Agrokoncernas“, kurio vieninteliu akcininku yra Seimo narys ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis, patvirtino, kad G. Kildišienės per išperkamosios nuomos sutartį naudotas „Range Rover“ automobilis buvo įsigytas ne Lietuvoje.

„Automobilis pirktas pasirinkus geriausią automobilių pardavėjų pasiūlymą. Jis buvo gautas iš Lenkijos“, – į DELFI užklausą atsakė „Agrokoncernas“.

Tiesa, įsisiūbavus skandalui dėl buvusios Seimo narės naudojamo privačiai įmonei priklausančio automobilio, G. Kildišienė patvirtino, kad jos mamos vardu sudaryta išperkamosios nuomos sutartis su „Agrokoncernu“ nutraukiama. Ką toliau žada bendrovė daryti su paskutiniu metu itin dažnai linksniuotu automobiliu, „Agrokoncernas“ tiksliai neatsakė.

„Minėtas automobilis yra „Agrokoncerno“ nuosavybė. Bendrovė priima sprendimus dėl savo turto naudojimo atsižvelgdama į bendrovės poreikius“, – rašoma bendrovės atsakyme.

Ar pigiau Lenkijoje?

Kaip jau minėta, bendrovė teigė, kad automobilį įsigijo ne Lietuvoje, bet Lenkijoje gavus geriausią automobilių pardavėjų pasiūlymą.

Bent jau šiuo metu oficialiuose „Land Rover“ automobilių atstovybių internetiniuose puslapiuose „Range Rover“ automobilių kainos fiziniam asmeniui Lenkijoje didesnės nei Lietuvoje.

Pavyzdžiui, „Range Rover“ naujo automobilio kainos Lenkijoje prasideda nuo 125 tūkst. eurų, kai Lietuvoje – nuo 99,1 tūkst. eurų. „Range Rover Sport“ Lenkijoje – nuo 69,5 tūkst. eurų, Lietuvoje – 63,3 tūkst. „Range Rover Evoque“ atitinkamai kainos nuo 39,2 tūkst. ir 36,4 tūkst. eurų.

Primename, kad Lietuvoje pridėtinės vertės mokestis (PVM) – 21 proc., Lenkijoje – 23 proc.

Kalbant apie fizinius asmenis, europa.eu internetiniame puslapyje nurodoma, kad perkant naują automobilį kitoje Europos Sąjungos šalyje joje mokėti PVM nereikia, tačiau PVM mokestį reikia susimokėti toje šalyje, kur automobilis yra registruojamas. Naujais automobiliais laikomi tie, kurie yra nuvažiavę mažiau nei 6 tūkst. km arba yra ne senesni nei šešių mėnesių.

Jei kitoje ES šalyje perkamas naudotas automobilis iš privataus asmens, PVM nėra mokamas nei šalyje kur automobilis perkamas, nei ten, kur bus naudojamas.

Jei pardavėjas yra profesionalus automobilių pardavėjas, tuomet PVM mokamas toje šalyje, kur perkamas automobilis.

PVM susigrąžinimas priklauso nuo to, kas bus daroma su automobiliu

Mokesčių konsultantų asociacijos prezidentė ir mokesčių ekspertė Rūta Bilkštytė komentavo, kad perkant automobilį kitoje Europos Sąjungos šalyje mokesčiai labai priklauso nuo to, ar automobilis yra visiškai naujas ar ne (senesnis nei pusmečio ar nuvažiavęs daugiau nei 6 tūkst. km).

„Sakykime, kad pirktas automobilis yra visiškai naujas už 100 tūkst. eurų, tuomet parduoda lenkai automobilį su 0 proc. PVM, o Lietuvoje priskaičiuojamas 21 proc. PVM ir yra įtraukiama į apskaitą“, – kalbėjo pašnekovė.

Jei perkamas ne naujas automobilis, tuomet PVM priskaičiuojamas ne nuo visos sumos, mokesčių specialistės teigimu, o nuo pardavėjo maržos.

„Jei perkamas naujas automobilis, tai visas PVM, minėtu pavyzdžiui, 21 tūkst. eurų įtraukiami visi į apskaitą ir tada jau viskas priklauso nuo to, kas toliau daroma su automobiliu“, – teigė R. Bilkštytė.

Pasak jos, jei su įsigyta transporto priemone įmonė nieko nedaro, ji neneša jokios papildomos naudos, tuomet nelabai yra skirtumo, kur įsigyti automobilį Lietuvoje ar Lenkijoje.

„Bet priklausomai nuo to, ką įmonė toliau darys su tuo automobiliu, gali būti mokestiniai atskaitymai. Jei, pavyzdžiui, automobilis naudojamas tik vežioti direktoriui, tada negali būti taikoma atskaita“, – svarstė pašnekovė.

Tačiau iš biudžeto susigrąžinti PVM galima, jei automobilis neša papildomas pajamas, pavyzdžiui, išperkamosios nuomos atveju.

„Tačiau ir čia viskas priklauso nuo to, kokios sutarties sąlygos, bet jei yra automobilio nuoma, tai yra uždirbamos pajamos, tai įmonė pasinaudoja atskaita, susigrąžina iš biudžeto PVM visą sumą, o tuomet PVM per nuomos mokestį vėl po truputį yra mokamas atgal į biudžetą“, – aiškino mokesčių specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (401)