Konservatorius Andrius Kubilius privačių interesų deklaracijoje nurodė, kad išsinuomojo automobilį iš bendrovės „Alkesta“. Paklaustas, kodėl tokį sandorį sudarė su Alytaus bendrove, DELFI jis paaiškino:

„Paprastąja nuoma, o ne lizingu, jis yra nuomojamas nuo 2012 m. gruodžio 28 d. Tai reiškia, kad automobilis po nuomos laikotarpio netampa jo nuomininko turtu, o grąžinamas nuomotojui.

Nuoma pasirinkta todėl, kad 2012-2016 m. laikotarpiu automobilis buvo nuomojamas iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų, o pagal Seimo valdybos nustatytą tvarką, jos gali būti naudojamos tik automobilio nuomai, o ne lizingui ar kitokiems automobilio panaudojimo būdams, kad sutarties pabaigoje automobilis atitektų naudotojui.

Prisiekus naujai Vyriausybei tapau paprastu Seimo nariu ir ieškojau automobilio. Kadangi gyvenu užmiestyje, ieškojau nedidelio, taupaus visureigio tipo automobilio su automatine pavarų dėže“.

Klausiamas, kodėl pasirinktas būtent toks modelis, A. Kubilius atsakė: „Todėl, kad gyvenu užmiestyje ir norint privažiuoti prie namų reikia įveikti neasfaltuoto, kalvoto kelio atkarpą. Dyzelinis todėl, kad tokio tipo automobilio kuro sąnaudos yra mažesnės, o automatinė pavarų dėžė todėl, kad ji yra patogesnė. Taip pat tai buvo pigiausias iš kitų gamintojų pasiūlytų panašios klasės automobilių („Subaru“, „Škoda“)“.

Pasak politiko, tuo metu buvo pateiktos užklausos skirtingų automobilių gamintojų salonams. „Nissan Qashqai“ buvo pasirinktas esą rekomendavus kitiems Seimo nariams ir dėl šio automobilio kainos ir kokybės santykio. Rinktis automobilį nuspręsta iš bendrovės, kuri jį galėjo pristatyti greičiausiai:

„2016 m. gruodį nusprendžiau automobilio nuomą tęsti iki 2019 m. vidurio, nes automobilio techninė būklė visiškai tenkino. To paties automobilio, kurį nuomojau iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų, įsigyti arba lizinguoti negalėjau, nes tai būtų neteisėta. Todėl pasirinkau toliau tęsti nuomą nauja sutartimi“.

Buvęs premjeras taip pat teigė anksčiau nedeklaravęs sandorio, nes to nereikalavo teisės aktai – esą tai buvo ne privatus sandoris, už automobilio nuomą mokėta iš parlamentinei veiklai skirtų išlaidų.

„Pagal įstatymą Seimo narys turi deklaruoti privačius sandorius ir sutartis. 2012–2016 m. automobilio nuoma nebuvo privatus sandoris, tokiu jis tapo tik pasikeitus parlamentinių lėšų naudojimo tvarkai.

Nuo 2016 m. gruodžio šio automobilio nuomos sutarties taip pat formaliai deklaruoti neprivalėjau, nes jos metinė vertė yra mažesnė nei 3 tūkst. Eur. Vis dėlto pats apsisprendžiau tai padaryti nuo 2017 m. sausio“, – aiškino konservatorius, nors, pvz., jo frakcijos kolega Jurgis Razma 2013 m. vasarį automobilio nuomą „parlamentinei veiklai“ deklaravo.

Mokesčių mokėtojų pinigai – partiečio įmonei

Iš viso nuo 2012 m. iki 2016 m. A. Kubiliaus pasirinktai automobilio nuomos bendrovei „Alkesta“ sumokėta 19 673 Eur mokesčių mokėtojų pinigų.

Registrų centro duomenimis, didžiausi „Alkestos“ akcininkai yra sutuoktiniai Aldona Zambacevičienė ir Vytautas Zambacevičius. Pastarasis yra ilgametis Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys, išrinktas pagal jos sąrašą buvo 2002–2007 m. Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys.

„Alkesta“ Alytuje statė Lietuvos tūkstantmečio tiltą per Nemuną. Oficiali jo atidarymo šventė vyko likus kiek daugiau nei metams, iki A. Kubilius iš bendrovės išsinuomojo automobilį.

„Ši diena, kai atidaromas tiltas, – simbolis, kad Lietuva atsigauna. Ir tilto pavadinimas reikšmingas Lietuvai”, – per tilto atidarymo ceremoniją, kurioje dalyvavo ir V. Zambacevičius (beje, ir Algirdas Butkevičius), tada sakė tuometinis premjeras.

„Alkesta“ yra laimėjusi ne vieną viešųjų pirkimų konkursą. Vien tuo laikotarpiu, kai A. Kubilius buvo premjeras (2008 m. – 2012 m.), šiai įmonei atiteko dešimtimis milijonų eurų vertinamų užsakymų (grupėje su kitais ūkio subjektais – dar daugiau). Tiesa, didelių valstybinių užsakymų ši bendrovė gavo daugelį metų ir prieš, ir po to.

Į klausimą, ar automobilio nuomos bendrovės pasirinkimas kaip nors susijęs su tuo, kad jos savininkas yra partietis, A. Kubiliaus padėjėjai atsakė taip:

„Alkesta“ akcininkų struktūros A. Kubilius nežino ir tai niekaip nėra susiję su nuomos sutartimi. Sutartis yra susijusi tik su tuo, kad „Alkesta“ galėjo greitai ir laiku suteikti reikiamą automobilio nuomos paslaugą“.

Gyvename ne Šiaurės Korėjoje

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Kęstutis Glaveckas yra deklaravęs, kad 2012 m. spalį už 42 tūkst. Lt pirko lengvąjį automobilį iš bendrovės „Solo technologijos“.
Kęstutis Glaveckas

Šiai bendrovei, kaip statytojai, buvo išduotas leidimas rekonstruoti buvusį Generalinės prokuratūros pastatą Smetonos g. 4.

Registrų centro duomenimis, didžiausias šios įmonės akcininkas yra Tadas Taraškevičius. Jis yra ilgamečio Liberalų ir centro sąjungos nario, buvusio Klaipėdos miesto tarybos nario ir mero Rimanto Taraškevičiaus sūnus.

Liberalų sąjūdis buvo įkurtas skilus tuometinei Liberalų ir centro sąjungai. Šios nariais yra buvę tiek K. Glaveckas, tiek klaipėdiečiai Eugenijus Gentvilas, Eligijus Masiulis ir daugelis kitų.

Tiesa, tuo metu, kai K. Glaveckas pirko automobilį iš „Solo technologijų“, bendrovės akcininkas buvo ne T. Taraškevičius.

Paklaustas, kodėl automobilį pirko iš minėtos bendrovės, K. Glaveckas sakė: „Taip, pirkau po paskelbimo. Iš kur perkami automobiliai apskritai? Koks skirtumas? Pasižiūrėjau internete, parduoda ir nusipirkau. Koks skirtumas iš kur?“

Perklaustas, ar įmonė gali būti susijusi su liberalais, konkrečiai su R. Taraškevičium ar jo sūnumi, politikas kalbėjo:

Gerbiamasis, jūs pradedate kurti istoriją, kurių nebūna. Jūs nepykit. Na, kaip ji susijusi su manimi? Nežinau, man, kaip profesoriui, gėda, kad tokius klausimus užduodate. Su R. Taraškevičiumi? Niekaip. Ačiū labai, už „gerą“ su R. Taraškevičiumi. Kas jis toks yra? Aš jį pažįstu, bet tai jis ne meras, nežinau, kiek jau metų ir jokio ryšio absoliučiai“.

K. Glaveckas tikino, kad įmonė, iš kurios pirko automobilį su niekuo nėra susijusi, be to, jis tvirtino, kad visus automobilius pirko iš asmeninių lėšų, o parlamentinės veiklos lėšomis nenuomojo nė vieno.

„Mašiną perki ten, kur kas parduoda. Jūs rinkos ekonomikoje gyvenate, o ne Šiaurės Korėjoje. Atsidarykite skelbimus ir pirkite kiek norite ir iš ko norite, man tas nedomina“, – kalbėjo Seimo narys.

Socialdemokratas pirko iš sesės įmonės

Socialdemokratas Mindaugas Bastys yra deklaravęs, kad 2014 m. gruodį už 10,5 tūkst. litų nusipirko automobilį „Audi A6“ iš bendrovės „MCT kompiuterinė tomografija“.
Mindaugas Bastys

Tuo metu, kai parlamentaras įvykdė sandorį, viena iš bendrovės akcininkių buvo Jūratė Dambravienė. Kandidatuodamas į Seimą Vyriausiajai rinkimų komisijai M. Bastys yra deklaravęs, kad ji yra jo sesuo.

Paklaustas, kodėl automobilį pirko iš įmonės, kurios savininkė yra sesuo, politikas sakė:

„Pirmiausia, gal ten daugiau „švogerio“ yra kompanija. Bet kuriuo atveju ir sesers, ir jos vyro kompanija. O pirkau tiesiog todėl, kad buvo palankus momentas, nes tos „Audi“ greičių dėžė buvo sugedusi. Paprašiau, kad ekspertai įvertintų. Jie įvertino būklę, būseną, kiek ji gali kainuoti. Man pasirodė, kad tai yra visai paranku. O jiems buvo patogu parduoti ir viskas.

Čia už asmenines, tikrai ne už parlamentines lėšas ir nematau čia kažko tokio“.

Seimo narys teigė nėra įsigijęs automobilio už parlamentinei veiklai skirtas lėšas. Tačiau 2008–2012 m. automobilį nuomojosi.

„Bet to automobilio neįsigijau vien dėl to, kad nenorėjau. Vertinau, kad tai būtų neteisinga prieš mokesčių mokėtojus.

Tai buvo iš kompanijos, kuri atstovauja „Audi“ taip pat. Iš „Audi“ centro, kuris yra Kaune. „Audi A6“ – naujas. Iš sesės – senas, kitas, padėvėtas, supratau, kad naujas būtų per brangu“, – paaiškino politikas.

Beje, galbūt visiškas atsitiktinumas, bet kita „MCT kompiuterinė tomografija“ akcijų savininkė, UAB „Medicinos paslaugų grupė“ registruota minėtame pastate, adresu Jogailos g. 4.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (589)