Dėl aktyvių Lietuvos diplomatų Tekančios saulės šalyje pastangų ir glaudaus bendradarbiavimo su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba bei Žemės ūkio ministerija šiandien turime puikų bendro koordinuoto ekonominės diplomatijos institucijų darbo rezultatą.

„Lietuvos gamintojai, kurie norėtų eksportuoti ir rasti partnerius Japonijoje, kviečiami dalyvauti kovo 7–10 dienomis Tokijuje vyksiančioje tarptautinėje maisto ir žemės ūkio produktų parodoje „Foodex“. Joje Lietuva su nacionaliniu stendu prisistatys jau ketvirtą kartą“, – sako Lietuvos ambasadorius Japonijoje Egidijus Meilūnas.

Lietuvos ir Japonijos prekybiniai ryšiai intensyvėja. Per paskutinius penkerius metus prekių apyvarta tarp šalių išaugo daugiau kaip dvigubai. 2015 m. sudarė 87,2 mln. eurų, o per 2016 metų vienuolika mėnesių pasiekė 153,63 mln. eurų. 2016 m. sausio–lapkričio mėn. Lietuvos eksportas į Japoniją, palyginti su tuo pačiu 2015 m. laikotarpiu, išaugo beveik tris kartus – iki 117,75 mln. eurų. Daugiausia į Japoniją eksportuojama tabako ir perdirbto tabako pakaitalų, optikos, matavimo, medicinos prietaisų, baldų, patalynės ir čiužinių, pieno ir pieno produktų, gaminių iš mėsos, žuvies ir vėžiagyvių.

Tikėtina, jog gauti sertifikatai praplės lietuviško eksporto į Japoniją asortimentą ir paukštienos gaminiais.

Šiuo metu vyksta ES ir Japonijos derybos dėl laisvosios prekybos susitarimo, jas tikimasi užbaigti 2017 m. Derybose siekiama sumažinti Japonijos taikomus importo muitus pramoninėms prekėms, žemės ūkio ir maisto produktams. Pasirašius laisvosios prekybos susitarimą, Lietuvos gamintojai turės dar palankesnes galimybes prekiauti Japonijos rinkoje.