna labai silpna, mat tokiame vandenyje beveik nelikę vertingų medžiagų. Ypač stiprią reakciją pamatytume, jei elektrodus įmerktume į mineralinį vandenį.

Vanduo iš čiaupo Alytuje yra labai geros kokybės, atitinkantis Lietuvos higienos normos HN 24:2003 numatytus reikalavimus, keliamus geriamojo vandens saugai ir kokybei. Vanduo tinkamas gerti nevirintas ir nefiltruotas", - nurodo bendrovė.

Kas yra kietas vanduo?

Pasak pranešimo, nepagrįstai žmonės gąsdinami ir teiginiais, kad kietas vanduo yra pavojingas žmogaus sveikatai.

„Vandens kietumo, kurį lemia ištirpusios kalcio ir magnio druskos, Lietuvos higienos norma HN 24:2003 net nereglamentuoja. Kietas vanduo gali „nepatikti“ arbatinukams ir buitinei technikai, tačiau žmogaus sveikatai kietesnis vanduo yra sveikesnis. Nustatyta, kad kalcis ir magnis, patekę su geriamuoju vandeniu į organizmą, sudaro nemažą bendro organizmo druskų balanso dalį. Kuo minkštesnis vanduo, tuo jis labiau „plauna“ mineralus iš žmogaus organizmo. Mokslininkai pastebi, jog žmonės, geriantys kietesnį vandenį, rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis.

Gerdami vandenį iš čiaupo, t. y. nevirintą ir nefiltruotą, organizmą aprūpiname vertingomis medžiagomis. Nepatariama nuolat gerti ir virinto vandens, nes verdant ant arbatinuko sienelių nusėda žmogui naudingos mineralinės druskos ir mikroelementai", - rašoma „Dzūkijos vandenų“ pranešime.

Pasak jo, filtrai iš vandens pašalina didžiąją dalį žmogaus sveikatai vertingų mineralinių druskų (kalcį, magnį, natrį, kalį, chloridus, sulfatus, hidrokarbonatus ir kt.) ir mikroelementų (fluorą, manganą, geležį, jodą, cinką, varį ir kt.).

„Tačiau mūsų organizmui šios medžiagos yra gyvybiškai būtinos. Perkame vaistinėje ir naudojame jas kaip papildus. Filtruotas vanduo tinka skalbti, praustis ar kitiems komunaliniams poreikiams tenkinti, bet ne maistui gaminti.

Svarbu žinoti, kad įsidėjus filtrus, juos būtina nuolat atnaujinti, nes filtruose gali kauptis ir gesti nešvarumai. Tokiu filtru „išvalyto“ vandens geriau nevartoti, nes jis kenkia sveikatai.

Alytaus mieste geriamojo vandens kokybės priežiūra atliekama pagal UAB „Dzūkijos vandenys“ sudarytą Geriamojo vandens, tiekiamo vartotojams, kokybės priežiūros programą, suderintą su Alytaus apskrities Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Vartotojams tiekiamo geriamojo vandens kokybė yra tikrinama ir Alytaus apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratorijoje, pagal patvirtintą mėginių pristatymo planą. Abiejų laboratorijų tyrimo rezultatai palyginami ir nėra buvę atvejų, kad tarp rezultatų būtų esminių skirtumų. Taigi, yra absurdiška siūlyti papildomai tikrinti iš čiaupo tekantį šaltą geriamąjį vandenį – raginame būti atidžiais išgirdus, kad kažkas nori patikrinti vandens kokybę Jūsų namuose", - nurodoma bendrovės pranešime.